Klubbene brukte 250 millioner pund mindre enn i fjor

Dempet pengebruken i januar, men kjøpefesten har absolutt ikke stoppet opp denne sesongen.

1. feb 2019 kl 09.00 Arve Vassbotten

Premier League-klubbene brukte ca 180 millioner pund i janaurvinduet, ifølge beregningen til Deloitte. Det er første gang siden 2012 at summen som er brukt har falt fra året før, ifølge Deloitte.

Nesten en tredjedel av pengene som ble brukt var på Chelseas kjøp av Christian Pulisic fra Borussia Dortmund. Men spilleren til 55 millioner pund kommer først til sommeren.

Liverpool på sin side holdt seg helt stille på kjøpssiden i januar, det samme gjorde Tottenham, som heller ikke kjøpte noe i sommer. Manchester Citys eneste kjøp var ungguttene Ante Palaversa for 7 millioner pund fra Hajduk Split og Ko Itakura fra Kawasaki Frontale, som begge ble lånt ut igjen med en gang.

Det står i sterk kontrast til overgangsvinduet i fjor vinter, der toppklubbene brukte 430 millioner pund, melder Press Association.

Liverpools kjøp av Virgil van Dijk for 75 millioner pund og Man Citys kjøp av Aymeric Laporte til 50 millioner pund var da de dyreste kjøpene den gangen.

Ikke slutt på kjøpefesten

– Når vi nå går inn i en avgjørende periode av sesongen, har Premier League-klubbenes pengebruk i januar vært ganske dempet sammenlignet med hva vi har sett de siste årene, sier Tim Bridge i Sports Business Group i Deloitte.

Det skal nevnes at det denne gangen også ble gjort endel låneavtaler istedenfor kjøp, som Chelsea sikret seg Gonzalo Higuain.

Sist summen som ble brukt gikk ned fra et år til det neste var fra 2011 til 2012 da summen falt fra 225 millioner pund til 60 millioner.

Summen doblet seg i 2013, og holdt seg på 130 millioner pund i 2014 og 2015, før summen økte eksplosivt de siste årene med £175M, £215M og så 430 millioner pund.

Men at januar var stille betyr ikke at kjøpefesten i Premier League er over. For i 2018-2019-sesongen skal klubbene ha brukt tilsammen rundt 1,4 milliarder pund. Det er den nest høyeste summen noen gang, etter rekordsesongen i fjor med 1,9 milliarder.

De seks største klubbene sto for 43 prosent av summen i januar i år, mot 62 prosent i 2018. De seks klubbene nederst på tabellen brukte 20 millioner pund nå. Den summen var 70 millioner pund i samme periode i fjor.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]