Med fotball i blodet

I dagens Liverpoolstall er det mange som har mye å slekte på. Vi har sett nærmere på fotballskoene de har vokst opp med å fylle.

9. jul 2017 kl 17.59 Oddbjørn Hvidevold Moe

Mange av dagens spillere har store fotballnavn i nær familie; fedre, onkler, brødre og fettere som alle har spilt profesjonelt. Og gjennom litt enkel slektsforskning finner vi eksempelvis en onkel som spilte for Brasil under VM i 1974, en fetter som spilte på Everton, og en onkel som ble utvist etter å ha skallet til en medspiller!

Fotballspillende onkler

Daniel Sturridge er nevø av de tidligere spissene Simon og Dean Sturridge. Simon Sturridge spilte over 250 ligakamper i lavere divisjoner for lag som Birmingham og Stoke, mens Dean kan vise til en litt mer imponerende karriere. I 95-96 skjøt han Derby opp til toppdivisjonen, og er fortsatt klubbens mestscorende i Premier League med sine 32 mål på fem sesonger. Etter nesten ti år i Derby fortsatte Dean Sturridge karrieren i blant annet Leicester og Wolverhampton. Begge Sturridge-onklene slet forøvrig med skader i karrieren!

Origi-dynastiet

Også Divock Origi har store fotballsko å fylle. Hans far, Mike Origi, spilte spiss på toppnivå i Belgia i et solid tiår. Og mens Divock har slått seg opp med det belgiske flagget på brystet, så har resten av familien spilt for Kenya. Nevnte Mike Origi scoret 28 mål på 120 landskamper, og også de tre onklene Austin, Gerald og Anthony representerte det kenyanske landslaget. Et landslag hvor også Divocks fetter, Lillestrøm-keeper Arnold Origi, har spilt over 30 kamper.

Som far som sønn

Vår estiske stopperveteran Ragnar Klavan er sønn av Dzintar Klavan, en midtbanespiller som spilte 19 landskamper for Estland på midten av 90-tallet. Og bortsett fra et par korte visitter til finsk og tysk fotball, spilte Klavan senior hele sin karriere i Estland.

De kamerunske løvene

Tyskfødte Joel Matip har også gått i sin fars fotspor. Hans far Jean Matip spilte for de kamerunske løvene, landet som Joel har 27 kamper for, og som han nektet å spille for under Afrika-mesterskapet tidligere i år. Også broren, Marvin Matip, som til daglig spiller i tyske FC Ingolstadt, har landskamper for Kamerun. Matip er også fetter av tidligere angrepsspiller Joseph-Désiré Job, som best huskes fra tiden i Middlesbrough.

En voldelig onkel på motstanderlaget

10.april 2012 møttes Blackburn og Liverpool på Ewood Park i en kamp som endte med en rød 3-2 seier. Men det var også en kamp der Jon Flanagan spilte mot sin egen onkel, Bradley Orr. Den hissige høyrebacken spilte i Premier League for QPR og Blackburn, men er kanskje mest kjent for å ha blitt utvist etter å ha skallet til en medspiller under tiden sin i Bristol City.

En nederlandsk fotballklan

Også for Georginio Wijnaldum kan samtalene under familiemiddagene fort handle om fotball. Hans yngre bror, venstreback Giliano Wijnaldum, har etter spill i AZ Alkmaar, Groningen, Go Ahead Eagles og Bochum, pakket med seg fotballstøvlene til Major League Soccer. Mens Georginios halvbror, vingen Rajiv van La Parra, spiller for David Wagner i nyopprykkede Huddersfield Town. Wijnaldum er også fetter av tidligere Real Madrid- og Everton-spiller Royston Drenthe.

ONKEL I FIENDENS LEIR
ONKEL I FIENDENS LEIR  Trent Alexander-Arnolds onkel er klubbsekretær hos Manchester United.

Klubbsekretær hos fienden

Liverpool-fødte John Alexander er onkel til stjerneskuddet Trent Alexander-Arnold. Mellom 1976 og 1982 spilte han spiss på Millwall, Reading og Northampton Town. John Alexander la opp i en alder av 26, men returnerte siden til fotballen som klubbsekretær for Watford og Tottenham, og har i dag samme rolle i Manchester United. Så fra direktørlosjen på Old Trafford kunne han i januar i år se sin egen nevø debutere fra start i Premier League.

Onkel på Brasil

Leivinha var ikke bare en målfarlig spiss gjennom 70-tallet, han er også onkelen til Lucas Leiva. I løpet av karrieren representerte Leivinha Brasil under VM i 1974, han vant den brasilianske serien med Palmeiras, og den spanske serien med Atletico Madrid. Og i tillegg til å score godt med mål på klubbnivå, ekspederte han også 7 baller i mål på 21 landskamper. Med andre ord; målteft går ikke nødvendigvis i arv.

Har du innspill til journalisten?