Skadeproblemene i forsvaret kan gjenskape suksessoppskrift

Joe Gomez har kommet inn som en reserveløsning, men engelskmannen leverer som et førstevalg.

24. des 2019 kl 00.22Kenneth Baraas@KennethBaraas

Med skader på Dejan Lovren og Joël Matip betyr det at Virgil van Dijk og Joe Gomez er de eneste skadefrie midtstopperne til Liverpool. Fabinho er en reserveløsning, men også han er skadet.Det har ført til at Jordan Henderson måtte steppe inn som midtstopper i semifinalem mot Monterrey, i Van Dijks sykdomsfravær.

Liverpool har dermed begynt å spille denne sesongens fjerdevalg på stopperplass, og det ser ikke ut til å være en svakhet for de røde.

Van Dijk og Gomez utgjorde et fryktinngytende stopperpar i innledningen av forrige sesong, før sistnevnte fikk sesongen ødelagt av en skade mot Burnley i desember.

Innen Gomez var fullt tilbake hadde veien til førsteelleveren blitt lengre, og Matip var førstevalget fram til skaden tidligere denne sesongen. Inn kom Lovren, men nå er også han ute med skade.

Mulighetene har vært begrenset for Gomez som har gjort det vanskelig for engelskmannen å spille seg tilbake i god, gammel form.

Fra høyreback til stopper

Nå i den siste tiden har 22-åringen igjen fått muligheten inne sentralt, etter noen vikariat på høyrebacken. Gomez startet på høyrebacken mot Bournemouth, men ble flyttet inn på stopperplass da Lovren måtte ut med skade etter rundt 40 minutter, og Liverpool holdt en sjelden smultring bakover. Det er heller ingen hemmelighet at Gomez trives bedre som stopper enn en sjanseskapende høyreback.

Til tross for et tidlig bytte i kampen før fikk Lovren på nytt sjansen fra start i den påfølgende kampen mot Salzburg, men måtte igjen kaste inn håndkle - denne gangen etter drøye 50 minutter. Gomez kom inn og hjalp Liverpool til å ri inn nok en «clean sheet».

Dermed var det dekket for Van Dijk og Gomez sammen fra start mot Watford. Engelskmannen gjorde flere gode involveringer, og det var tendenser til godt gammelt storspill. Dog ble det noe kaotisk til tider, spesielt mot slutten av kampen virket det som konsentrasjonen falt hos flere - Gomez inkludert. Liverpool var noe heldige, men nullen ble igjen holdt med Gomez på banen.

Jeg og Virgil går godt sammen. Hans nivå sier seg selv, og det er åpenbart en stor hjelp å få spille ved siden av ham. Vi har også en god forståelse utenfor banen siden vi er gode venner.Joe Gomez
HOLDT NULLEN:
HOLDT NULLEN:  Gomez, og Liverpool, holder ofte nullen når han spiller sammen med Van Dijk.

Enorm defensiv statistikk

Selv om partnerskapet mellom Van Dijk og Gomez ikke har altfor mange minutter sammen denne sesongen, så er det antydninger til at de begynner å finne tilbake til tonen de hadde forrige sesong. Da startet duoen elleve ligakamper sammen, noe som resulterte i syv rene bur og kun fire mål imot.

– Gutten er fortsatt ung. Det er ikke grunnen - det er bare det at du må holde rytmen, og da holder du spillerne sammen. Disse to, Joe og Virg, liker hverandre godt, og kan spille fantastisk bra sammen, sa Klopp etter kampen mot Watford.

– Denne utrolig dyktige gutten har forbedret seg i denne fasen av spillet, men han har ikke spilt fast på en stund. Han har forbedret seg mye her, og det er bra. Fotballmessig er han en eksepsjonell spiller, men mot Watford kunne du se at han måtte kjempe og holde konsentrasjonen.

Holdt nullen på den store scenen

Virgil van Dijk ristet av seg sykdommen, og Liverpool kunne stille med nederlenderen og Gomez fra start i finalen mot Flamengo på lørdag.

Det ble en utfordrende finale for de røde, men Gomez spilte en av sine beste kamper for sesongen. 22-åringen viste trygghet når han fraktet ballen fremover og brukte farten når det trengtes i løpsdueller. På sitt beste ser Gomez svært elegant ut i den bakre rekka.

Sammen med Van Dijk gjorde han det vanskelig for det brasilianske laget, og Liverpool holdt nok en gang nullen med Gomez på banen.

I tiden fremover møter Liverpool flere lag fra øvre del på tabellen. Over de neste seks rundene venter Leicester, Sheffield United, Tottenham og Manchester United. Da passer det godt at sesongens fjerdevalg begynner å spille som en god nummer to, ved siden av verdens beste stopper i Van Dijk.

– Å vinne her bygger videre på positiviteten i laget. Vi drar herfra som verdensmestere. Hvorfor kan vi ikke bruke det som noe positivt (for resten av sesongen)? Oppsummerte Gomez etter finaleseieren.