Liverpool i Champions League:Store skuffelser, magiske kvelder og vanvittige triumfer

Liverpools Champions League-eventyr har ikke bare vært en dans på roser. Men best har det gått når laget har startet med kvalifisering.

25. aug 2017 kl 10.39 Arve Vassbotten

Den er 73,5 centimeter høy og veier 7,5 kg, og med onsdagens seier mot Hoffenheim, kan Liverpool igjen være med å kjempe om det gjeve Champions League-trofeet.

Liverpool havnet i gruppe E med Spartak Moskva, Sevilla og Maribor. Ingen av disse lagene har Liverpool møtt tidligere i Champions League.

Vi husker vel alle hvordan det gikk i Istanbul i 2005, og da Milan fikk sin revansje i 2007. Men før Liverpool nå starter jakten på å vinne det gjeveste europacup-trofeet for sjette gang, har vi her tatt en oppsummering av de tidligere sesongene Liverpool har hatt i Champions League.

Vi starter med hvordan det gikk sist gang, høsten 2014.

2014-2015: «B-lag» mot Real Madrid

Luis Suarez hadde gått til Barcelona, og til tross for mange kjøp, klarte ikke Brendan Rodgers å dekke opp for tapet av storscoreren. Men det var faktisk tre av spillerne som ble handlet inn den sommeren, som startet kampen mot Hoffenheim onsdag.

Emre Can kom fra Bayer Leverkusen for 9,75 millioner pund, Dejan Lovren ble hentet fra Southampton for potensielt 20 millioner pund og Alberto Moreno kom på en 12 millioner punds overgang fra Sevilla. I tillegg ble Adam Lallana hentet for 25 millioner pund fra Southampton den sommeren, og Divock Origi ble kjøpt fra Lille for 9,8 millioner pund, før han ble sendt på lån tilbake.

I tillegg ble Lazar Markovic (Benfica £20M), Rickie Lambert (Southampton £4,5M) og ikke minst Mario Balotelli (AC Milan £16M) handlet inn for å skaffe Brendan Rodgers en konkurransedyktig tropp til å følge opp 2. plassen i serien sesongen før og ikke minst en etterlengtet sesong i det gode europacupselskapet.

Til tross for åtte nysigneringer ble Champions League-sesongen en skuffelse.

Det åpnet med 2-1-seier mot Ludogorets. Et resultat som på historisk papir ser greit ut, men seieren satt lenger inne enn tallenes tale tilsier. Mario Balotelli var for det meste frustrerende å se på, men så dunket han inn det mange trodde var seiersmålet etter 82 minutter. Akkurat i det klokka passerte 90 minutter syntes imidlertid gjestene å ha rappet til seg et ikke helt ufortjent bortepoeng, da Abalo rundet Mignolet og satte ballen i mål.

Debutkeeper Borjan skal triumferende ha pekt nese til The Kop, og lå an til å bli en av de store heltene, før han et par minutter senere klønete felte Manquillo, som var på lån i Liverpool. Dommeren pekte på straffemerket, og Steven Gerrard sikret seier.

IKKE SÅ FORNØYD:
IKKE SÅ FORNØYD:  Steven Gerrard var ikke veldig happy med å bli plassert på benken da Liverpool møtte Real Madrid borte.

Mot Basel gikk Liverpool på tap i sin første bortekamp i Champions League på fem år. Marco Streller scoret kampens eneste mål i det 52. minutt etter retur på en corner.

Så ventet to kamper mot Real Madrid på rad. Hjemme på Anfield ble det totalt slakt med 0-3-tap. Det var Liverpools største hjemmetap gjennom tidene i Europa, etter at Benzema scoret to og Ronaldo ett.

Det som kanskje huskes aller best av Liverpool-fansen fra forrige gang det var Champions League-spill, er nok likevel det reservepregede mannskapet Brendan Rodgers startet med foran 79 283 tilskuere på Santiago Bernabeu.

På benken satt Raheem Sterling, Jordan Henderson, Philippe Coutinho og Mario Balotelli, mens mannskapet som startet var Mignolet, Manquillo, Skrtel, Toure, Moreno, Leiva, Can, Allen, Markovic, Lallana og Borini. Brendan Rodgers byttet inn Steven Gerrard, Raheem Sterling og Philippe Coutinho i andre omgang med et håp om å utlikne, men Real Madrid vant også den kampen. Det endte med «bare» 1-0, til tross for et b-preget mannskap.

På Natsionalen Stadion Vasil Levski i Sofia fikk Liverpool en ny nedtur da det bare ble 2-2 mot Ludogorets. I og med at Real Madrid vant 1-0 i Basel samme dag, fikk ikke utligningen så altfor stor betydning foran siste gruppespillkamp.

Utgangspunktet var enkelt for Liverpool før møte med Basel i siste kamp: Vinn eller forsvinn.

De røde og Basel kjempet om andreplassen i gruppen bak Real Madrid. Liverpool lå to poeng bak sveitserne før avspark. Det endte med at Liverpool forsvant ut av Champions League etter en høydramatisk andreomgang på Anfield. De røde fikk en vitaminnsprøytning da Lazar Markovic og Alberto Moreno erstattet Rickie Lambert og José Enrique ved pause, men fikk seg så en gedigen nedtur da Markovic ble utvist for å plante armen i ansiktet på en Basel-spiller etter en times spill. Hjemmelaget maktet likevel å etablere et trykk på gjestene, og taket på Anfield løftet seg nesten da kaptein Steven Gerrard skrudde inn 1-1-utligningen på et utsøkt frispark ni minutter før slutt. Nervene så ut til å sluke Basel-spillerne i dramatiske sluttminutter, der Liverpool vartet opp med flere store målsjanser. Men det holdt ikke.

Dermed ble det Europa League for Liverpool, men der ble Besiktas for sterke allerede i første utslagsrunde. Liverpool vant 1-0 hjemme, men tapte 5-4 på straffer i Tyrkia etter at det også der sto 1-0 etter full tid og ekstraomganger. Til tross for mange slitne ben, var lagenes ni første straffer upåklagelig. Dejan Lovren tok bortelagets femte, og han måtte score for at de skulle henge med, men skjøt over mål.

2009-2010: Ut av gruppespillet

Før det var 2009-2010 sist sesong Liverpool var i det gjeve selskap. Også da røyk Liverpool ut etter gruppespillet under Rafael Benitezsin ledelse.

Det startet med seier mot Debrecen med 1-0, før det ble to tap på rappen borte mot Fiorentina med 2-0 og hjemme mot Lyon 1-2. Deretter ble det 1-1 borte mot Lyon og 1-0-seier borte mot Debrecen, før gruppespillet ble avsluttet med 1-2-tap på Anfield mot Fiorentina.

Liverpool gikk så inn i Europa League og nådde semi-finalen. Der ble det tap mot Atletico Madrid etter ekstraomganger.

2008-2009: Kvalifisering og kvartfinale

I sesongen før 2008-2009 gikk det langt bedre for Liverpool. Laget nådde kvartfinalen i Champions League, men da tok det slutt mot Chelsea. Etter 1-3 på Anfield, ble det 4-4 etter en vanvittig kamp på Stamford Bridge.

På veien dit hadde Liverpool slått ut Real Madrid i åttendelsfinalen med 1-0-seier i Madrid og hele 4-0 hjemme på Anfield. Da, som nå, måtte Liverpool gjennom kvalifisering til Champions League. Standard Liege ble slått ut. Det enste 0-0 i første kamp, før det ble 1-0-seier på Anfield etter at Dirk Kuytscoret etter 118 minutter!

I gruppespillet ble det 2-1-seier borte mot Marseille, 3-1 hjemme mot PSV, 1-1 borte mot Atletico Madrid, samme resultat hjemme mot Madrid-klubben, 1-0 hjemme mot Marseille og 3-1-seier borte mot PSV.

2007-2008: Fra kvalikk til semifinale

Også sesongen før var det Chelsea som var siste stopp for Liverpool i Champions League. Da ble det tap i semifinalen. Etter 1-1 på Anfield, måtte det ekstraomganger til der Chelsea vant 3-2.

I ekstraomgangene manglet det ikke på dramatikk. Først fikk Chelsea ett mål annullert for offside, før Hyypiä noe klønete felte Ballack på vei ut av feltet. Frank Lampard var sikker fra ellevemeteren. Helt på tampen av andre ekstraomgang scorer Drogba sitt andre mål for dagen, og det virket som om kampen var avgjort. Tidlig i andre ekstraomgang ble så Hyypiä snytt for et straffespark, før Babel reduserer med et overraskende langskudd tre minutter før ekstraomgangene var omme. Men flere mål ble det ikke, og Chelsea gikk til finalen.

Også i 2007-2008 startet Liverpool turneringen med kvalifisering. Toulouse ble slått 1-0 borte og 4-0 hjemme. I gruppespillet ble det 1-1 mot Porto borte, 0-1-tap for Marseille på Anfield, så ble Besiktas slått hele 8-0 hjemme, der Benayoun scoret hattrick blant annet, så ble Porto feid av banen med 4-1 på Anfield og Marseille slått 4-0 borte. Dermed gikk Liverpool videre som toer i gruppe A.

2006-2007: Chelsea-seier og finaletap

I 2006-2007 gikk det igjen helt til finalen for Liverpool, der det endte med 2-1-tap for AC Milan.

Som de to sesongene etter var Chelsea motstander i utslagsrunden, men i motsetning til de to neste sesongen gikk Liverpool her seirende ut av oppgjøret. I semifinalen ble det seier med 4-1 på straffer på Anfield.

MILANS REVANSJE:
MILANS REVANSJE:  I 2007 var det Milan som vant finalen mot Liverpool, etter at de tapte på straffer to år tidligere.

Chelsea ledet 1-0 etter den første kampen på Anfield. Zenden, Alonso, Gerrard og Kuyt scoret i straffesparkkonkurransen, mens bare Lampard klarte det for gjestene. På veien til finalen vant Liverpool også mot PSV i kvartfinalen med 3-0-seier borte og 1-0 hjemme. I åttendelsfinalen ble Barcelona slått 2-1-borte etter scoringer av Bellamy og John Arne Riise, mens katalanerne vant 1-0 på Anfield.

Champions League-sesongen startet da med kvalifisering mot Maccabi Haifa, som Liverpool vant 2-1 hjemme mot, og der det endte 1-1 på bortebane. I første gruppespillkamp ble det 0-0 mot PSV i Nederland, Liverpool vant så 3-2 mot Galatasaray hjemme, og 1-0 mot Bordeaux borte, før franskmennene ble slått 3-0 hjemme. PSV ble så slått 2-0 på Anfield, før gruppespillet ble avsluttet med 3-2-tap borte for Galatasaray.

2005-2006: Tre kvalifiseringsrunder og Benfica-tap

Selv om Liverpool var regjerende mestere måtte klubben gjennom tre kvalifiseringsrunder til Champions League foran 2005-2006-sesongen.

TNS ble slått 3-0 både hjemme og borte i første kvalifiseringsrunde, Kaunas ble slått 3-1 borte og 2-0 hjemme i den andre kvalifiseringsrunden, CSKA Sofia ble slått 3-1 borte i den 3. kvalifiseringsrunden, men Sofia vant 1-0 på Anfield.

I gruppespillet ble det 2-1-seier borte mot Real Betis, 0-0 mot Chelsea på Anfield, 1-0-seier mot Anderlecht i Belgia og 3-0-seier på Anfield, så ble det målløst mot Real Betis hjemme og også målløst på Stamford Bridge i siste gruppespillkamp.

I åttendelsfinalen møtte Liverpool Benfica. Det endte med 1-0-tap borte, og 2-0-tap hjemme på Anfield.

2004-2005: De magiske kampene

Det er vel bare å nevne 2005, så husker de fleste hva som skjedde.

21 år etter sist Liverpool vant Europas gjeveste pokal, vant de den igjen, etter en helt ellevill finale i Istanbul 25. mai 2005. De røde lå under 3-0 til pause mot det som på den tiden trolig var Europas sterkeste lag, AC Milan. Tre mål i andre omgang og en dramatisk straffekonkurranse senere, gjorde at pokalen havnet tilbake på Merseyside.

HERLIG GJENG:
HERLIG GJENG:  Liverpool kunne feire seieren i 2005 etter tidenes opphenting.

Men det var langt ifra den eneste utrolige aftenen i Champions League det året.

I semifinalen ble det seier mot Chelsea etter 0-0 borte og 1-0 hjemme. I kvartfinalen ble Juventus slått 2-1 hjemme og det ble 0-0 borte. Bayer Leverkusen ble slått ut i kvartfinalen med 3-1 på Anfield og 3-1 i Tyskland.

Også det året måtte Liverpool gjennom kvalifiseringsrunder til turneringen. I 3. kvalfisieringsrunde ble det seier mot Grazer AK med 2-0 borte, og tapt 1-0 hjemme. I gruppespillet ble det 2-0-seier mot Monaco, 1-0-tap for Olympiakos i Hellas, 0-0 på Anfield mot Deportivo, 1-0 seier borte mot spanjolene, og Monaco ble slått 1-0 borte, før Olympiakos ble slått 3-1 på Anfield i siste gruppespillskamp i en fantastisk kveld på Anfield. I vårt kampreferat fra den kvelden sto det.

«Hvor skal man begynne? Rett og slett en magisk aften på Anfield! De aller fleste hadde nok gitt opp håpet da Rivaldos frisparkscoring fra første omgang sørget for at gjestene Olympiakos ledet 0-1 ved pause. Dermed måtte Liverpool score minst tre ganger for å ha noe håp om videre avansement i Champions League. Rafael Benitez viste hvilken eminent taktikker han er da Pongolle ble sendt innpå for Traore etter pausen. Den 20-årige franskmannen viste seg nesten umiddelbart fram med utligning, og var ellers et konstant uromoment for gjestenes forsvar. Scoringsmaskinen Neil Mellor skulle likevel vise seg å bli Benitez trumfkort. Boy Mellor dundret inn en retur og sendte Liverpool i føringen ti minutter før full tid. Dermed var ytterligere en scoring tilstrekkelig, og hvilken scoring det skulle bli. Steven Gerrard som tidligere i omgangen fikk en scoring annulert valgte å dundre til på hel volley da Neil Mellor headet ned til ham på 20-25 meter, og ballen suste rett i mål bak en utspilt keeper. Olympiakos som trolig hadde regnet med den ene scoringen var nok kom seg aldri av sjokket, og Liverpool kontrollerte de siste minuttene. En fantastisk snuoperasjon av Rafael Benitez' menn som dermed slår følge med Monaco til utslagingsrundene.»

2002-2003: Høydramatisk i Basel

Også i 2002-2003 var Liverpool i gruppespillet av Champions League. Den gang ble det 2-0-seier mot Valencia borte, 1-1 mot Basel på Anfield, 5-0 mot Spartak Moskva på Anfield og 3-1-seier borte, Valencia vant igjen 1-0 på Anfield med John Carew. Gruppespillet ble avsluttet med bortemøte mot Basel. Det endte ikke bra.

«Liverpool er utslått av Champions League etter en helt forferdelig førsteomgang i Basel. 3-0 til pause gjorde at tidenes comeback måtte til for at Liverpool skulle greie oppgaven, men oppgaven viste seg dessverre for stor. To tidlige mål eter hvilen av Murphy og Smicer ga imidlertid Liverpool et ørlite håp. Houllier kastet etter hvert både Diouf og Baros inn, men det så ikke ut til å hjelpe. Liverpool prøvde å angripe med alt de hadde, og Basel var livsfgarlige på kontringene. Jerzy Dudek reddet i så måte Liverpool ved flere anledninger. Håpet ebbet etter hvert sakte men sikkert ut, før Michael Owen vant et straffespark for Liverpool etter 83 minutter. Owen tok straffa sjøl, skjøt svakt rett på keeper, men scoret på returen. Tidenes comeback var nå innen rekkevidde, men dette skulle dessverre ikke bli dagen for Liverpool. En sterk andreomgang fjerner dessverre ikke den flaue bismaken etter en av de dårligste førsteomgangene i manns minne. Etter exiten fra årets Champions League, må de røde nå ta til takke med UEFA-cupen», sto det i vårt kampreferat etter 3-3-kampen.

Heldigvis tok det ikke mange år før «tidenes comeback» faktisk kom.

2001-2002: To gruppespill og tøff motstand

Liverpool nådde også kvartfinalen i 2001-2002-sesongen.

Liverpool vant 9-1 sammenlagt mot Haka etter 5-0 borte og 4-1 hjemme i kvalifiseringen, og vant også sin gruppe med Boavista, Borussia Dortmund og Dynamo Kiev. Gruppespillet åpnet med 1-1 mot Boavista på Anfield, 0-0 mot Borussia Dortmund i Tyskland, før den første seieren kom med 1-0 mot Dynamo Kiev og ble fulgt opp med 2-1-seier borte mot ukrainerne. Også borte ble det 1-1 mot Boavista, før gruppespillet ble avsluttet med 2-0 mot Borussia Dortmund.

Den gangen var det to gruppenivåer i turneringen, og i det andre gruppespillet tapte Liverpool først 3-1 hjemme for Barcelona, før det ble 0-0 i Roma, 0-0 mot Galatasaray på Anfield, 1-1 mot samme lag i Tyrkia, 0-0 mot Barcelona i Spania og så 2-0-seier hjemme mot Roma. Liverpool tapte imidlertid mot Bayer Leverkusen i kvartfinalen. Det ble 1-0-seier på Anfield, mens Leverkusen vant 4-2 i returoppgjøret.

Så gjenstår det bare å se hva slags Champions League-historie som skrives etter 2017-2018-sesongen ...

Har du innspill til journalisten?
[email protected]