Fra konkursens rand til mestere av alt - historien om de usannsynlige mesterne

Arbeidsløshet, livsfarlige betennelser og utfordrende bakgrunner - det er noen av problemene Liverpools spillere måtte stri med for ti år siden. Her er historien om mesterne av England.

24. mai 2009

Liverpool vinner 3-1 mot Tottenham Hotspurs på sesongens siste dag og øker poengfangsten sin for sesongen til 86. Manchester United har imidlertid plukket opp fire poeng flere, og tar sin tredje strake Premier League-tittel. 

Det fører Fergusons mannskap opp på 18 titler, det samme antallet som Liverpool. I troféskapet sto det uavgjort, men realiteten var at Sir Alex hadde oppnådd akkurat det han ønsket: «knocking Liverpool right off their fucking perch». To år senere hadde hans mannskap overtatt tronen som ligaens mestvinnende lag.

Samtidig hadde et Liverpool anført av Tom Hicks og George Gillett pådratt klubben over 200 millioner pund i gjeld, og forholdet med Rafa Benitez var ødelagt etter at eierne hadde samtaler med Jürgen Klinsmann om hans jobb.

I mellomtiden hadde en 18 år gammel Jordan Henderson fått sin Premier League-debut for Sunderland. Han var den siste i sin gruppe som det ble bestemt at skulle få sin profesjonelle kontrakt, hvor spillere som Jack Colback (Kontraktsløs), Martyn Waghorn (Derby County), Jordan Cook (Grimsby Town), Michael Kay (La opp i 2015) og Conor Hourihane (Aston Villa) var store steg foran i køen.

Kontrakten kom som et resultat av målrettet trening for å bli bedre, og både den unge gutten og moren skal ha vært i tårer da avgjørelsen ble formidlet.

På den samme tiden var den 18-årige brasilianeren Roberto nedbrutt etter en traumatisk opplevelse i Europa, hvor han ble nektet innreise til spansk jord, som endte med at han ble sendt hjemover tomhendt.

Det lille egyptisk fartsfantomet Mohamed hadde fått kontrakt med egyptiske El Mokawloon i hovedstaden Kairo, etter at han i flere år måtte pendle i 15 timer per dag med fem til seks busser for å få spille fotball, og han måtte fortsatt navigere seg tvers gjennom Kairos pulserende gater på nattestid på vei hjem fra trening.

Den fattige senegaleseren Sadio hadde begynt i det senegalesiske akademiet Generation Foot, etter en 800 kilometers reise og prøvespill med gamle og ødelagte sko.  

13. oktober 2010

Den engelske høyesteretten dømmer med RBS (Royal Bank of Scotland) og mot Hicks og Gillett, og klubben må selges mot de amerikanske eiernes ønsker. NESV (nå FSG) overtar klubben for 300 millioner pund, og etter avtalen ble over 200 millioner i gjeld til RBS nedbetalt.

SENTRALT ØYEBLIKK: NESV tok over Liverpool.

SENTRALT ØYEBLIKK: NESV tok over Liverpool.

Den viktige avgjørelsen utenfor fotballbanen, overskygget imidlertid ikke den fryktelige perioden på fotballbanen. Under Roy Hodgsons ledelse gikk det historisk dårlig, og fire dager etter at NESVs overtakelse ble bekreftet var Liverpool under nedrykksstreken etter å ha tapt 0-2 på Goodison Park.

Anfields gjennomsnittlige tilskuertall sank til sitt foreløpig laveste nivå etter tusenårsskiftet, men på Westfalenstadion runget «You’ll Never Walk Alone» høyere enn noen gang.

Anført av Jürgen Klopp og spillere som Mats Hummels, Mario Gøtze og Robert Lewandowski feiet mannskapet over all motstand, og vant lagets første ligatittel på ti år.

Tyskeren våknet opp bak i en lastebil etter feiringene, og måtte sitte på med en bil fullt av høner på vei tilbake til byen.

FEIRET: Klopp sørget for Dortmunds første ligatittel på ti år.

FEIRET: Klopp sørget for Dortmunds første ligatittel på ti år.

Sommeren 2012

Etter en historisk lav 8. plass i ligaen, delvis maskert av ligacup-triumf, ble Kenny Dalglish løst fra forpliktelsene, og inn dørene kom Brendan Rodgers, som hadde imponert i Swansea.

Den nord-irske treneren ønsket å inkludere Jordan Henderson i en avtale for å få Clint Dempsey til klubben, men en gråtende Henderson valgte å bli og kjempe for plassen på tross av den manglende tilliten.

Samtidig var Virgil van Dijk på bedringens vei etter å ha hatt blindtarmbetennelse, bukhinnebetennelse og en nyreinfeksjon. Den daværende 17-åringen måtte skrive under på sitt eget testament på sykehussengen.

Nord for grensen arbeidet den 18 år gammel skotten Andrew i undertøysavdelingen på «Marks and Spencer», og forsøkte å finansiere den distanserte drømmen om å bli profesjonell fotballspiller.

– Livet i denne alderen er drit uten penger, skrev den ukjente skotske gutten på Twitter med emneknaggen #needajob.

5. mai 2014

Etter et mareritt mot Chelsea åtte dager tidligere kan Steven Gerrards Liverpool fortsatt legge press på Manchester City, som møter Aston Villa den kommende dagen, dersom de vinner mot Crystal Palace.

Etter mål fra Joe Allen, Delaney (Selvmål) og Luis Suarez ser seieren trygg ut, og Liverpool jakter flere mål i et forsøk på å bedre målforskjellen.

De siste 15 minuttene kollapser Rodgers mannskap, og ødelegger sjansene for å vinne ligaen. Gråtende spillere så muligheten for å bli historiske glippe foran øynene sine, og fundamentet var aldri sterkt nok for å prestere på det samme nivået over flere sesonger.  

TÅRER: Suarez tok til tårene etter Liverpools kollaps.

TÅRER: Suarez tok til tårene etter Liverpools kollaps.

4. oktober 2015

Liverpool signerte Rickie Lambert, Adam Lallana, Emre Can, Lazar Markovic, Dejan Lovren, Divock Origi, Alberto Moreno og Mario Balotelli i sommeren 2014 for å forsøke å erstatte Luis Suarez etter hans overgang til Barcelona.

Brendan Rodgers klarte ikke å bygge opp laget igjen, og laget røk på pinlig vis ut av en enkel Champions League-gruppe, samtidig som de bare greide en skuffende sjetteplass i ligaen.

Før 2015/16-sesongen forsterket han mannskapet ytterligere med signeringer av Joe Gomez, James Milner, Danny Ings, Roberto Firmino, Nathaniel Clyne og Christian Benteke, men det ble tidlig tydelig at nord-iren ikke var mannen som ville lede Livepool tilbake til toppen igjen.

4. oktober fikk han sparken, etter et uavgjortresultat mot Everton.

8. oktober 2015

Inn dørene på Anfield kom den karismatiske tyskeren Jürgen Klopp. Han bergtok supporterne allerede før laget hadde spilt en kamp.

– Jeg er en helt normal fyr. Jeg er «The Normal One».

– Vi må gå fra tvilere til troere. Nå.

PRESENTASJON: Klopp ga tidenes beste førsteinntrykk.

PRESENTASJON: Klopp ga tidenes beste førsteinntrykk.

18. mai 2016

Liverpools sesong avsluttes på skuffende vis i Basel, etter en kollaps i Europaliga-finalens andre omgang mot Sevilla.

Klopps mannskaps identitet var imidlertid for alvor presentert for verden etter en vanvittig snuoperasjon mot Europaliga-favorittene Borussia Dortmund og en maktdemonstrasjon mot Manchester United over to kamper.

Selv med en åttende plass i ligaen, en tapt ligacup-finale og kollaps i Europaliga-finalen - tvilere var allerede blitt til troende.

2015/16-sesongen endte også med skuffelse for nederlenderen Gini Wijnaldum, som rykket ned til Championship med Newcastle.

21. mai 2017

Etter en sesong med gode og dårlige perioder, anført av den omskolerte spissen Roberto Firmino, Philippe Coutinho og nyinnkjøpet Sadio Mané, kan Liverpool sikre seg en livsviktig Champions League-plass med seier over Middlesbrough, som allerede hadde rykket ned.

Et tydelig nervøst Klopp-lag stanger på Middlesbrough dør, men sliter med å trenge gjennom, da en spiller tar ansvar.

Gini Wijnaldum ble hentet inn fra nedrykkede Newcastle før sesongen, og ble møtt med uimponerte reaksjoner fra supportere som hadde drømt om en større signering.

I førsteomgangens overtid var det imidlertid akkurat han som tok ansvar, da han fikk ballen fra Firmino, fikk den med seg inn i boksen med et nydelig medtak og dundret ballen i det nærmeste hjørnet. Klopps lag roet nervene i den andre omgangen, og vant til slutt 3-0.

TOK ANSVARET: Wijnaldum scoret det viktige ledermålet da Liverpool sikret Champions League-plassen.

TOK ANSVARET: Wijnaldum scoret det viktige ledermålet da Liverpool sikret Champions League-plassen.

Samtidig som Liverpools spillere gikk æresrunden rundt Anfield satt den skuffede skotten Andy Robertson på Hulls KCOM Stadium etter et 1-7-tap mot Tottenham.

Han hadde på mirakuløst vis dratt fra undertøysavdelingen på Marks and Spencer til Premier League på fem år, men det så ut til at reisen skulle inn i en naturlig nedadgående kurve etter det.

Vinteren og våren 2018

Liverpool forsterket mannskapet med Mohamed Salah og Alex Oxlade-Chamberlain, men sulteforede supportere fikk ikke se store navn som Benjamin Mendy eller Ricardo Rodriguez bekle venstreback-plassen, i stedet ble nedrykkede Andy Robertson hentet inn for under ti millioner pund.

Og da Virgil van Dijk ble hentet inn i januarvinduet så stjernene virkelig ut til å stemme overens.

Liverpool feide over all motstand i Champion Leagues utslagsrunder, og med Mo Salah i storform hadde de få problemer med å ta seg til å kvalifisere seg til neste sesongs turnering. I sesongens siste kamp, Champions League-finalen, ventet Cristiano Ronaldo og Real Madrid.

26. mai 2018

Det skulle imidlertid vise seg at en av stjernene ikke stemte overens med de andre. Loris Karius leverte en av tidenes svakeste målvakt-prestasjoner i finalen, og uten en skadet Salah kapitulerte Liverpool mot Zinedine Zidanes mannskap.

Tvilere hadde blitt til troende for lenge siden. Nå måtte troende bli til vinnere.

GRÅTKVALT: Karius så drømmen knuse.

GRÅTKVALT: Karius så drømmen knuse.

12. mai 2019

Hjemmegarderoben var helt stille på Anfield etter Liverpools sterke seier mot Wolves på sesongens siste dag.

97 poeng, med bare ett tap, holdt ikke til ligatittel. Manchester City vant ligaen med ett poeng mer. Jürgen Klopp ga en viktig melding til spillerne etter Wolves-kampen.

– Jeg kunne ikke vært stoltere av dere, sa han med knirkende stemme.

– Det dere har gjort denne sesongen er utrolig. Jeg er så glad for å være deres manager, jeg hadde ikke byttet denne gruppen med mentale monstre mot noen.

– Dere vil bli vinnere, for det er det dere alle er, sa tyskeren før spillerne entret banen for en æresrunde rundt Anfield.

1. juni 2019

Da vi gikk inn i sommeren 2019 så Liverpools supportere ut til å få det endelige svaret.

Etter Alisson Beckers heroiske redning mot Napoli, maktdemonstrasjonen i München, en perfekt prestasjon mot Porto og mirakelet mot Barcelona, var Liverpool tilbake i Champions League-finalen. Denne gangen sto Tottenham på andre banehalvdel.

Mohamed Salahs satte et tidlig straffespark sikkert i mål, og Tottenham greide ikke å overliste en rolig og sikker Alisson i Liverpools bur. Divock Origi, av alle, sikret seieren med en presis avslutning med venstrefoten.

Liverpool hadde gått fra troere til vinnere. Det skulle imidlertid vise seg at svaret supporterne fikk i Madrid bare var en foreløpig kladd, og ikke den endelige løsningen.

VINNERE: Klopp og Liverpool vendte hjem fra Madrid som vinnere.

VINNERE: Klopp og Liverpool vendte hjem fra Madrid som vinnere.

25. juni 2020

Det var en varm sommerdag i 2020 at det endelige svaret på Liverpool-supporternes mange spørsmål skulle komme.

Kvelden etter at Liverpool hadde dominert Crystal Palace i nitti minutter spilte Manchester City mot Chelsea.

Christian Pulisic, som var på Liverpools ønskeliste før overgangen til Chelsea, spratt forbi en urutinert Benjamin Mendy, som Liverpool ikke ønsket å sprenge banken for i 2017, og sendte de blåkledde i føringen.

Kevin De Bruyne utlignet, men da Chelsea fikk straffespark femten minutter før slutt, og deres viktige spiller Fernandinho ble utvist, var spikeren mer eller mindre i kista.

Willian, som havnet i Chelsea i stedet for Liverpool i 2014, satte straffesparket sikkert i nettet, og sendte Liverpool-supportere over hele verden til himmels.

DE USANNSYNLIGE MESTERNE: Hvem hadde trodd at disse guttene skulle krones til mestere av England i 2020?

DE USANNSYNLIGE MESTERNE: Hvem hadde trodd at disse guttene skulle krones til mestere av England i 2020?

Fra «Marks & Spencer» til mester av verden, fra senegalesisk fattigdom til mester av verden, fra å skrive under sitt eget testament til å bli mester av verden - Liverpools lag er fylt med rørende historier, og endelig stemte alle stjernene overens.

Andrew, Virgil, Jordan, Gini, Mohamed, Sadio, Roberto, Jürgen og resten av mesterlaget - tusen takk til alle sammen.

Tvilere ble til troende, og så til vinnere.

Liverpool Football Club - mestere av alt!

Kilder: The Athletic, Goal, Talksport, Nettavisen, Independent