Trege i avtrekkeren

Liverpool har gjort betydelig færre mål i startfasen av kampene denne sesongen enn i andre faser av matchene. Avslutningene på kampene er heller ikke så mye å skryte av.

24. mar 2017 kl 10.14 Einar Kvande

Vi hører ofte at det er viktig å få en god start på kampene, og «komme kjapt ut fra startblokkene». Statistikken vitner om at Liverpool ikke har vært så gode på akkurat dette denne sesongen.

De røde har faktisk bare scoret fem mål i løpet av det første kvarteret av kampene. Deler vi kampene i perioder på 15 minutter, har Liverpool scoret et tosifret antall mål i alle andre av kampens faser.

Fra det 16. til det 30 minutt har Jürgen Klopps menn faktisk gjort mer enn tre ganger så mange mål som i det første kvarteret, med 17.

Det er forøvrig bemerkelsesverdig at Liverpool bare har gjort 12 mål i løpet av det siste kvarteret av kampene. Her regnes nemlig overtid med, og det pleier derfor å bli gjort flere mål i slutten av kampene. Dette ser vi godt illustrert ved at Liverpools motstandere har gjort 11 mål i løpet av kampens sluttfase, men er ikke i nærheten av tosifret i noen andre faser. Det siste kvarteret er den nest dårligste fasen for de røde basert på antall scoringer.

Liverpool har gjort 75 mål så langt denne sesongen, mens motstanderne har scoret 41 mål på de røde. Statistikken viser at Liverpool har gjort 36 mål i første omgang og 39 mål etter pause. Motstanderlagene har notert seg for 19 mål før pause, og 22 mål i løpet av de siste 45 minuttene.

I Premier League er målforskjellen til de røde 61-36.

En statistikk utarbeidet av InStatFootball, som bare har forholdt seg til scoringer i Premier League, viser at Liverpools 25 plussmål fordeler seg slik: 15 i første omgang og 10 i andre omgang.

Liverpool avslutter svakt

I løpet av ligakampenes åpningskvarter har Liverpool scoret like mange som de har sluppet inn, mens de røde i løpet av kampenes andre kvarter har scoret merkbart mer enn motstanderne. Hele 10 mål mer faktisk. I løpet av det siste kvarteret av første omgang står Liverpool bokført med fem plussmål.

De to første kvarterene av andreomgangene ligner det siste kvarteret før pause, med henholdsvis 6 og 5 plussmål.

Liverpool har imidlertid avsluttet kampene bemerkelsesverdig svakt. I løpet av det siste kvarteret har faktisk motstanderne scoret ett mål mer enn de røde.

Vi kan dermed konkludere med at Liverpool både har startet og avsluttet kampene svakt denne sesongen, men de røde er uhyre effektive fra 15 til 30 minutter, og avgjør ofte kampene til sin fordel i denne perioden i første omgang.

Everton er sterke mot slutten

Foran Merseyside-derbyet må Jürgen Klopp og hans menn være oppmerksomme på at Everton er uhyre sterke i nettopp en av disse fasene hvor Liverpool er svake.

Den blå naboen leverer nemlig som regel uhyre sterkt i andre omgang, og i særdeleshet det siste kvarteret av kampene, hvor de har gjort hele 18 mål mer enn sine motstandere.

Statistikken viser at Everton kun har tre plussmål før pause, men 18 plussmål etter pause. I begge omganger er de blå klart mest farlige det siste kvarteret.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]