Vi vurderer pre-season:Lallana kan bli offeret på midtbanen

Jürgen Klopp har midtbanespillere og vinger med fart og kreativitet, men virker å gå for 4-3-3 med balanserende spillere sentralt.

2. aug 2017 kl 17.46 Torbjørn Flatin

Mané, Salah, Firmino, Sturridge, Lallana, Coutinho – hvordan skal Jürgen Klopp få plass til alle sammen?

Trolig fikk en mye av svaret mot Bayern München, hvor Klopp fortsatte sitt 4-3-3 fra forrige sesong med et anker, og så to indreløpere hvor en av dem vil ha mer defensive fibre. Det vil bety at profilerte spillere må ofres, uten at det vil bekymre manageren nevneverdig i en lang og forhåpentligvis begivenhetsrik sesong.

Anker bak to indreløpere

Henderson bak Can og Coutinho var valget mot Bayern, mens Mané, Firmino og Salah var angrepstrioen.

Hvis vi skal fokusere på midtbanen har Jordan Henderson hatt en bra pre-season, tilsynelatende ikke lenger plaget av en vond fot. Det skal mye til om Jordan Henderson ikke spiller fra start mot Watford da alvoret begynner om halvannen uke.

Emre Can og Georginio Wijnaldum er trolig alternativene som Klopp vurderer dersom Hendo ikke er med, og at en av dem spiller indreløper hvis kapteinen har ankerrollen. Gini har ikke gnistret under pre-season, men gradvis kommet i bedre form noe som treningskampene i det store og hele også er til for. Emre kom sent i gang etter spill for Tyskland i sommer, men fikk altså nikket mot Bayern og aner vi at Jürgen ser et enda større potensial i sin landsmann?

Det er liten tvil om at Liverpool ønsket å kjøpe Naby Keita i sommer, og så kan en undre hvor han skulle passet inn. Trolig enten som et anker med kapasitet til å være en boks til boks spiller, eller som den mest defensive av indreløperne hvis Klopp fortsatt skulle ha 4-3-3 i tankene. En mulighet kunne kanskje være at manageren så for seg to sentrale, for eksempel Henderson og Keita, og så ga offensive roller til for eksempel kvartetten Coutinho, Mané, Firmino og Salah.

Fremspilleren Coutinho

Philippe Coutinho har sammen med Mohamed Salah vært Liverpools beste spiller i treningskampene. Hans plass i laget er udiskutabel, det er bare et spørsmål om hvor han skal spille. Det ser ut til at Klopp følger opp det han tidligere har antydet og gir Phil en sentral midtbanerolle med først og fremst kreativt ansvar.

Det virker logisk, Coutinho liker å fore lagkamerater som er på løp foran ham. Det har en ikke minst sett på måten han har plukket ut Mohamed Salah da nyervervelsen går på sine hurtige løp innover og bak motstanderens forsvar.

Den som da kan bli ofret i en startoppstilling er Adam Lallana. Det kunne vært fristende å bruke ham ved siden av Coutinho, men realiteten er at han er mest effektivt hvis han får spille i den rollen som brasilianeren nå bekler. Han vil være «første reserve» i flere posisjoner Adam, men pr. i dag tror vi at han er utenfor en beste ellever.

Er det noen øvrige som truer? I likhet med i fjor viser Marko Grujic under pre-season at han vet hvor målet står. Den høyreiste serberen er en noe annerledes og spennende type med sin høyde og fysikk, og målhunger. Unge Ben Woodburn har også fått noen minutter sentralt, men en kan begynne å undre hvor waliseren vil ende opp. I utgangspunktet spiss har han vært mye ving, før han nå også blir prøvd på midtbanen, og det er å håpe at han ikke faller mellom for mange stoler.

Det at Klopp at jaktet Keita antyder at han føler behovet for noe mer kvalitet i maskinrommet, da det bør være alternativer å ta av. Ikke minst offensivt, selv om manageren nå har gitt klare signaler om at det også må være en defensiv balanse.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]