Mitt ligastart-minne:Vi trodde vi hadde fått en ny Messias

Vi teller ned til ligastart på lørdag ved å mimre om ligastarten for 24 år siden.

8. aug 2017 kl 21.52 Einar Kvande

Han hadde gjort 130 mål på 400 kamper for Nottingham Forest, og scoret to ganger i Liverpool-debuten. Vi Liverpool-supportere trodde vi hadde fått den nye Kenny Dalglish. Det hadde vi dessverre ikke.

Nigel Clough hadde vært bærebjelken i Nottingham Forest under faren Brians ledelse i perioden 1984 – 1993. Da Forest rykket ned og faren sa opp managerjobben flyttet Nigel til Liverpool sommeren 1993. Overgangssummen var 2,28 millioner pund.

Knalldebut

Han gjorde en av de beste debutene i Liverpools historie, da han scoret to mål i ligaåpningen mot Sheffield Wednesday på Anfield.Det første en riktig perle som suste inn i nettmaskene foran Anfield Road End. Det andre en "tap in" i Ian Rush-stil foran The Kop.

Men til tross for to mål og strålende spill i ligaåpningen var The Times ikke helt overbevist om at Liverpool hadde funnet en verdig arvtager til Kenny Dalglish og Kevin Keegan i trøye nummer 7: «Clough har verken farten eller pågåenheten til Keegan eller tilstedeværelsen til Dalglish», skrev riksavisen.

Dessverre skulle det viste seg at The Times fikk rett. Clough ble aldri noen suksess i Liverpool, og han ble bare to og et halvt år på Anfield. Totalt spilte han 44 kamper og gjorde ni mål. 7 mål på 39 kamper i Premier League.

Men akkurat denne lørdagen på et solfylt Anfield, den 14. august 1993, trykket Liverpool-supporterne Clough til sitt bryst som sin egen fortapte sønn. Inkludert meg selv. To mål, ett like før og ett lik etter pause, var nok til å beseire Sheffield Wednesday og gi Liverpool en "flying start" på sesongen. Clough hadde sådd optimisme i supporterhjertene til de 44 004 tilskuere på Anfield, og alt så veldig lovende ut.

Nedoverbakke

Clough gjorde to mål til før august var omme, og The Kop hadde fått en ny favoritt. Liverpool vant fire av de fem første ligakampene, og toppet tabellen. Men euforien skulle ikke vare lenge.

Etter dette klarte nemlig manager Graeme Souness aldri å få det beste ut av Nigel igjen, og det meste gikk nedoverbakke både for Souness, Clough og Liverpool. Souness fikk sparken midt i sesongen, og Roy Evans kom inn. Clough slet med å gjøre seg bemerket, og fikk bare ti kamper fra start på to år under Evans.

Midtveis i 1995/96-sesongen ble Clough solgt til Manchester City, men minnet om den strålende debuten i ligaåpningen i 1993 kan ingen ta fra ham – eller meg.

Måtte Mohamed Salah på lørdag få en like god offisiell debut for Liverpool som Nigel Clough hadde for 24 år siden! Og måtte Salah etter debuten på Vicarage Road få en mye lengre og mer suksessfull karriere i helrødt enn Clough!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]