Kampen jeg husker best - Crystal PalaceTårene til Luis Suarez ga en dobbel betydning

I løpet av noen få minutter forstod røde supportere at både ligagull og toppscorer var utenfor rekkevidde.

Det hadde til tider vært en såpeopera med Luis Suarez. Først beskyldningene om rasisme mot Patrice Evra. Siden flørting med først Arsenal og så Barcelona.

På Emirates trodde man at det var mulig å løse ut Liverpools stjernespiller ved å by et pund over £40M ut fra en klausul i kontrakten, og som fikk eier John W. Henry til å lure på hva man røkte nord i London. Suarez virket klar til å gå til Arsenal sommeren 2013 og han ønsket definitivt å spille for Barcelona da den spanske storklubben kom på banen. Liverpool nektet, og søramerikaneren furtet i en slik grad at han en stund ikke trente med førstelagstroppen. Nå var han uansett inne i en ti kampers karantene etter å ha bitt(!) Branislav Ivanovic i en kamp mot Chelsea, og som gjorde at han bl.a. mistet de fem første ligakampene sesongen 2013/14.

Liverpool og Suarez kom til en «enighet» og Luis begynte å forberede seg til nok en sesong med en liverbird på brystet. Anført av Daniel Sturridge, som ble matchvinner i tre strake 1-0 seire ved ligasesongens begynnelse, gjorde mannskapet til Brendan Rodgers en grei jobb uten sin nr. 7. Ti poeng på fem kamper, selv om en i etterpåklokskapens navn kan si at et 1-0 tap i den femte kampen hjemme mot Southampton, hvor gjestenes midtstopper Dejan Lovren ble matchvinner(!), kan ha vært avgjørende for hele sesongen.

Tidenes beste?

Luis spilte de 33 siste kampene i Premier League, og scoret 31 mål. Det kan ha vært den beste enkeltsesongen som noen spiller i Liverpool noen gang har gjort.

Uten å ønske å rippe for mye opp i fortsatt dype sår for mange, etter 35 av 38 spilte kamper hadde Liverpool 80 poeng, Chelsea 75 poeng på 35 kamper og Manchester City 71 poeng på 33 kamper.

Vi kjenner til 0-2 tapet hjemme mot Chelsea hvor Steven Gerrard gled, og som gjorde at Manchester City var tre poeng bak Liverpool og med bedre målforskjell. Foran sesongens nest siste kamp i London mot Crystal Palace kunne likevel de røde legge solid press hvis de vant og de lyseblå fra Manchester i praksis måtte vinne sine to siste kamper.

Ga bort 3-0 ledelse

Liverpools lag sør i London: Mignolet, Johnson, Skrtel, Sakho, Flanagan, Lucas, Gerrard, Allen, Sterling, Suarez, Sturridge

Lille Joe Allen headet (!) inn en corner etter 18 minutter og scoret dermed sitt første ligamål for Liverpool. Keeper Simon Mignolet måtte riktignok ut i hel strekk et par ganger, men det var verken uventet eller ufortjent da Liverpools angrepsskyts fikk uttelling noen minutter ut i 2. omgang.

Først gikk Daniel Sturridge innover i banen før hans skudd fra 16-meteren gikk via Delaney og snek seg inn ved stolpen, og hvor midtstopperen ble «kreditert» med et selvmål. To minutter senere, etter 57 minutter, sendte Raheem Sterling fram Luis Suarez og superspissen scoret sitt 31. ligamål for sesongen og ble suveren toppscorer i Premier League. Det var også mål nummer 48 som Liverpool scoret på bortebane, klart mest i ligaen, og det var et år hvor en har et bilde av at spillere med hvite trøyer med mønster på pøset inn mål. Da først og fremst duoen Suarez og Sturridge.

Så skjedde det som ikke skulle skje, men av og til skjer i fotball. Delaney fikk en slags revansje da hans langskudd gikk via et forsvarsbein og opp i krysset, og to minutter senere avsluttet innbytter Dwight Gayle nok et angrep fra verter som nå enset blod. Liverpools nedtur ble fullbyrdet da gjestenes midtforsvar lot Gayle få stå alene i midten og avslutte nok en gang to minutter før ordinær tid var over.

Exit for Suarez

Det var ikke første gangen at Crystal Palace hadde gitt Liverpool en nesestyver. Noen vil huske en 9-0 seier på Anfield i Liverpools siste gullsesong i 1989/90, bare for at Palace senere skulle vinne en semifinale i FA-Cupen med 4-3.

Etter denne kampen i 2014 vant for øvrig Crystal Palace tre av sine neste tre kamper mot Liverpool, inkludert en 3-1 seier på Anfield. Den siste seieren for «ørnene» er en 2-1 triumf 23. april 2017. Manager for vinnerlaget var Sam Allardyce, og spissen som snudde det med to scoringer var Christian Benteke(!) Det er faktisk siste gangen som Liverpool har tapt en ligakamp på Anfield!

En vesentlig årsak til at jeg har plukket ut denne kampen er scenene som utspant seg etter kampslutt, da kameraene søkte inn mot Steven Gerrard og Luis Suarez. To sentrale spillere som nå nærmest definitivt hadde fått drømmen om et Premier League mesterskap knust.

Suarez forlot banen gråtende. En ting var erkjennelsen om at man hadde vært så nærme, men likevel så langt unna, og hvor han hadde gitt absolutt hundre prosent etter all støyen i forkant. Noe annet var at en fikk en følelse av at det også var slutten for ham i Liverpool FC.

Så vidt jeg kan huske var det ikke noe rapportering om dette inntil da, men det kom snart fram at overenskomsten som var gjort da han gikk med på å avslutte sin personlige streik var at han skulle få sin drømmeovergang til Barcelona dersom han spilte en sesong til for de røde fra Anfield.

I dobbelt forstand ble det en trist avslutning mot Crystal Palace.