Valg i Storbritannia«F*ck the tories»

Vil Boris Johnson og de Konservative beholde makten i Storbritannia? Ikke hvis scouserne får viljen sin.

På torsdag går britene til urnene for å avgi sin stemme i valget. Det står i all hovedsak mellom de Konservative med Boris Johnson og Labour med Jeremy Corbyn.

I Liverpool håper de fleste på seier til Labour.

«Scousers hate tories»

«Den sosialistiske republikken Liverpool» fornekter seg ikke; rop fra tilreisende Liverpool-supportere på Red Bull Arena i går kveld kunne høres høyt og tydelig gjennom tv-skjermen.

«Oooh Jeremy Corby»

«Fuck the tories»

Liverpools supportere er ikke redde for å uttrykke sin støtte til Jeremy Corbyn og Labour, noe de har gjort ved flere anledninger. Hver gang han har dukket opp i Liverpool har han fått en varm velkomst.

Corbyn virker å ha varme følelser for Liverpool også, og har vært til stede på Anfield med Spion Kop-skjerf rundt halsen — til tross for at han selv er Arsenal-fan. Og han er ikke vond å be når det kommer til å dele Liverpool-innhold på sine sosiale medier, senest denne helgen.

I borteseksjonen på Vitality Stadium lørdag rullet de tilreisende Liverpool-supporterne ut to bannere.

«Vote Labour. For the many»

«Scousers Hate Tories»

Barnes med Boris

John Barnes skapte furore denne helgen da et bilde av han på et event sammen med Boris Johnson ble lagt ut på Twitter. Røde supportere var svært skuffet over at Digger tilsynelatende gikk ut og støtter Boris Johnson og de konservative, men Barnes tok til Twitter dagen etter for å rette opp i misforståelsen.

Temperaturen bildet skapte, viser hvor sterkt scouserne føler om Boris Johnson og de Konservative.

For hvorfor skulle scouserne stemme på en regjering som ønsket å «legge ned» Liverpool som by? På en statsminister som står bak en artikkel som anklaget Liverpool-supportere for å ha forårsaket Hillsborough-tragedien? Og kanskje viktigst av alt, en regjering som har vært i kontroll siden 2010, samtidig som foodbanks popper opp i hopetall og hjemløse liner gatene?

Sosialistisk by med en fortid med de konservative

Det spørs altså om du hadde kommet helskinnet fra det hvis du hadde proklamert din støtte til de konservative på the Kop. Men det har ikke alltid vært sånn.

Liverpool Football Club, dets supportere og nåværende manager har i mange år hatt sosialistiske verdier, dette til tross for at klubben ble stiftet av den konservative politikeren John Houlding og opererer i et marked drevet av kapitalisme.

De Konservative hadde kontroll på Merseyside fra slutten av 1800-tallet frem til 1955, da Labour kunne nyte en seksårsperiode i ledelse. Mellom 1955 og 1972 ble makten skiftet frem og tilbake mellom de to største partiene. Da de Konservative mistet ledelsen for Labour i 1972 var det aller siste gang de Konservative satt i førersete på Merseyside.

Etter at scouserne endelig kastet dem ut har makten vekslet mellom Labour og Liberaldemokratene. De siste ni årene er det Labour som har ledet.

Hatet mot Margareth Thatcher

Det skar seg mellom de Konservative og scouserne på 70-tallet. Margareth Thatcher ble statsminister i 1979, og holdt kontoret frem til 1990. Den såkalte jernkvinnen er en rett frem hatet person på Merseyside. Da hun døde i april 2013 var det uoffisiell feiring i byen med raketter og heiarop.

Det høres voldsomt ut å feire en kvinnes død, men det er mange grunner til at misnøyen med henne og hennes regjering var så stor. Hun skapte en industriell uro, ikke bare i Liverpool, men i flere arbeiderklasse-byer — spesielt de som lente seg på industrier som gruvearbeid. Hennes rolle i å dekke over sannheten om Hillsborough er det også stilt spørsmålstegn ved.

Forholdet mellom de Konservative og Liverpool ble enda mer anstrengt da regjeringspapirer ble frigjort av det britiske nasjonalarkivet i 2011. Da kom det frem at Thatcher-regjeringen hadde lumske planer for Liverpool. Etter Toxteth-opptøyene i 1981 ville de heller ha et «planlagt forfall» av byen i stedet for å hjelpe den på beina igjen. Ironisk nok stammet urolighetene i Liverpool og andre byer fra at Thatchers økonomiske eksperiment resulterte i over tre millioner arbeidsledige.

Johnson om Liverpool

Mens «Maggie» for lenge siden har blitt lagt i jorda, er ikke forholdet mellom den nåværende tory-lederen og Liverpool så veldig mye bedre.

Det ble personlig mellom Boris Johnson og Liverpool for lenge siden.

Johnson var redaktør for det konservative, politiske magasinet The Spectator fra 1999-2005. I 2004 kom en leder på trykk som gjorde sitt beste for å fornærme Liverpools innbyggere. Lederen var ikke signert (journalist Simon Heffer skal ha skrevet førsteutkastet som senere ble redigert av Johnson), men Johnson tok selv ansvaret.

I artikkelen hevdes det at den «ekstreme reaksjonen» på drapet på den britiske sivilingeniøren Kenneth Bigley kom av at han var fra Liverpool. Bigley ble drept av en militant islamistisk gruppe i Irak, Tawhid og Jihad etter å ha sittet fanget i tre uker. Hans hjemby, Liverpool, holdt to minutters stillhet for han, og det samme ble gjort i forkant av en landskamp mellom England og Wales.

Dette fikk Johnson og hans kolleger i the Spectator til å se rødt. Hillsborough-tragedien blir også trekt frem i en spesielt usmakelig paragraf:

«Liverpool er en stolt by med en stammelignende fellesskapsfølelse. En kombinasjon av økonomisk uhell […] og en overdreven forkjærlighet for velferdsstaten har skapt et spesielt, og dypt uattraktivt, tankesett blant mange Liverpudlians. De gjør seg selv til ofre ved enhver anledning, og hater deres offerstatus; samtidig som de velter seg i den. En del av denne mangelfulle psykologiske tilstanden er at de ikke kan akseptere at de kan ha hatt litt skyld i deres egne ulykker, men i stedet ønsker å skylde på andre, og derved styrke deres følelse av en felles urett mot resten av samfunnet.

Dødsfallene til mer enn 50 Liverpoolsupportere på Hillsborough i 1989 var unektelig en større tragedie enn det enkle dødsfallet, uansett fryktelig, til Mr Bigley; men det er ingen unnskyldning for Liverpools manglende vilje, selv i dag, til å innse rollen fulle supportere hadde da de tankeløst forsøkte å presse seg inn på tribunen den lørdagen. Politiet ble en beleilig syndebukk, og det samme ble the Sun for å ha turt, dog på en usmakelig måte, å hinte til den større årsaken til hendelsen.»

Vil gi fotballsupportere eierskap i klubben

Hovedtemaet i denne valgkampen har vært fremtiden til det allerede skrantende NHS. Men også fotball er et tema.

Thatcher hatet fotballsupportere. «There is no society», har hun blitt sitert på. Alle har ansvar for seg selv. Det forklarer hvorfor hun ikke forsto fotballsupportere, skrev Tony Evans i en artikkel i the Independent tidligere denne uka.

Men de Konservative har vært nødt til å flørte med fotballsupporterne denne valgkampen. De har lovet å investere £550m i breddefotball, som en del av planen om å støtte en søknad fra Storbritannia og Irland om å arrangere VM i 2030. De vil at alle familier skal være maks 15 minutter unna en fotballbane.

Labour på sin side vil gi fotballsupportere mulighet til å eie klubbene sine, og til å sparke styremedlemmer, når klubbene skifter hender. De vil også gi supporterne en stemme i valg av manager, og innføre safe standing. Labour vil også kreve at Premier League donerer 5% av tv-inntektene til breddefotball.

Rasisme og antisemittisme

Hovedproblemet til Labour og Corbyn denne valgkampen har vært anklager om antisemittisme innad i partiet. Flere jødiske politikere har forlatt partiet, og mange jøder i Storbritannia frykter en Labour-regjering.

De konservative har også hatt et problem med rasisme, spesielt fra Boris Johnson selv. Selv Gary Neville tok til orde mot statsministeren denne helgen, etter at en Manchester City-fan ble filmet mens han gjorde tilsynelatende rasistiske gester mot Manchester United-spiller Fred.

Johnson har en lang historie med rasistiske, sexistiske og homofobiske ytringer. Hva forteller det det britiske folket, at slike utsagn og tirader kommer fra aller øverste hold? Legitimerer det ape-rop og bevegelser på fotballtribunene?

PÅ REPEAT:
PÅ REPEAT:  Johnsons svar på de fleste spørsmål er «Get Brexit Done»

«Get Brexit done»

Nå er det altså Boris Johnson som er de Konservatives leder og britenes statsminister, og som i følge målingene ligger an til å beholde makten.

Johnsons slagord i denne valgkampen — og de siste tre årene — har vært «få Brexit gjort». Det er heller ikke populært på Merseyside, som var en av områdene i landet som ønsket å bli værende i EU.

EU pumpet millioner inn i Liverpool, som var Europeisk kultur-hovedstad (sammen med Stavanger) i 2008. Det transformerte et slitent sentrum til det fine vi kjenner det i dag. Og det er ikke bare penger investert i Liverpool One vi kan takke EU for. EU bidro med 9 millioner pund for å bygge den nye fergekaia som kan ta imot svære cruise-skip som igjen bringer verdifull turisme til byen, i tillegg til å pusse opp flere av småbyene rundt.

I et Storbritannia utenfor EU og med en konservativ regjering, hvem skal være på Liverpools side? Neppe Boris Johnson.