Supporterne samles mot sult og fattigdom

Initiativet «Fans Supporting Foodbanks » har spredt seg til klubber over hele England, og behovet er stort.

15. nov 2018 kl 13.18 Mari

Foran hver hjemmekamp, på både Anfield og Goodison, kjøper supportere inn matvarer og leverer til innsamlingspunkter rundt stadionene. Behovet er stort, og det er økende, forteller Ian Byrne, en av lederne bak Fans Supporting Foodbanks i Liverpool 4. Han benytter samtidig anledningen til å takke supporterklubben for donasjonen på £3000 som ble overlevert for et par uker siden.

— De norske Liverpoolsupporterne er fantastiske, og vi er svært takknemlige for den generøse gaven, forteller Byrne.

— I disse tider med Brexit og «hate thy neighbour» kan det ikke understrekes nok at det finnes folk i Europa som ønsker å hjelpe vanskeligstilte i Liverpool. Det er trist at det har blitt sånn, men det er hjertevarmende, er det ikke? smiler han.

Fans Supporting Foodbanks ble altså startet av Liverpool-supporter Ian Byrne og Everton-supporter Dave Kelly. Vi har pratet med Byrne, som også er medlem av Everton bystyre for Labour, om hvordan Fans Supporting Foodbanks ble til, hvordan Storbritannia har blitt avhengig av matsentraler og hvordan engasjementet bryter ned barrierer.

— Hva foregår her?

Ian Byrne og Dave Kelly var begge involvert i henholdsvis Spirit of Shankly og Everton-supportergruppen the Blue Union. Sammen jobbet de blant annet på Twenty’s Plenty-kampanjen (hvor supportergrupper over hele landet jobbet for å sette en øvre grense på priser på bortebilletter) gjennom the Football Supporters’ Federation.

Da Byrne og Kelly startet foodbank-initiativet var fokuset på områdene rundt Goodison Park og Anfield hvor to av sektorene er på topp ti-listen over fattigste valgkretser i landet.

— Vi fikk ideen da vi jobbet sammen for fagforeningen Unite the Union og vi skulle møte med en samfunnsleder på et senter i Anfield, forteller Byrne.

— Det var en fredag morgen og da vi kom dit var det en lang kø med mennesker utenfor. Vi trodde det var et arrangement eller noe sånt, så da vi satt oss ned med samfunnslederen spurte jeg hva det var de arrangerte.

Men det var ikke noen arrangement. Dette var vanskeligstilte, sultne mennesker som sto i kø for mat.

— Vi hadde jo hørt om foodbanks tidligere, men det var noe annet å se det så grafisk. Mennesker av vår egen klasse, i alle størrelser og farger, på rekke og rad i vente på mat. Hva foregår her, liksom?

Møtet inspirerte dem til å gjøre noe. De satt seg ned og diskuterte hvilke måter de kunne hjelpe, og fant ut at med et stort nettverk innenfor både den røde og blå fotballfamilien på Merseyside — i tillegg til kontakter i fotballmiljøet i resten av landet gjennom deres engasjement i Football Supporters’ Federation — hadde de en gyllen mulighet.

— Vi fikk ideen med å starte en foodbank ved stadionene og oppmuntre supporterne til å donere. Én helg er det nesten 60 000 supportere på Anfield, neste helg 45 000 på Goodison, forteller Byrnes.

På tvers av klubbene

Engasjementet har spredt seg. Under hashtaggen #HungerDoesntWearClubColours oppfordrer supportere av lag over hele balløya til å donere mat til innsamlingspunkter ved fotballstadioner på kampdag.

— Vi valgte en nøytral hashtag for vi var veldig klar over at dette ikke bare er en humanitær krise på gatene i Liverpool, dette er en humanitær krise i gatene i hver eneste by i dette landet.

Da de startet initiativet for tre år siden var det bare Liverpool og Everton sine supporterorganisasjoner som var involvert, men det ble kjapt plukket opp av andre likesinnede klubber. Supportere av lag som Huddersfield, Newcastle og Sunderland kan alle kjenne igjen problemene fra sine nabolag, men også i mer «velstående» områder som Chelsea har de sett et behov for foodbanks.

I tillegg til å hjelpe sultne familier i nabolaget, er Fans Supporting Foodbanks også en ypperlig måte å bekjempe fordommer mot fotballfans. De er en sterk kontrast til de bråkete og usympatiske Englandsupporterne som ofte dukker opp i lite flatterende videoer på sosiale medier.

— Nå ser man at fotballsupportere lager et sikkerhetsnett under lokalmiljøet, sender det en veldig fin og viktig melding.

For bare noen uker siden ble det holdt en Foodbanks-konferanse i byen hvor deltagere fra Newcastle, Sunderland, West Ham, Doncaster, Huddersfield og flere stilte opp.

— Et av formålene våre er å bygge broer mellom supportere. Vi ser på dem som kamerater, ikke motstandere, sier Byrne.

Tidligere, når de har møttes på Football Supporters’ Federation, har det vært anspent stemning mellom de forskjellige supporterne, noe som spilte rett inn i hendene på Premier League, fotballklubbene og samfunnets fordommer. Men sammen er man uendelig mye sterkere som fans.

Everton på Old Trafford:
Everton på Old Trafford:  Evertonsupportere støttet Manchester Uniteds foodbank på Old Trafford før oppgjøret i slutten av oktober.

— Fans Supporting Foodbanks har definitivt hjulpet til å bryte ned barrierer mellom fotballfans. For noen uker siden var det Everton-supportere som gikk til Old Traffords foodbank, mens vi dro til Huddersfield med varer. Tidligere når bortesupporterne kom på besøk var det alltid litt anspent stemning, men nå kommer det supportere inn i lokalmiljøet for å hjelpe. Det er et klasseproblem og jeg tror folk skjønner det nå, at arbeiderklassen på Old Trafford og Goodison er ikke fienden, forklarer Byrne før han retter på seg selv.

— Joda, i 90 minutter er de det, men den egentlige fienden er de på topp som skaper kaos i landet, sier Byrne og sikter til den konservative regjeringen som har styrt Storbritannia siden 2010.

«Feed the Scousers»

Bortesupportere på Anfield er kjent for å kaste noen stikk mot hjemmesupporterne, som seg hør og bør på fotballkamp. Men et par sanger som fokuserer på fattigdom og sult oppfattes av mange som et slag under beltestedet. Når supportermiljøet viser seg så sammenspleiset i kampen mot matmangel og fattigdom er det både ironisk og trist at mange bortesupportere likevel kommer til Anfield og Goodison og synger «Feed the Scousers».

Nå har Newcastles koordinator for Fans Supporting Foodbanks, Bill Corcoran, oppmuntret Geordies som tar turen til Anfield andre juledag til å la sangen ligge.

— Jeg drar ikke til Newcastle og synger «Feed the Geordies», når jeg samtidig donerer mat til mine egne i Liverpool. Vi er begge samfunn i nød, vi står sammen i solidaritet… og derfor synes jeg det var flott å høre at Bill har bedt dem om å la være å synge den, sier Byrne.

— Forhåpentligvis vil den til slutt forsvinne, sammen med de mange andre usmakelige sangene gjennom årene.

God støtte:
God støtte:  Jamie Carragher med Fans Supporting Foodbanks under innsamlingsaksjonen til Sean Cox.

Støttes av klubben

Byrne og Kelly har fått god støtte fra øverste fotballhold, med tilrettelegging fra både Everton og Liverpool Football Club.

Liverpool FC har endelig involvert seg i lokalmiljøet, både gjennom uforbeholden støtte av Fans Supporting Foodbanks, men også gjennom sitt eget nabolag-initiativ Red Neighbours.

— Jeg bor fire gater bort fra stadion og for å være ærlig, innbyggerne likte ikke Liverpool FC. Klubben fikk mye av skylden for områdets forfall, og det er definitivt en sannhet i det. De ga ingenting tilbake til lokalmiljøet, sier Byrne som er positivt overrasket over klubbens ferske engasjement.

— Vi er vant med å måtte småkrangle med klubben og det kommer nok til å fortsette med tanke på billettpriser og tilgjengelighet. Men når det kommer til dette har Peter Moore og klubben vært fantastiske.

For i tillegg til støtten fra Red Neighbours, har klubbens administrerende direktør Peter Moore vært ekstremt behjelpelig. Han og familien donerer varer før hver hjemmekamp, men slo virkelig på stortromma da han bestemte seg for å betale for en ny varebil til Fans Supporting Foodbanks.

— Det var ingen fanfare, ikke noe ønske om oppmerksomhet, han bare spurte hvor mye det ville koste. Så vi tenkte «ok, sound» og gikk ut og fikk et pristilbud, flirer Byrne.

Fans Supporting Foodbanks var et grasrot-initiativ som startet med et par søppelkasser utenfor noen puber, og de har hele tiden ønsket å beholde grasrot-elementet til tross for at klubben har blitt involvert.

— Å jobbe med Red Neighbours-teamet har vært fantastisk for alt de har gjort er å fasilitere, ikke hindre. De ser at vi ikke har noen skjult agenda. Alt vi vil er å samle inn mat fra supportere, gjøre dem klar over hva som foregår på gatene i området rundt stadion, og klubben har vært fantastisk.

Peter Moore:
Peter Moore:  Administrerende direktør Peter Moore har vært en god støttespiller og betalte for en ny varebil.

— Det er en klasseting

Foodbankene har blitt en stor suksess og før kampen mot Cardiff satt de ny rekord i mengde donasjoner. At foodbankene har blitt så populære og viktige tegner et skremmende bilde av dagens Storbritannia.

— Vi burde ikke trenge å gjøre dette, i et sivilisert samfunn. I dag ser vi et nivå av fattigdom som vi aldri trodde skulle komme tilbake til byen. Vi har blitt kritisert for å normalisere foodbanks, og det er en kritikk jeg egentlig er enig i. At foodbanks blir en del av samfunnet burde gjøre alle forferdet. Men jeg tror uten sikkerhetsnettet som er foodbanks, at enda flere vil dø av fattigdom, forklarer han.

Det siste året har minst 440 hjemløse dødd på gatene og i herberger i Storbritannia, og kutt og innstramminger i velferdsordninger får skylden.

Som de fleste andre i Liverpool tilhører Byrne venstresiden i politikken og legger mye av ansvaret på den konservative regjeringen for at behovet for denne typen tilbud øker. Han er også minst like klar på hva som er løsningen.

— Frem til vi får et regjeringsskifte og en endring i hvordan samfunnet tenker, så tror jeg foodbanks er her for å bli.

Mellom april og september 2018 ga matbankene under Trussel Trust ut 658 048 såkalte «three-day emergency food supplies». Det var en økning på 13% sammenlignet med samme periode året før, og det finnes som sagt nesten dobbelt så mange uavhengige foodbanker utenfor the Trussel Trust. Nå frykter de at en endring i trygdeordningen, Universal Credit, vil gjøre situasjonen enda verre.

— Vi ble fortalt for et par uker siden at vi potensielt må øke donasjonene med 100% hvis vi skal kunne dekke behovet, bare på grunn av hva Universal Credit kan gjøre mot vårt folk.

Store forsinkelser i utbetaling av trygden, samt at utbetalingene ikke dekker levekostnader, har tvunget tidlige mottakere av Universal Credit til å måtte ty til foodbank-ordningen.

Barrierebrytende

I en tid preget av fremmedfiendtlighet og splittende politikk, blir Fans Supporting Foodbank en sympatisk motvekt til for eksempel den høyreekstreme gruppen Football Lads Alliance. I jobben med å samle inn mat har de oppdaget muligheten fotball har til å bryte barrierer, både politisk, klasse og religion.

— Når du sitter på Anfield så sitter du ikke ved siden av en protestant, katolikk, muslim eller jøde. Du sitter ved siden av en Liverpoolsupporter.

Både for å utforske andre veier til å samle inn matvarer, men også for å integrere en viktig del av samfunnet, gikk Kelly og Byrne til Abdullah Quilliam-moskeen. Den ligger i Kensington og er Storbritannias eldste moske, som åpnet i i 1889.

— Vi satt oss ned med de eldre og sa vi ønsket at de skulle bli en del av det vi driver med. Det er ingen religiøs skilnad her, fattigdom er fattigdom. Er du sulten så er du sulten, uansett hva.

Moskeen samlet inn mengder av mat, og det ble begynnelsen på et tett samarbeid og vennskap. Det kulminerte i en samling i moskeen denne sommeren under fotball-VM, da kampen mellom Russland og Egypt ble vist på storskjerm i moskeen. Hele nabolaget ble invitert, og rundt 140 mennesker møtte opp for god mat, fotball på Tven og selvfølgelig en matinnsamling.

— Det var en så enkel ide, som virkelig fanget det Fans Supporting Foodbanks handlet om. Det handler om vennskap, kameratskap og solidaritet i lokalsamfunnet og vi er utrolig stolte over det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]