FA-cupens 3. runde:Liverpool kan skrive cuphistorie fredag kveld

Liverpool har aldri slått Everton hjemme på Anfield i FA-cupsammenheng.

3. jan 2018 kl 19.33 Einar Kvande

På fire forsøk har det aldri lykkes Liverpool å slå Everton hjemme på Anfield i FA-cupen, skriver Liverpool Echo.

Den første FA-cupkampen på Anfield mellom de to byrivalene ble spilt for hele 116 år siden. Den 25. januar 1902 endte kampen på Anfield 2-2, men Liverpool vant omkampen på Goodison Park 2-0.

Tre år senere møttes de to naboene til ny FA-cupdyst på Anfield, og igjen endte det uavgjort. Denne gangen 1-1. I omkampen trakk Everton det lengste strået, og vant 2-1 foran egne fans.

Etter dette måtte man vente hele 86 år før det ble et nytt FA-cupderby på Anfield. Kampen den 17. februar 1991 gikk direkte på TV, men scoringer fikk ikke TV-titterne se. I omkampen på Goodison ble det imidlertid drama. Kampen endte 4-4, og etterpå trakk Kenny Dalglish seg som Liverpool-manager. I den andre omkampen var det tidligere Liverpool-spiller Dave Watson som avgjorde til fordel for de blå.

I dette årtusenet har lagene kun møtt hverandre en gang på Anfield i FA-cupsammenheng. Den 25. januar 2009 ga Joleon Lescott gjestene ledelsen, men Steven Gerrard utlignet ni minutter ut i annen omgang. På veien til Evertons siste FA-cupfinale til dags dato avgjorde Dan Gosling for de blå med en scoring to minutter før slutt i andre ekstraomgang i omkampen på Goodison Park.

På fire FA-cupkamper mellom Merseyside-klubbene på Anfield har det altså aldri blitt noen vinner. Den statistikken håper Jürgen Klopp at hans menn vil rette på fredag kveld.

Slått ut av Manchester United

Man må sju år tilbake i tid for å finne sist Liverpool ikke gikk videre fra 3. runde i FA-cupen. Da ble Manchester United for sterke og vant 1-0 takket være et straffespark fra Ryan Giggs etter to minutter i Kenny Dalglish sitt comeback som Liverpool-manager.

Etter dette har i tur og orden Oldham Athletic, Mansfield Town, Oldham Athletic igjen, AFC Wimbledon, Exeter City (etter omkamp) og Plymouth Argyle (etter omkamp) måtte bite i gresset for de røde i 3. runde - som er åpningsrunden for lagene for Premier League.

Liverpool har med andre ord kun møtt lag fra lavere divisjoner etter tapet for Manchester United i Kennys comeback. Fredag kveld får de bryne seg på det som på papiret skal være mer jevnbyrdig motstand.

Kanskje ender med det omkamp på Goodison Park også denne gangen?

Liverpool vs Everton i FA-cupens 3. runde blir vist direkte på Viasat 4 og BBC One fredag 5. januar klokken 20.55