– 16 år er altfor lenge for en klubb som Leeds

Eirik Bakke scoret sist Leeds møtte Liverpool i Premier League. 16 år senere gleder han seg til å se nye helter skrive nye historier.

10. sep 2020 kl 08.54Jens Bessesen

– Det blir en tøff start mot Liverpool, men det er greit å møte de beste først. Leeds har ingenting å tape og det passer dem godt, sier Eirik Bakke til liverpool.no. 

Lørdag kan han endelig se sin gamleklubb tilbake i Premier League når de gjester Anfield i serieåpningen.

Nordmannen ble en favoritt blant Leeds-fansen da han spilte for dem fra 1999 til 2006. Han var med på starten på den tunge nedturen, nedrykket til Championship i 2004, og forlot klubben året før de rykket ned til League One i 2007. Sogndølen sier det er veldig hyggelig å ha laget tilbake i det gode selskap. 

– 16 år er altfor lenge for en klubb som Leeds, men nå har de endelig kjempet seg opp. Klubben drives sunt med gode eiere, en god manager og et lag om spiller bra fotball. Det minner om måten vi spilte på, med bra press og evnen til å dominere kamper, sier Bakke. 

Holder kontakt med gamle venner

Etter et låneopphold i Aston Villa på tampen av England-oppholdet dro Bakke hjem til Norge og avsluttet karrieren med opphold i Brann og Sogndal. Nå er han trener for barndomsklubben fra saftbygda og målet er å styre Sogndal tilbake til Eliteserien. 

REISTE HJEM: Eirik Bakke avsluttet sin engelske karriere i Aston Villa, før han reiste hjem til Norge i 2006. Her i en duell med Steven Gerrard.

REISTE HJEM: Eirik Bakke avsluttet sin engelske karriere i Aston Villa, før han reiste hjem til Norge i 2006. Her i en duell med Steven Gerrard.

I mellomtiden følger han godt med på sin gamleklubb i England. 

– Interessen har gått litt i rykk og napp, og det er en stund siden sist jeg var over. Men jeg har fremdeles tett kontakt med noen der selv om klubben er veldig forandret. Nå som de er tilbake i Premier League blir det jo lettere å følge med ettersom interessen for engelsk fotball er stor i Norge, sier han.  

42-åringen har trent Sogndal siden 2015. På spørsmål om hva han foretrekker av Sogndal- og Leeds-seier blir svaret klubben han er ansatt i. 

– I og med at jeg er trener må jeg si det. Men hjertet mitt er begge steder. Det har vært et tungt liv for Leeds-supporterne og klubben og jeg unner de virkelig å komme tilbake. Det er på tide at noen andre skriver ny historie på øverste nivå. Det å få møte Liverpool igjen i seriespill er bare å nyte og glede seg til. Mange av spillerne har aldri spilt Premier League, så det blir en opplevelse, sier Bakke og legger til at han ser på Leeds-sjansene som større med et folketomt Anfield. 

TRIVDES MOT LIVERPOOL: Eirik Bakke likte godt å spille mot Liverpool. Her fra en kamp på Elland Road i februar 2004. Bakke scoret, men måtte ut med skade i pausen. Leeds rykket ned samme sesong.

TRIVDES MOT LIVERPOOL: Eirik Bakke likte godt å spille mot Liverpool. Her fra en kamp på Elland Road i februar 2004. Bakke scoret, men måtte ut med skade i pausen. Leeds rykket ned samme sesong.

– Det største jeg kunne oppleve

Han har selv kjent på følelsen av å spille på Liverpools berømte hjemmebane. 

– Plutselig stod jeg på Anfield. Det var det største jeg kunne oppleve. Selv om jeg var Everton-supporter som liten, så var mange av kompisene mine Liverpool, sier Bakke. 

– Det ble jo for det meste tap på Anfield, men vi hadde et overtak på Elland Road. Det var litt jevnere mellom lagene da jeg var der, sier han. 

Bakke gjorde seg bemerket forrige gang Liverpool og Leeds møttes i seriespill, på Elland Road 29. februar 2004. Bakke utliknet til 1-1 etter at Milan Baros hadde gitt Liverpool ledelsen. Til pause stod det 2-2, noe som også ble sluttresultatet. Men det er ikke resultatet Bakke husker best. 

SCORING: Eirik Bakke jubler for scoring sammen med Jermaine Pennant, som et par år senere spilte for Liverpool.

SCORING: Eirik Bakke jubler for scoring sammen med Jermaine Pennant, som et par år senere spilte for Liverpool.

– Jeg fikk en skade og måtte gå ut i pausen, så jeg husker mest at jeg ikke fikk fullføre kampen. På det tidspunktet var vi på vei nedover. Vi rykket ned den sesongen, mens Liverpool vant Champions League året etter, sier Bakke. 

Håper Milner vender hjem

Det var mange kjente navn i lagoppstillingen til Leeds den februardagen. Blant andre en 18 år gammel James Milner, som fremdeles holder koken - nå i Liverpool. Bakke har mye fint å si om veteranen. 

– Han kom opp som 16-åring og debuterte mot Sunderland. En fantastisk gutt som for alderen var bevisst på hva han ville bli og på prioriteringer. Han var profesjonell fra ung alder, og han er det fortsatt. Han har hatt en utrolig karriere, og jeg tror han tar rekorden for antall kamper i Premier League, sier Bakke og legger til at det er en drøm å få Milner hjem til Leeds. 

Han var profesjonell fra ung alder, og han er det fortsatt. Han har hatt en utrolig karriere

– Han vokste opp like utenfor byen. Jeg håper Leeds holder plassen så han får avslutte karrieren der. Leeds trenger sånne typer, folk som har vært med på det før. Så håpet er at han ikke spiller så mye i Liverpool, slik at han vil komme hjem igjen, sier Bakke.

– Vi har en felles fiende i United 

– Hvordan ser du på forholdet mellom Liverpool og Leeds?

– Forholdet har alltid vært bra, med sunn rivalisering. Vi kjempet med Liverpool om Champions League-plassene og jeg har aldri hatt noen dårlige opplevelser med den klubben. Vi har vel heller en felles fiende i United, sier Bakke. 

Hyller Bielsa

Som trener liker Bakke veldig godt det Marcelo Bielsa har gjort siden han tok over Leeds. 

– Han har fått utrolig mye ut av lite. Det er ikke et opprykk som er kjøpt, men de vant ganske suverent. De kan dominere kamper eller la motstanderne ha mer ball. Så håper jeg de tør å presse og jage og være som de har vært i Championship. Jeg tror de kan ha en sjanse mot Liverpool, selv om det der er kvalitet over hele linja. Bielsa har nok en god plan, sier Bakke. 

HYLLER BIELSA: Eirik Bakke er i dag Sogndal-trener. Han skryter av kollega Marcelo Bielsa i Leeds.

HYLLER BIELSA: Eirik Bakke er i dag Sogndal-trener. Han skryter av kollega Marcelo Bielsa i Leeds.

– Får du sett kampen?

– Vi reiser til Grimstad for å spille kamp på mandag, så det bør passe bra. Så får vi be til høyere makter om poeng, sier han. 

Kampen mellom Liverpool og Leeds ser du på TV 2 Sport Premium lørdag klokken 18.30.