Den viktige starten – for noen

Om en håndfull dager begynner Liverpools treningskamper, hvor det for enkelte vil være svært viktig å komme godt i gang.

7. jul 2017 kl 12.46 Torbjørn Flatin

Med en del landslagsspillere fortsatt på ferie er det foreløpig en blanding på Melwood av nokså få nøkkelspillere, spillere som er i grenseland til startoppstilling eller tropp og har noe å bevise, unggutter som vil prøve å gripe sjansen, samt en håndfull spillere som ikke antas å ha noen fremtid i klubben.

Noe slik blir troppen til neste ukers kamper mot Tranmere og Wigan:

Karius, Grabara, George
Milner, Moreno, Randall, Alexander-Arnold, Flanagan, Clyne,
Gomez, Matip, Lucas, Sakho,
Henderson, Stewart, Chirivella, Ejaria
Kent, Markovic, Ojo,
Firmino, Sturridge, Ings, Solanke, Woodburn

Å styrke posisjonen

Ventelig vil Jürgen Klopp spille med to forskjellige 11’ere i hver kamp, hvor de fleste får 45 minutter hver.

For spillere som Milner, Clyne, Matip, Henderson og Firmino vil det først og fremst dreie seg om å bruke de første treningskampene til å ta et skritt videre i forberedelsene. Hvis de har behov for å vise seg fram kan de gjøre det senere i sommer, mot sterkere motstand.

Noen øvrige ventes å være banker i troppen, men føler kanskje et større behov for å markere seg umiddelbart og styrke sin posisjon. Spillere som Karius og Alexander-Arnold vil være blinket ut i en kamptropp, men vil gjerne bruke pre-season til umiddelbart prøve å få et lite overtak på konkurrenter som forrige sesong holdt dem utenfor startoppstillingen.

For en del andre igjen kan den kommende uka være avgjørende for hele neste sesong.

Danny Ings -
Danny Ings -   trener hardt og målbevisst om dagen.

I god nok fysisk form?

Hvis en først skal dele spillere opp i små grupper er det en håndfull som ikke minst går noen spennende dager i møte. Gomez, Kent, Sturridge, Ings og Solanke velger vi i en slik gruppe, av noe ulike årsaker.

Joe Gomez er trolig vurdert som fjerdemann blant midtstopperne, etter Matip, Lovren og Klavan, og hvis vi regner med at Lucas kan være på vei ut. Det er ingen hemmelighet at Klopp i tillegg jakter en midtstopper til på transfermarkedet. Gomez må i korthet vise at han ikke er blitt satt for mye tilbake av sine skadeopphold og at kan bli å regne med denne sesongen, hvis ikke ligger det an til at han blir solgt eller går på utlån før 1.september.

I konkurranse med spillere som Mané og Salah, med alternativer som Coutinho, Lallana og Firmino på flankene, ligger det i kortene at det vil være trangt for ungguttene i disse posisjonene å få komme til selv under kamper hvor Jürgen vil bruke sitt «cuplag». Ryan Kent vil nå få to kamper til å vise at han er et av de beste alternativene, hvis ikke blir det trolig en annen klubb for ham i 2017-18.

For Daniel Sturridge og Danny Ings er situasjonen noe annerledes, da de først og fremst må overbevise manageren om at de er fysisk i stand til å være med i en anstrengende sesong for Liverpool FC. Nå vil nok mange tro at Sturridge uansett er til salgs hvis et solid bud kommer inn, men så var det spørsmålet om noen vil være villig til å satse på en så skadeutsatt spiller? Det at Ings «fortsatt er på vei tilbake» høres ikke veldig lovende ut, selv om klubb og spiller gjør det de kan for å prøve å få fram at han nærmer seg god fysisk form. Ingen vil trene hardere enn Danny, men det kom da signaler i vår også om at det kunne være håp å få ham på banen innen forrige sesong var over. Begge vil ikke være avhengig av en vellykket start i de første treningskampene, men det vil være betryggende før konkurransen snart blir langt hardere om spilletid.

For Dominic Solanke vil det trolig dreie seg om en pakke med trening og spill som vil få Klopp til å ta en avgjørelse hvorvidt nyervervelsen er klar til å gjøre en innsats i helrødt allerede denne sesongen, eller om han vil å godt av et sesong på utlån hvor han kan få førstelagsspill et annet sted.

Til salgs

Chirivella, Ejaria, Ojo, Woodburn, Grabara og George – Randall, Flanagan og Stewart – Moreno, Sakho, Lucas og Markovic.

De seks første er unggutter som håper å vise seg fram ekstra for staben, under trening og i kamper. Ovie Ejaria og Ben Woodburn var to som greide det i fjor sommer, sammen med Trent Alexander-Arnold. Pedro Chirivella og Sheyi Ojo er begge blitt 20 år og de trenger spilletid, så kan de neste ukene avgjøre om det blir på Anfield eller andre steder neste sesong. Kamil Grabara og Shamal George er unge keepere med en lang kø foran seg, men som nå får en sjelden sjanse til å ta på seg matchhanskene for hva som vil kalles for førstelaget til Liverpool.

Angende forsvarerne Connor Randall og Jon Flanagan, samt midtbaneankeret Kevin Stewart, er nok løpet kjørt angående en fremtid med en liverbird på bryset, selv om det er mulig å holde en liten dør åpen for Stewart. De vil ha ambisjoner om en god karriere i profesjonell fotball, men da trolig et annet sted. Slik sett vil de like mye være i et utstillingsvindu mot Tranmere og Wigan.

Moreno, Sakho, Lucas og Markovic er til salgs, og Sturridge blir også gjerne tatt med i en slik sammenheng. I hvor stor grad Klopp vil bruke dem i treningskampene gjenstår å se. Det antydes at kjøpet av ny venstreback er blitt lagt noe på is før en får avklart den umiddelbare fremtiden til Alberto Moreno. Mamadou Sakho og Lazar Markovic har Klopp hatt anledning til å trekke inn tidligere, men avslått dem og klubben vil arbeide for helst å selge dem for gode penger og i verste fall få dem på utlån. Lucas Leiva er velkommen til å bli, men forventes lite spilletid til neste sesong om det skulle bli hans egen avgjørelse.

For Daniel Sturridge kan det være mer åpent, som nevnt over, i likhet med flere andre de nærmeste dagene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]