Målfester, knyttnever og røde kort

I forbindelse med ligaåpningen mot Leeds neste helg har vi sett tilbake på noen av de mest minneverdige oppgjørene mellom Liverpool og Leeds United.

10. august 1974: Liverpool - Leeds 1-1 (5-4), Charity Shield

En ellevill kamp som kanskje huskes best for duellen mellom Kevin Keegan og Leeds' Billy Bremner. Etter en duell serverte Bremner en knyttneve midt i ansiktet på Keegan, som gikk i bakken. Etter det påfølgende frisparket fortsatte tumultene, og dommeren endte opp med å belønne begge to med rødt kort, til Keegans store fortvilelse. Selve kampen endte 1-1 etter scoringer av Phil Boersma og Trevor Cherry. Dermed gikk den til straffekonk. Der gikk Bob Paisleys menn seirende ut etter scoring på seks av seks straffer. Leeds-målvakt David Harvey ble syndebukken da han satte sin straffe langt utenfor.

13. april 1991: Leeds - Liverpool 4-5, Premier League

Ronnie Moran ledet Liverpool etter at Kenny Dalglish hadde sagt opp et par måneder tidligere, og det var noe Klopp-liknende over denne kampen da de røde føk ut av startblokkene og ledet 4-0 før halvtimen var spilt etter mål fra Ray Houghton, Jan Mølby og David Speedie. Spesielt John Barnes var i storslag denne kampen da han scoret to mål og la opp til ytterligere to. Da Barnes satte inn 0-4 etter en halvtime trodde de fleste kampen var over, men Leeds ga seg ikke. Lee Chapman og Carl Shutt sørget for at det stod 2-4 etter 77 minutter, men et par minutter senere var Barnes på pletten igjen og la på til 2-5. Kampen var imidlertid ikke avgjort. Chapman kriget inn to mål de siste ti minuttene og på 4-5 kjempet Leeds om uavgjort, men tiden gikk ut og Liverpool vant thrilleren.

4. november, 2000: Leeds - Liverpool 4-3, Premier League

Leeds skulle imidlertid få sin revansje i en ny målfest ni år senere, anført av en spesielt giftig Mark Viduka. Gerard Houlliers Liverpool fikk en drømmestart og ledet 2-0 etter mål av Sami Hyypiä og Christian Ziege, men Vidukas to mål sørget for 2-2 etter 47 minutter. Liverpool tok igjen ledelsen ved Vladimir Smicer kvarteret senere, men i motsetning til i 1991 kom sluttspurten til Leeds denne gangen i tide. Australske Viduka scoret sitt tredje og fjerde for dagen etter 73 og 75 minutter og sørget egenhendig for Leeds-seier i nok en Premier League-klassiker.

20. januar, 1996: Liverpool - Leeds 5-0, Premier League

Liverpools største seier mot Leeds er 5-0. Det har skjedd ved flere anledninger, senest i 1996 på Anfield. Roy Evans ledet et giftig Liverpool-lag anført av en 20-åring med navn Robbie Fowler. Neil Ruddock sørget for 1-0-ledelse til pause, før det tok fyr i andre del av andre omgang. Fowler scoret to mål før Stan Collymore og Ruddock ordnet 4-0 og 5-0 like før slutt.

13. april, 2001: Liverpool - Leeds 1-2, Premier League

Det nærmer seg 20 år siden forrige gang Leeds slo Liverpool. Det skjedde på Anfield en vårdag i 2001, i en begivenhetsrik kamp. Bortelaget tok en tidlig ledelse ved Rio Ferdinand, før Lee Bowyer ordnet 0-2 før pause. Liverpool øynet et comeback da Steven Gerrard scoret ti minutter etter pause, men håpet forsvant da samme mann fikk sitt andre gule kort etter 70 minutter. Dette var blant de siste gode sesongene til Leeds før den store nedturen. I tillegg til å følge Liverpool inn blant topp fire tok de seg helt til semifinale i Champions League. Liverpool endte som kjent 2001-sesongen med å gå til topps i både FA-, liga- og UEFA-cupen.

29. februar, 2004: Leeds - Liverpool 2-2, Premier League

Oppgjøret på Elland Road i 2004 er forrige gang de to storhetene møttes i ligasammenheng. Harry Kewell ga Liverpool ledelsen mot sine tidligere lagkamerater, men norske Eirik Bakke utliknet kort tid etter. Leeds snudde kampen da Mark Viduka igjen var frempå, men Milan Baros scoret kampens fjerde og siste mål like før pause og sørget for 2-2. Leeds endte sesongen på 19. plass og rykket ned. De skulle ikke komme opp igjen før etter 16 år. Liverpool endte sesongen på fjerdeplass og fikk den påfølgende sesongen inn Rafa Benitez som manager.

Siden 2004 har lagene møttes to ganger i ligacupen. I 2009 ble David Ngog matchvinner i 1-0-seieren på Elland Road, mens Divock Origi og tidenes yngste målscorer for Liverpool, Ben Woodburn, sikret Jürgen Klopp en 2-0-seier i 2016.

Kilder: 11v11.com, lfchistory.net.