«Karakterbok» til angrepet:Supertrio i helrødt

Ingen scoret som Liverpools angrep i 2017/18, hvor toppscoreren Mo Salah ble utmerket assistert av Roberto Firmino og Sadio Mané. Til slutt måtte en imidlertid betale for dårlig dekning i troppen.

1. jun 2018 kl 16.43 Torbjørn Flatin

Liverpool scoret flest mål av alle i Champions League, med trekløveret Salah, Firmino og Mané alle med tosifret antall scoringer. Det ble 84 mål på 38 ligakamper, hvor Mohamed Salah satte rekorder i øst og vest.

Uten Philippe Coutinho var man imidlertid prisgitt friske nøkkelfolk på topp, noe som ble kostbart da en gråtende Salah måtte forlate Olympiastadion i Kiev med en skadet skulder. Det er helt avgjørende fakta når en skal summere opp sesongen til Liverpool, og som preger vår karakterbok.

ANGREP


SADIO MANÉ 8

Den mest typiske vingen til Liverpool startet sesongen bra, men etter å ha sett rødt borte mot Manchester City slet han med formen en periode. Det var nok også påvirket av en hamstringskade han hadde fått under landslagsspill. Til tross for enkelte positive glimt, omslaget kom aldri helt før han satt inn et hattrick da Porto ble knust med 5-0 på eget gress. Etter det var han stort sett utmerket, inkludert to meget gode kamper mot Roma i semifinalen i Champions League. Han var også Liverpools klart farligste våpen etter at Mo Salah måtte forlate banen i Kiev.

Spillerbørs liverpool.no: 6,81


MOHAMED SALAH 10

Det er vanskelig å gi den egyptiske kongen noe annet enn topp score. Han startet sesongen som et sjanseskapende hurtigtog som var overraskende effektiv foran mål, og livsfarlig på kontringer. Etter hvert som målkontoen og selvtilliten bare økte utvidet han sitt repertoar til flikker, headinger, skudd bent opp i motsatt kryss fra hjørnet av 16-meteren, iskalde avslutninger med presisjon og touch som fikk han til å fremstå som en kloning av Fowler og Dalglish(!) Motstander uvesentlig, han scoret like ofte mot topp seks som lag på nedre halvdel av tabellen. Kronen på verken skulle komme i Kiev, men dessverre ville ikke fotballgudene være med på det som han hadde fortjent.

Spillerbørs liverpool.no: 7,38


ROBERTO FIRMINO 9

Liverpools førsteforsvarer med sitt utmerkede press i front, var «Bobby» i tillegg flest ganger på banen for Liverpool og han scoret 27 mål totalt og hadde 16 målgivende. Spillerbørsen viser så vidt over 7 i snitt, men i våre øyne yter det ham ikke full rettferdighet. I praksis er det ingen andre i troppen til Klopp som kan gjøre jobben som senter slik Firmino utfører den og trolig er han den som manageren først setter ned på sin lagoppstilling. En flott sesong, av en flott fotballspiller.

Spillerbørs liverpool.no: 7,06


DOMINIC SOLANKE 5

Normalt hadde vi ikke tatt med de tre nederste på denne listen, som følge av for tynt grunnlag hvor en burde hatt minst et tosifret antall kamper å bli vurdert fra via vår spillerbørs. 20-årige Solanke var på banen i minst 30 minutter kun ved seks tilfeller i 2017/18. Med 21 ganger som innbytter kan en likevel vanskelig konkludere med annet enn at en scoring i den siste kampen mot Brighton langt fra var overbevisende. Det er opplagt at Klopp liker unggutten, men bare nesten foran mål ved en rekke tidlige anledninger synes å tappe Dominic for selvtillit, før fulltrefferen på Anfield i siste ligakamp vil ha gitt ham et løft før sommeren. En sommer hvor pre-season, transferaktivitet og samtaler med manageren vil avgjøre om det er best å sende ham ut på lån til neste sesong for å få førstelagserfaring, eller gi ham allerede en ny sjanse på Anfield.

Spillerbørs liverpool.no: 6,00


DANNY INGS 5

Scoringen til Danny mot West Bromwich på Anfield var et av sesongens fineste øyeblikk. Den hardt arbeidende spissen med de langvarige skadene kunne igjen knytte neven etter å ha funnet nettmaskene. Klopp gikk i mot å låne ham ut etter friskmelding og Danny ofte med i troppen under siste halvdel av sesongen, hvor han de siste par månedene nesten var fast på benken og fikk en del innhopp. Typisk spiss er han ikke i stand å gjøre en tilsvarende jobb som Firmino, og er heller et alternativ som en av to på topp. Det at manageren valgte Solanke på benken i Kiev, og også midtbanespillere som Lallana og Can uten kamptrening, fremfor Danny Ings lover ikke særlig godt for spilleren som tross alt ikke er blitt mer enn 25 år.

Spillerbørs liverpool.no: 5,67


DANIEL STURRIDGE 5

Daniel Sturridge spilte 90 minutter en gang for Liverpool i første halvdel av 2017/18. I en sesong med fem kamper fra start scoret han likevel tre mål. Det er i grunn Daniel Sturridge anno 2018 oppsummert. Han er faktisk ikke mer enn 28 år gammel, men hans kropp tåler ikke å spille regelmessig i Premier League. West Bromwich blinket han ut som mannen som skulle redde dem fra nedrykk, og sparte de røde for noen lønnsutgifter, men alle de som regelmessig er til stede på Anfield kunne ha fortalt dem at det i praksis var bortkastede penger. Det hevdes at Liverpool har ønsket £20M for en spiller som tjener £150.000 i uka, og lykke til hvis det er målet. Realiteten vil vi tro er nærmere at man må gi bort den en gang så vasse angriperen for å få lettet på lønnsutgiftene.

Spillerbørs liverpool.no: 5,60

Har du innspill til journalisten?
[email protected]