Vi vurderer pre-season:Salah ny del av poengtrio på topp

Mohamed Salah gir bedre dekning og flere alternativer til Liverpools angrepsspill, etter en positiv pre-season for de rødes offensive krefter.

3. aug 2017 kl 11.59 Torbjørn Flatin

Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah blir Liverpools fremre treer mot Watford 12.august. Det er ingen veldig dristig påstand.

Nyinnkjøpte Salah har vært god under treningskampene, og Mané vist mot Bayern Münhcen at han også er godt i gang etter sitt treningsopphold. Firmino også blitt stadig bedre og viste mot de tyske mesterne hvor sentral han bokstavelig talt er som førsteforsvarer i Liverpools høye press.

Det at Klopp nå har to mer rene flankespillere i fartskameratene Salah og Mané frigjør også Philippe Coutinho til en mer sentral rolle, og vil også gjøre det mindre aktuelt at en type som Adam Lallana blir plassert ute på en av sidene. Alternativene er flere og bedre.

Forventninger til Sturridge

Liverpool scoret 78 ligamål på 38 kamper forrige sesong, og bare medaljevinnerne Chelsea, Tottenham og Manchester City nettet flere ganger. Likevel følte en at de røde var sårbare på topp hvis en av de faste var borte.

Nå har Mohamed Salah kommet i tillegg, og signalene fra Melwood tyder på at man er villig til å legge veksler på Daniel Sturridge. Den skadeutsatte spissen har hatt en bra pre-season med mye trening og spill, og trolig vil ikke hans bytte mot Bayern vise seg å være noe annet enn et kortvarig resultat av mange harde økter. En Daniel Sturridge som kan komme i nærheten av 2013-14 nivå ville vært en enorm bonus, men det er nok fortsatt mange røde fans som knapt tør å håpe på det.

Hvis vi snakker om spissplassen er alternativene flere. 19-årige Dominic Solanke er blitt signert og har fått vist seg fram med et par scoringer, Divock Origi har vist noen glimt, mens Danny Ings kjemper for å kunne komme tilbake fra sitt skademareritt.

Er noen av dem klare til å være en pålitelig førstereserve dersom Sturridge skulle bli skadet? Eventuelt være en mulighet for Jürgen Klopp som en litt annerledes spisstype enn arbeidsvillige Firmino?

Divock Origi burde ha forutsetningene, men en sitter med en følelse av at han befinner seg i noe av et ingensteds land. Han har fart og kraft, og har potensiale til å score mot nær sagt hvem som helst, men gir ikke inntrykk av å være noen goalgetter. Hvis han er ute på siden er han ingen stor kombinasjonsspiller.

Dominic Solanke har imponert som en våken og allsidig angriper, men en undrer likevel om dette er litt for tidlig for ham til å bli en spiller med tyngde for Liverpool i Premier League. Det vil ikke være overraskende om Klopp vurderer et utlån, eller ser på ham mer som en «cupspiller» i første omgang.

Det er ingen som er mer forunt å få litt suksess enn hardtarbeidende og lojale Danny Ings, men det at han fortsatt står uten et eneste spilleminutt denne sommeren lover ikke så godt. All innflytelse som Ings vil ha på Liverpools førstelag de neste månedene på ses på som et pluss.

Sterk plan A

Ute på kantene kan en variere med Coutinho og Lallana, eller benytte et annet system, dersom Mané og/eller Salah er ute. Sjansene for at laget ikke skal ha minst en spiller som er i stand til å åpne en blikkboks av et tett forsvar med ekstrem fart og evnen til å komme forbi en motstander er uansett doblet.

Lazar Markovic har Klopp opplagt forkastet og er kun interessert i å kvitte seg med. Noen hevet øyenbrynene over at Ryan Kent ble foretrukket fremfor spillere som Harry Wilson og Sheyi Ojo under pre-season, men Kent har vært meget bra og har opplagt hatt godt av sine låneopphold hos Coventry og Barnsley. Det snakkes om et nytt utlån, og da i så fall trolig til en bra klubb i Championship eller en fra nedre halvdel av Premier League. Hvis ikke vil han være en spennende «cupspiller».

Kent er 20 år og Ben Woodburn fortsatt bare 17. Vi omtalte Woodburn også blant midtbanespillerne, men han kan utvilsomt også være et alternativ ute på en av sidene eller som spiss. Ikke like hurtig og direkte som Ryan Kent, men med et stort arsenal av ferdigheter hvor mål utvilsomt er en av dem.

Tennene løper i vann med tanke på spillere som Salah, Mané, Firmino, Coutinho og Lallana tilgjengelige, spillere som bidrar med mange målpoeng i form av både sørge for og skape mål. De er veldig gode, men det er også nokså like.

Jürgen Klopp har gitt uttrykk for at det er viktigere å forsterke og være mer fleksibel i en plan A, enn å ha en plan B. Mohamed Salah har bidratt til det første, mens noen nok fortsatt frykter at Liverpool kan komme til å savne en litt annen spillertype på dager hvor lag ligger dypt mot de røde og man sliter med å skape noe mot en bokstavelig talt stor og folkerik forsvarsmur.

Vi vurderer pre-season:

Har du innspill til journalisten?
[email protected]