Statistikk før kampen:Målrike oppgjør mot Arsenal

Vertene jakter på sin tredje strake seier over Arsène Wengers mannskap.

27. aug 2017 kl 11.13 Marius Rabben

Med den etterlengtede Champions League-billetten i boks handler alt for Liverpool om å runde av sesongstarten med mer jubel før landslagspausen.

I den tredje kampen på Anfield på åtte dager får rødtrøyene bryne seg på topp-seks-motstand for første gang denne sesongen, med bortekamp mot Manchester City om snaut to uker i bakhodet.

Arsenal, som vant Community Shield mot byrival Chelsea i starten av måneden og åpnet Premier League med 4–3 over Leicester, vil være revansjelystne etter å ha skuffet og tapt 0–1 i Stoke forrige helg.

Stoke-debutanten Jesé Rodríguez var nådeløs da han ble spilt frem bak forsvaret og tvang Petr Cech til å plukke ballen ut av nettet for fjerde gang på to kamper.

Best mot de beste

På motsatt halvdel er Liverpools formkurve absolutt positiv. De viste frem angrepskunst med 4–2 over Hoffenheim i midtuka, etter ettmålsseieren over Crystal Palace sist helg, og med full pott mot Arsenal vil dagens hjemmelag stå med sju poeng av ni mulige i august.

– Det er tidlig i sesongen, men allerede veldig viktig, sier Jürgen Klopp om storkampen i tredje ligarunde.

Spesielt om tyskerens statistikk mot de beste skal opprettholdes. Liverpool tok 20 poeng (fem seire, fem uavgjort) og tapte ikke mot topp-seks-lagene forrige sesong, noe som er klart best i en intern tabell.

Til sammenlikning resulterte de samme oppgjørene i to seire, tre uavgjort og hele fem nederlag for Arsenal. Begge kampene mot Liverpool ble tapt, og alle de fem topp-motstanderne gjorde det poengmessig bedre i storkampene.

Mange scoringer

Møtene med Liverpool er i det hele tatt ikke noe The Gunners har likt de siste årene. Sju baklengsmål mot Merseyside-klubben forrige sesong sørget for det første «dobbelttapet» siden 1999/2000.

I kampen på Anfield ledet vertene med to til pause, etter mål av Roberto Firmino og Sadio Mané, men Alexis Sánchez, som overraskende nok startet på benken, ble byttet inn til andre omgang og blåste liv i gjestene.

Drøyt ti minutter gikk det før Danny Welbeck reduserte, men Liverpool holdt likevel unna uten spesielt store problemer. På tampen fastsatte Gini Wijnaldum sluttresultatet til 3–1 etter et lekkert angrep.

Enda flere scoringer var det i sesongåpningen på Emirates for et drøyt år siden. Den gang tok Arsenal ledelsen ved Theo Walcott, som like før brant straffespark, før Philippe Coutinho utliknet med et kunstverk av et frispark.

Samme mann bredsidet inn 3–1 etter at Adam Lallana hadde pangåpnet andre omgang med nettkjenning. Så presenterte Mané seg og feiret den smellvakre debutscoringen på ryggen til Klopp. To påfølgende reduseringer var ikke nok til å hindre en knallsterk borteseier.

17 mål på overtid

Før de seks poengene må Liverpool tilbake til fyrverkeriet som stoppet på 5–1 i februar 2014 for å finne forrige seier over londonerne. I januar 2016 reddet Joe Allen ett poeng med 3–3 på Anfield, etter 0–0 i hovedstaden, og sesongen i forveien var det Martin Skrtel som skaffet poeng i sluttsekundene foran The Kop.

Arsenal vant sist på Anfield i september 2012, da Lukas Podolski og Santi Cazorla ordnet 2–0 med scoring i hver sin omgang. Forrige seier over Liverpool kom med 4–1 på Emirates i april 2015.

Totalt har The Gunners tapt 18 ganger mot de helrøde i Premier League, og vunnet 15 kamper med 17 uavgjort. I ligakampene mot Arsenal på Anfield siden 1992 har hjemmelaget vunnet elleve, spilt åtte uavgjort og tapt seks.

Fellesnevneren for disse møtene er uansett scoringer – og gjerne sene scoringer. Overtidsmålet til Wijnaldum i mars var faktisk tredje kamp på rad at Liverpool scoret fra det 90. minutt hjemme mot Arsenal, sammen med Skrtel i desember 2014 og Allen påfølgende sesong.

Det var også 17. gang en scoring kom på overtid mellom lagene i Premier League. Ingen andre oppgjør har produsert like mange.

De tre siste ligakampene innbyrdes har nå inneholdt 17 nettkjenninger, og Liverpool står med imponerende 13 mål på de fire siste hjemmemøtene med Arsenal.

Få «clean sheets»

Men målrikt er det gjerne begge veier. Rødtrøyene har bare gått målløse av banen to ganger på de 23 siste mot Arsenal i ligaen. Inkludert liga og cup har Liverpool holdt nullen kun tre ganger på de 41 siste møtene, mens det i ligaen er to på de 23 siste.

0–0-kampen i London for to år siden er den eneste mellom Liverpool og Arsenal uten scoringer i dette årtusenet. Med hele 182 mål mot Arsenal på Anfield er det kun Aston Villa (201) som Liverpool har scoret flere ganger mot i ligasammenheng.

Uansett er Arsenal og Wenger en klubb og manager Klopp uttrykker enorm respekt for. På pressekonferansen to dager før avspark forklarte tyskeren at de røde nærmest trenger et Anfield-publikum i nærheten av det som ble levert mot Hoffenheim, som en viktig tolvte mann.

– Vi trenger hjelp av tilskuerne. Jeg syntes det var veldig bra (på onsdag), men det kan fortsatt bli bedre. La oss jobbe enda bedre sammen og gjøre det skikkelig vanskelig for alle lag å få med noe herfra. Vi kjenner godt til Arsenals kvaliteter, det er det ingen tvil om, forklarte Liverpool-manageren.

Viktig duo klar

– Dette er Arsenal, med enorm erfaring, kvalitet, hurtighet, teknikk, forskjellige systemer, gode spillere i hver posisjon på banen, og de kommer alle tilbake nå.

TILBAKE:
TILBAKE:  Alexis Sánchez gjør trolig sin første opptreden for sesongen mot Liverpool.

Klopp siktet til at både Alexis Sánchez og Laurent Koscielny kan få sesongdebuten for The Gunners mot nettopp Liverpool.

Sistnevnte går trolig rett inn i forsvarsrekka etter å ha sonet karantene for et rødt kort mot Everton i siste runde av forrige sesong.

Ifølge Wenger var det ikke bestemt om Sánchez skal starte, men mye tyder på at chileneren også kommer inn i startelleveren.

– Han elsker å spille så mye at det noen ganger er vanskelig å stoppe ham, men han ser absolutt klar ut, forklarte Arsenal-sjefen.

– Han har ikke spilt på lang tid, så jeg må avgjøre hva jeg skal gjøre med ham, men han ser ut til å være klar for å spille, gjentok Wenger.

Foruten langtidsskadde Santi Cazorla kan manageren nå velge fra en skadefri stall.

Arsenals sommervindu

De store forskjellene fra forrige sesong er ikke mange, men tydelige. Wenger har fått rensket noe opp og styrket mannskapet med den franske landslagsspissen Alexandre Lacazette (26) for 47 millioner pund.

I tillegg er tidligere Schalke-forsvarer Sead Kolasinac (24) hentet gratis. Begge har allerede notert seg for scoring, med Lacazette som åpnet målshowet i ligapremieren og Kolasinac som utliknet mot Chelsea i Community Shield.

Ut døra har Wojciech Szczesny, på utlån forrige sesong, gått med salg til Juventus, mens midtstopper Gabriel Paulista er kjøpt av Valencia, noe som til sammen har gitt omtrent 20 millioner pund inn. I tillegg er Yaya Sanogo sluppet gratis til Toulouse.

Coutinho ikke med

Klopp må fortsatt klare seg uten Philippe Coutinho, som både har slitt med ryggen og sykdom i perioden hvor Barcelona har kommet med nye bud.

Rett før landslagspausen er Nathaniel Clyne fortsatt utilgjengelig, sammen med langtidsskadde Adam Lallana, mens Trent Alexander-Arnold er klar etter å ha slitt med lårhøne.

I oppladningen til storkampen ble Emre Can også regnet som usikker, men Klopp friskmeldte 23-åringen under pressekonferansen fredag. Gini Wijnaldum er for øvrig klar for kamp etter å ha vært en tur hjemme i Nederland grunnet fødsel.

Fakta før avspark

Dette blir det 224. møtet mellom klubbene. Gjennom historien har Liverpool gjort det best med 85 seire, 59 uavgjort og 79 nederlag, samt 316 mål mot 290 imot.

I Premier League har de helrøde vunnet 18 ganger mot Arsenals 15 på 50 oppgjør. Det er blitt uavgjort 17 ganger. På Anfield står det 11–8–6 i Liverpools favør, mens det i hovedstaden er 9–9–7 til The Gunners.

Dagens hjemmelag er ubeseiret på de fire siste mot Arsenal, og har ikke tapt for dem på Anfield siden 0–2 i september 2012.

Liverpool har ikke sluppet inn mål i sine tre siste Premier League-kamper på Anfield. Holder de nullen også mot Arsenal, blir det fire på rad for første gang siden 2013.

Klopps mannskap står med «clean sheet» i fem av de seks siste ligakampene.

Samtidig er det bare to av 20 kamper på Anfield siden årtusenskiftet – alle turneringer inkludert – hvor Arsenal har gått målløse av gresset. Sist det skjedde, var i februar 2006, da Liverpool vant 1–0.

Faktisk har Arsenal i snitt scoret to ganger per kamp på sine ni siste turer til Anfield.

De ti siste ligamøtene foran The Kop har produsert hele 45 scoringer. På de fire siste er det scoret fem mål i snitt.

Arsenal, som bare har tapt fire av de 20 siste mot Liverpool i ligaen, har holdt nullen én gang på sine 19 siste Anfield-besøk, cup inkludert.

Oppgjøret i dag er Arsène Wenger sin 52. kamp mot Liverpool som Arsenal-manager. Hittil har franskmannen 19 seire mot 16 tap og like mange uavgjort.

Femteplassen i mai var første gang Wenger havnet utenfor topp fire, og en må tilbake til sesongen med Bruce Rioch i 1995/1996 for å finne forrige gang.

Gjennom fjorårssesongen plukket Arsenal bare ni poeng på ti ligakamper mot Liverpool, Chelsea, Tottenham og Manchester-klubbene.

Taper bortelaget i dag, blir det Liverpools tredje ligaseier mot Arsenal på rad for første gang siden 1998.

Sadio Mané, som møtte Arsenal i sin første kamp i engelsk fotball for tre år siden, scoret i begge møtene forrige sesong.

Med nettkjenning i dag blir Mané den andre røde med scoring i alle de tre første ligarundene på de 23 siste sesongene. Daniel Sturridge i 2013/2014 er den øvrige.

Lagene har brent sju straffer – fire av Liverpool, tre av Arsenal – mot hverandre i Premier League-sammenheng. Simon Mignolet sto for den foreløpig siste redningen mot Theo Walcott i august i fjor.

Andrej Arsjavin er den forrige Arsenal-spilleren med hat-trick mot Liverpool, da han scoret alle fire på Anfield (4–4) i april 2009, mens Peter Crouch, i mars 2007 (4–1), er den forrige røde.

Laurent Koscielny har blitt utvist fem ganger i Premier League, inkludert i debuten i 2010 på denne banen, og han er den eneste som har sett det røde kortet to ganger i løpet av et åpningskvarter i Premier League.

Etter seks strake ligaseire ble Arsenal slått 0–1 i Stoke for åtte dager siden.

Ikke siden april 2014 har Wengers mannskap unngått å score i to strake bortekamper i ligaen, noe somkanskje igjen i dag.

Kun to ganger på de 25 siste sesongene har Arsenal tapt to av sine tre åpningskamper.

The Gunners har holdt nullen én gang på sine ni siste på fremmed gress i ligaen.

Dommer på Anfield i ettermiddag er Martin Atkinson, med Adam Nunn og Stephen Child som assistenter, samt fjerdedommer Craig Pawson.

Kilder: altomfotball.no, arsenal.com, Liverpool Echo, Ged Rea (statistikk, liverpoolfc.com), lfchistory.net, Opta, premierleague.com, transfermarkt.com,

Har du innspill til journalisten?
[email protected]