Da helrøde spillere sluttet å spille med svarte fotballstøvler

Med enkelte unntak tilhører fottøy på fotballbanen i ulike farger dette århundret.

Ved starten av Tippekampene for om lag et halvt hundre år siden skulle fotballstøvler være svarte. Med merke og striper som helst var i hvitt.

Hvis du i dag forteller et gutte- eller jentelag at du ikke er god nok til å spille i hvite, gule, grønne eller hvilken farge eller fargesammensetninger som nå måtte være på fotballstøvlene, da ser de bare dumt på deg. Hvis du ser på skotøyet til spillerne på et lagbilde i dag kan det sammenlignes med fargekartet til Jotun.

En skal imidlertid ikke så mange årene tilbake før situasjonen var en helt annen.

Tommy Smith i rødt fra topp til tå

Da danske Hummel ønsket å slå seg inn på det engelske markedet greide de å skape blest ved å tegne avtaler med noen kjente spillere, som benyttet hvite fotballstøvler.

Den mest kjente var den tidligere verdensmesteren Alan Ball, mens en annen markant spiller var vingen Alan Hinton hos Derby County. Merkelig nok skal ikke den eksentriske manageren Brian Clough ha sagt noe negativt om støvlene til Hinton, som sa at han ikke synes han kunne si nei til et tilbud på £1000.

I Liverpool Football Club levde tradisjonene videre. I sin bok «MY LIFE IN FOOTBALL» sier Kevin Keegan at han ble tilbudt £3000 for å spille med hvite fotballstøvler midt på 70-tallet. Mye penger på den tiden. Den mest salgbare spilleren på Anfield på det tidspunktet, var det ikke overraskende.


Keegan skal imidlertid ha spurt veteranen Tommy Smith hva han mente, og scouseren mente det ville være helt feil for en Liverpool-spiller å ikke bruke svarte støvler og at spillere som Ball og Hinton til nød kunne forsvare seg med at de brukte hvite strømper.

Liverpools nr. 7 sa derfor nei, men kunne i neste kamp registrere at det var en spiller på laget som ikke lenger spilte i svarte fotballstøvler. Det var Tommy Smith, som hadde skrevet kontrakt med det samme firmaet som Kevin hadde vært i kontakt med, og for £1500 brukte røde støvler(!)

RED ALL OVER: Tommy Smith med røde fotballstøvler.

RED ALL OVER: Tommy Smith med røde fotballstøvler.

Barnes i hvit dress – og hvite støvler

En må karakterisere det som en liten sensasjon at det var Smithy som var først ute på det området, men det varte ikke så lenge. Da han scoret i finalen i finalen i Serievinnercupen var han tilbake til en svart variant igjen.

Utsagnet «du må være god for ikke å spille i fotballstøvler» synes å beholde et solid overtak og på 80-tallet var det slik vi husker det bare fotballstøvler i tradisjonelt svart, hos hjemmelaget på Anfield.

Liverpoolls spillere i FA-Cup finalen i 1996 vil bli mest husket for sine kremhvite dresser, men John Barnes matchet det med hvite fotballstøvler. Igjen var det imidlertid bare for en kort periode at Barnes skilte seg ut på den måten.

Rundt århundreskiftet begynte flere kjente merker å gå litt vekk fra det klassiske rene designet. Fortsatt mye svart, men hvor for eksempel Adidas med Steven Gerrard etc. hadde også noe rødt som på pløsa/tunga foran på støvelen.

SKUFFET, MED HVITT: John Barnes etter tapet mot Manchester United på Wembley i 1996.

SKUFFET, MED HVITT: John Barnes etter tapet mot Manchester United på Wembley i 1996.

Seks uten svart skotøy i Istanbul

Da Gérard Houllier skulle styrke laget som kom på 2. plass i Premier League, kjøpte han sommeren 2002 bl.a. El-Hadji Diouf og Bruno Cheyrou. Førstnevnte med flere fargevarianter blant sitt rikholdige utvalg av matchstøvler, sistnevnte med av og til en helt hvit variant.

Slik sett kan vi vel kanskje «skylde på» utlendingene, for dette var bare starten. Nike begynte for eksempel snart med varianter av ulike farger. Da Liverpool linet opp mot Milan i finalen i Champions League hadde fire spillere hvite/grå støvler, og det samme med innbytterne Smicer og Cissé.

SVART HOLDER STAND, SÅVIDT: Fire startmenn med føtter kledd i hvitt/grått før finalen i Istanbul.

SVART HOLDER STAND, SÅVIDT: Fire startmenn med føtter kledd i hvitt/grått før finalen i Istanbul.

Nå finnes det fotballstøvler i alle regnbuens farger, og selv om det og til dukker opp «klassiske» varianter med en svart utgave er det nærmest blitt et unntak.