Bundesliga-ekspert analyserer Liverpools nye spiller: – Han har aldri dårlig tid

Thiago Alcântara har gjort unna sin Premier League-debut. Bundesligakommentator Eivind Bisgaard Sundet tror Liverpool-fansen kan glede seg til fortsettelsen.

– Han er en ballsentral. Thiago har egentlig vært den viktigste ballfordeleren i Bayern München de årene han har vært der. Forrige sesong var han litt skadet, men ser du på statistikkene så er han hvert år den som er mest borti ballen. Han har aldri dårlig tid. Treffprosenten er det ikke noe å si på, men han slå ikke bare støttepasninger. Han trer gjennom ledd og er fantastisk god til å spille riktig. I tillegg har han en enormt effektiv nærteknikk, sier Bundesligakommentator Eivind Bisgaard Sundet.

Nærmest komplett spiller

Etter syv år i Tyskland, og en sommer preget av mange rykter og spekulasjoner, ble Thiago Alcântara endelig klar for Premier League og Liverpool. Sundet, som selv har kommentert Bundesliga i åtte år, mener at Jürgen Klopp har sikret seg en eksepsjonell spiller uten særlige svakheter.

– Muligens hodespillet. Han er lav, men kan heade. Han mangler ingenting, bare kanskje litt fart. I en løpsduell med en kvikk spiller så vil han tape. De siste årene så har han blitt en bedre ballvinner, og er ikke redd for å gå i dueller og bryte opp spillet til motstanderen. Det skjedde under Niko Kovač, hvor Bayern lå litt lavere. 

FØLGER BUNDESLIGA TETT: Eivind Bisgaard Sundet sier at alle som får sjansen til å hente Thiago ville ha gjort det (Foto: Vegard Breie, NENT Group).

FØLGER BUNDESLIGA TETT: Eivind Bisgaard Sundet sier at alle som får sjansen til å hente Thiago ville ha gjort det (Foto: Vegard Breie, NENT Group).

Kroaten Kovač mislyktes i Bayern, men er en av seks profilerte trenere som Thiago har spilt under i den tyske storklubben, og satte sitt preg på Liverpools nye midtbanetilskudd. 

– I grunn så er han den samme spillertypen som han alltid har vært, men han har blitt en mer voksen spiller siden han kom dit i starten av 20-årene. Han har alltid vært klok. Jeg tipper at pasningsprosenten er temmelig lik, men han har blitt bedre defensivt. På banen har han aldri vært en #10, det er en #6-type han er, en som tar ballen ut av forsvar og kobler sammen laget. Thiago ville passet inn nesten uansett hos de beste lagene i verden, og han har mange år igjen.

Passer godt inn i Liverpool

Siden spanjolen ankom Bayern München i juli 2013 har kjente skikkelser som Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Willy Sagnol, Jupp Heynckes, Niko Kovač og Hansi Flick ledet den tyske storklubben. Thiago har gått en god skole og lært fra flere av de beste på feltet.

– Hele livet hans har handlet om fotball, og han har vært med de absolutt beste hele veien. Faren er verdensmester for Brasil og selv har han vært i Barcelona-systemet. Grunnen til at han forlot dem var at de var godt dekket på den tiden med Xavi, Iniesta og Busquets. Flick, som han spilte under senest nå, spiller ganske likt Klopp. Jeg leste en statistikk i våres på Bayern før og etter Flick. Det er mye som minner om Liverpool i det høye presset, gjenvinningene, hvor langt fra mål de starter angrepene sine på. 

I England har enkelte kritiske røster gått på tempoet til 29-åringen og om han kan takle «gegepresset» til Liverpool og Klopp. Sundet tror at mange ikke ser totalbildet for hvordan Klopps lag er oppbygd.

– Når man snakker om Klopp så tenker de fleste alltid høy intensitet, men midtbanespillerne hans har gjerne ikke vært spesielt raske eller sterke, sier han og trekker fram nåværende Manchester City-spiller İlkay Gündoğan og tidligere Liverpool-spiller Nuri Şahin som eksempler. Begge spilte under Klopp i Dortmund.

– Nå har ikke jeg sett Liverpool så alt for mye de siste årene, men alle lag trenger en type som Thiago når andre lag legger seg lavt mot dem. Når det gjelder å kontrollere spillet så er han kanskje best i verden. Han vet når han skal holde på ballen, når han skal vri og når han skal spille gjennom ledd.

Klopp har utviklet Liverpool

I likhet med andre eksperter er Sundet imponert over det som Jürgen Klopp har fått til i Liverpool, spesielt den taktiske utviklingen han har merket seg.

– Taktisk så spiller Liverpool en mer komplett fotball nå enn tidligere. Det betyr at de kan slå lag på forskjellige måter, og det er det imponerende med Klopp. Det største problemet på slutten i Dortmund var at de ikke evnet å slå lag som la seg lavt mot dem, mens de var kjempegode som antatt underdog.

– Klopps Liverpool innfrir oftere og oftere, det betyr at han har utviklet seg som trener og taktisk. Her passer Thiago godt inn. Han har erfaring fra en type fotball som Klopp ikke har, og når du kommer opp på et så enormt høyt nivå i fotball, så er de individuelle kunnskapene hos spillere og trenere og hvordan de løser små, enkle situasjoner ute på banen så verdifulle.

UTVIKLET SEG SOM SPILLER: Forbedringene i det defensive arbeidet er noe at det Eivind Bisgaard Sundet peker på ved Liverpools nye spiller.

UTVIKLET SEG SOM SPILLER: Forbedringene i det defensive arbeidet er noe at det Eivind Bisgaard Sundet peker på ved Liverpools nye spiller.

Ikke like stor forskjell fra Tyskland til England

Premier League-debuten er alt unnagjort med en omgang i borteseieren over Chelsea. Thiago viste frem pasningsferdighetene flere ganger og noterte seg like godt for flere pasninger enn noen på Chelsea klarte, til tross for at han kun spilte 45 minutter. Faktisk er det ingen i nyere tid som har hatt flere vellykkede pasninger på en omgang, så Sundet er ikke bekymret for at Thiago skal slite med å tilvenne seg Premier League. 

– Jeg vet ikke om forskjellen fra Bundsliga er så stor som den var for noen år siden. Det er flere kamper i en Premier League-sesong, men Thiago er vant til stor kampbelastning i Bayern München hvor de spiller cup og Champions League også. Som Pep Guardiola sa det, hvorfor skulle han ikke passe inn i Premier League? Han har vært god i Barcelona og i Bayern.

Liverpool-supportere har sett med misunnelige øyne mens Chelsea har sikret seg flere store sommerkjøp, men i ligamøtet hadde Liverpool god kontroll på de nyinnkjøpte profilene. Sundet tror likevel at Chelseas Bundesliga-kjøp vil lykkes.

– Werner tror jeg flyr rett inn og blir bra fra starten av. Havertz trenger litt mer tillit. Han hadde en veldig dominerende posisjon i Bayer Leverkusen, og det blir vanskelig for å han å få samme standing i Chelsea hvor det er hardere kamp om plassene og å få spillet lagt opp etter seg. Men Rudi Völler sier at han er det største talentet de har sett noen gang, i en klubb som har hatt Heung min-Son, Dimitar Berbatov og Michael Ballack. Det sier noe.

BUNDESLIGA-IMPORT: Chelseas storkjøp Timo Werner ble kontrollert av Fabinho & Co, mens Thiago kom fra ligadebuten på en solid måte.

BUNDESLIGA-IMPORT: Chelseas storkjøp Timo Werner ble kontrollert av Fabinho & Co, mens Thiago kom fra ligadebuten på en solid måte.

Tror Klopp vil bli landslagstrener

Jürgen Klopps avtale med Liverpool går til 2024. Tysklands sjef Joachim Löw har kontrakt til 2022, samme år som fotball-VM skal gå i Qatar. Denne våren har det blitt skrevet flere artikler som kobler Klopp med den etter hvert ledige jobben. Löw har vært hovedtrener for stormakten i 14 år.

– Jeg tror at det er noe alle tyske trenere vil ønske seg på et eller annet tidspunkt. Han har levd et knallhardt fotball-liv. Landslagsjobben er kanskje litt mer behagelig da det ikke er like mange dager på jobb, sier Sundet som rangerer Klopp helt i toppen blant verdens trenere.

– I den moderne fotballen så er kanskje han og Guardiola de to viktigste bidragsyterne. Klopp har vært med på å forandre fotballen. Etter at han har brutt de barrierene med Liverpool så er han helt der oppe. Han er en del av en tysk tradisjon med navn som Ralf Rangnick (RB Leipzig) og dette har han kombinert med en klar taktisk plan. Folk blir bedre under Klopps ledelse, han har bygd opp klubber på en måte som i dag er sjeldent.