Før kampen: Liverpool–ArsenalVunnet én av de ni siste

For å henge med i topp-fire-kampen må Liverpool forbedre hjemmestatistikken mot The Gunners i kveld.

4. mar 2017 kl 09.35 Marius Rabben

Med to ukers hvile fra Spurs-seieren responderte de røde fryktelig og spilte «sesongens dårligste kamp» mot nedrykkstruede Leicester mandag. Nå kommer fjerdeplasserte Arsenal på besøk.

Foran rundens storoppgjør har tapet på King Power Stadium økt presset voldsomt på Jürgen Klopps mannskap, som nå ligger poenget og plassen bak kveldens gjester.

Både Arsenal og Manchester-klubbene har nemlig én kamp til gode, og med helrødt tap i kveld vil veien til topp fire plutselig se betraktelig verre ut. Allerede før kampstart kan laget bli passert av United, mens det potensielt kan bli fire og seks poeng opp til Arsenal og City.

– Må være påskrudd

På motsatt banehalvdel er Arsène Wenger presset i en ny sesong hvor tittelen trolig er for langt unna og Champions League i fare etter stygge 1–5 i den første åttedelsfinalen mot Bayern München.

London-klubben kommer inn til møtet med Liverpool etter tre tap på sine fem siste opptredener, men har fått en etterlengtet hvileperiode på tolv dager siden de slo lille Sutton ut av FA-cupen.

– For vår del, etter en liten pause, er det viktig å skru på knappen fort. Vi har sett at det ikke er enkelt, som Liverpool viste mot Leicester. Etter et avbrekk er det viktig at man er klar fra start. Man mister litt av rytmen, så for oss er det veldig viktig å starte bra mot Liverpool, sier Wenger til pressen.

Arsenal-manageren gjennom drøyt tjue år sier kampen, som er hans 50. mot de røde, må være starten på en periode med «eksepsjonell rytme», samt at Chelsea falmer utover våren, for at det skal være noen muligheter for Premier League-gull.

Én seier mot topplagene

Den psykologiske effekten av å vinne en storkamp kan være det som skal til.

– Det er enda mer viktig nå, ettersom vi ikke har gjort det bra nylig. For oss er en kamp som mot Liverpool selvsagt en mulighet vi ønsker å gripe. Vi må dra dit og ta tak, og ikke vente på resultatet, legger franskmannen til.

Hovedstadslaget har slitt i toppkampene denne sesongen, og har – med fem poeng – gjort det dårligst på den interne topp-seks-tabellen.

I begynnelsen av februar tapte de 1–3 borte for Chelsea, mens det ble 1–2 mot Manchester City på Etihad i desember. De spilte 1–1 mot Manchester United og Tottenham i november, og den hittil eneste seieren kom med 3–0 mot Chelsea på Emirates i september.

Taper sjelden mot Liverpool

Møtene med Liverpool har på den annen side gått langt bedre de siste årene. Klopps lag sprudlet riktignok og vant 4–3 i ligaåpningen i august, men det var Liverpools første seier mot Arsenal siden maktdemonstrasjonen i februar 2014, da det endte 5–1 foran The Kop.

Alle turneringer inkludert har de helrøde slått Arsenal kun fem ganger på de 28 siste forsøkene, hjemme og borte.

På Anfield er 5–1 under sølvsesongen i 2014 faktisk den eneste Liverpool-seieren siden Peter Crouch’ hat-trick bidro til 4–1 tilbake i mars 2007.

I fjorårets hjemmemøte nettet Roberto Firmino to ganger før pause, men Arsenal, da på tabelltoppen, utliknet raskt etter begge målene ved henholdsvis Aaron Ramsey og Olivier Giroud. Sistnevnte ga gjestene også ledelsen ti minutter etter pause, noe som lenge så ut til å bli vinnermålet.

Men på overtid reddet Joe Allen uavgjort, og sørget for like mange poeng som i det målløse oppgjøret på Emirates fem måneder tidligere.

0–0-kampen er for øvrig den eneste uten scoring mellom klubbene i dette årtusenet – den eneste på 45 kamper, cuper inkludert, siden januar 1999 på Highbury. Liverpools tre siste hjemmekamper mot Arsenal inneholder hele 5,3 scoringer i snitt.

I Premier League står de røde med 17 seire og 15 tap på 49 kamper mot The Gunners, og på eget gress har laget ti seire, åtte uavgjort og sju nederlag. I løpet av de sju siste hjemmemøtene har Liverpool én seier og tre tap.

– Det er alltid høy intensitet der. Anfield er et spesielt sted hvor fansen er bak dem, hvor spillerne spiller med høyt tempo, forklarer Wenger.

Vinner hjemmelaget i kveld, blir det første gang Liverpool slår Arsenal i begge ligakampene siden 2000.

Ingen av topp-seks-lagene har tatt flere poeng (16) mot hverandre enn Liverpool denne sesongen. Etter 0–2 mot Hull var laget nesten ugjenkjennelig og vant mot Tottenham sju dager senere, før de snublet mot et nytt lag i krise, Leicester, denne uka.

Best mot de beste

På totalt tolv kamper i 2017 har Liverpool kun vunnet to ganger, men ikke tapt for verken Manchester United, Chelsea eller nevnte Spurs.

– Vi må bare tenke på hvordan vi kan utnytte erfaringene fra forrige kamp, fra Tottenham-kampen og alt sånt til denne kampen. Det er det som er jobben vår, sier Jürgen Klopp foran Arsenal-møtet.

Manageren beskriver varierende og dårlig flyt som normalt for lag gjennom lange sesonger, men erkjenner at Liverpool åpenbart mangler stabilitet – bortsett fra i kampene mot de beste.

– Ingen av kampene mot topplagene har vært enkle. Det handlet alltid om hardt arbeid, høyest mulig intensitet og alt det der, forklarer han.

Den tunge nedturen mot Leicester, som i forkant ikke hadde vunnet eller scoret i Premier League dette kalenderåret, kom etter et lengre opphold med hvile og trening uten kamper.

– Det var veldig mange dårlige individuelle prestasjoner. Det var problemet. Hvis vi har så mange spillere som ikke er på sitt vanlige nivå, blir hver eneste Premier League-kamp vanskelig. Vi tapte på grunn av vår egen opptreden.

Nå maner han mannskapet sitt til å dra nytte av energien fra hjemmefansen og finne seg selv.

– Dette er Anfield, det er vårt stadion. Forrige kamp vi spilte her, var enestående bra, fantastisk. Vi ønsker å få den følelsen igjen, og det er det vi jobber for.

Kapteinen ute – Lovren tilbake

Klopp må imidlertid igjen klare seg uten kaptein Jordan Henderson og Daniel Sturridge i troppen.

Henderson sliter med en skade i foten, mens Sturridge, som har vært ute med sykdom, nylig pådro seg en hofteskade under en rehabiliteringsøkt.

– Det er ingen alvorlig skade. Det er liten, men den forhindrer ham fra å trene som normalt en ukes tid til. Han kan drive treningsarbeid den kommende uka, men ikke sammen med resten av laget, sier Klopp.

– For Jordan kommer kampen mot Arsenal for tidlig, det er sikkert. Det vil ta tid før skaden hans blir leget.

Men i forsvaret er Dejan Lovren aktuell etter å ha stått over de tre siste kampene med kneproblemer.

Midtstopperen har trent med laget siden onsdag, og var endelig tilbake i full trening torsdag. Klopp og teamet vurderer hvordan Lovren responderer inn mot kampen.

Koscielny er skadefri

– Han har vært ute i nesten fire uker, noe vi må ha i bakhodet. Jeg er ikke sikker på hva det blir til for øyeblikket.

For Arsenal har Wenger bekreftet at kaptein Laurent Koscielny, som måtte ut mot Bayern München, er skadefri og tilbake. Den viktige midtstopperen starter trolig i kveld.

Returnerer gjør også Aaron Ramsey, som har vært utilgjengelig siden han måtte ut med en leggskade mot Watford (1–2) på tampen av januar.

Mesut Özil har vært syk, men Wenger tror playmakeren rekker Liverpool-kampen. I tillegg er skadeplagede Danny Welbeck aktuell for å starte sin første Premier League-kamp denne sesongen.

Mohamed Elneny må belage seg på tre uker på sidelinja med en ankelskade, mens Santi Cazorla trolig er ute for resten av sesongen.

Fakta før avspark

Liverpool har kun én seier på sine ni siste hjemmekamper mot Arsenal i Premier League. Den kom med 5–1 i februar 2014. De øvrige har endt med fem uavgjort og tre tap.

Ingen av de ti siste ligamøtene mot londonerne på Anfield har Liverpool klart å holde nullen i, og bare to ganger på de 22 siste totalt.

Oppgjørene mellom disse har sørget for 16 scoringer i det 90. minutt og på overtid i Premier League-sammenheng, noe som er rekord i turneringen.

De helrøde kan bli det første laget til å slå Arsenal i både hjemme- og bortekampen på én sesong fem ganger.

Hittil i 2017 har Liverpool vunnet fattige to av tolv kamper i alle turneringer.

Arsenal, som hadde tapt fire av de foregående 35, har nå tapt fire av sine ti siste ligakamper.

Jürgen Klopps mannskap er ubeseiret i alle tolv ligakamper mot lag som i dag er på øvre halvdel av tabellen: sju seire, fem uavgjort.

The Gunners har kun én seier på de fem siste bortekampene i ligaen før kveldens oppgjør, og har holdt nullen én gang på de siste åtte.

Liverpool har, med 16, tatt flest poeng i den interne topp-seks-tabellen denne sesongen. Arsenal, derimot, står kun med fem, noe som er dårligst.

Holder vertene nullen i kveld, blir det den andre på rad foran egne supportere i ligaen for første gang siden desember 2014.

Ingen har flere bortemål enn Arsenal (28) denne sesongen, som har like mange som Manchester City tross én kamp mindre spilt. Liverpool har til sammenlikning 24 på fremmed gress.

Etter 56 ligakamper har Klopp samme tall som Brendan Rodgers etter like lang tid: 27 seire, 16 uavgjort og 13 tap.

Målkongen i Premier League er Arsenal-angriper Alexis Sánchez med 17 scoringer og åtte assists. Det er fire flere målpoeng enn noen andre. Likevel har han kun ett mål mot topp-seks-lagene.

Liverpools straffespesialist, James Milner, har ikke tapt noen av de 46 ligakampene han har scoret i, med 37 seire og ni uavgjort. Det tangerer rekorden til Darius Vassell, som hadde 36 seire og ti uavgjort.

Sammen med Chelsea er Liverpool ligaens mestscorende lag (55) etter 26 runder. Arsenal, med én kamp til gode, følger tett bak med 54 mål.

Kilder: altomfotball.no, arsenal.com, LFChistory.net, liverpoolfc.com, Sky Sports, BBC Sport, Opta.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]