Før kamp i motstanderleiren:Klopps kopi er mer fleksibel

Spillestilen er vanligvis helt lik, men svakere spillerstall gjør at Wagner av og til må vike.

27. okt 2017 kl 19.02 Arve Corneliussen

– De kjenner hverandre like godt begge to, så jeg tror ikke det blir en veldig stor fordel verken den ene eller andre veien. Har en av dem en fordel, er det Wagner fordi det passer ham å være underdog, sier YNTA-kjenning Johan Sjøbakk Lund, som er Liverpool-fan og har hatt Huddersfield som «Championship-lag».

Jürgen Klopps forhold til David Wagner går langt tilbake, og de ble kjent da begge spilte i Mainz på 90-tallet. Da Klopp var manager i Dortmund, hentet han Wagner inn som reservelagstrener. Han prøvde på det samme da han kom til Liverpool, men Wagner endte heller opp i Huddersfield.

I et intervju med The Guardiansa Wagner at den fotballen de spilte i Dortmund, er den han står for og ønsker å spille.

– I utgangspunktet er stilen lik, men Wagner er ikke like låst til en spillestil som Klopp. Sannsynligvis har det med å gjøre at Huddersfield har en stall som skal være den svakeste i Premier League, og da har han forstått at han er nødt til å tilpasse stilen, forklarer Sjøbakk Lund.

Enormt lite ballbesittelse

I gjennomsnitt har Wagners menn hatt 48 prosent ballbesittelse i Premier League. I den imponerende 2-1-seieren mot Manchester United hadde de imidlertid bare ballen i 22 prosent av oppgjøret.

– Det var et godt eksempel på forskjellene mellom dem. Han styrte ikke kampen like mye som Klopp ville ha ønsket. Samtidig scoret de to tidlige mål, som gjorde at de kunne legge seg kompakt resten av kampen. De hadde temmelig bra kontroll, forteller han.

Sjøbakk Lund tror det ligger til rette for et tilsvarende kampbilde på Anfield lørdag.

– Wagner vet godt at Liverpool sliter mot motstandere som ligger dypt, spesielt uten Mané. Han kommer til å se på hvordan Tottenham la seg dypt og gjorde det vanskelig for Liverpools spillere. De kommer til å satse på kontringer, og dødballer blir ekstremt viktig for dem.

– At han viker handler mest om utgangspunktet deres. Wagner uttalte før sesongen at laget ikke var det beste, men at det var et av de best trente. Han har forstått at han må være mer fleksibel med den stallen han har.

LIVERPOOL-PRODUKT:
LIVERPOOL-PRODUKT:  Tom Ince var tidligere en del av Liverpools akademi, men fikk bare ett innhopp i ligacupen for førstelaget. Nå spiller han endelig fast for et Premier League-lag, og har startet ni av ni kamper. Ince har imidlertid fortsatt til gode å notere seg for et målpoeng – garantert skuffende etter han scoret 14 for Derby forrige sesong i Championship.

Den merkelige målforskjellen

I Championship var Huddersfield det eneste laget som havnet topp ti med negativ målforskjell. I playoff-kampene var deres eneste mål et selvmål, men rykket opp etter god hjelp av Liverpool-keeper Danny Ward.

I Premier League ligger de poenget bak Liverpool på tross av at de bare har scoret sju mål.

– Jeg har troen på at flyt og marginer havner i din favør om du er offensiv og har en sterk mentalitet. Det er Huddersfield et bevis på. De har hentet inn mange spillere som har vært kapteiner i sine tidligere klubber, og som er sterke mentalt. Formen deres var ujevn i fjor også, men de hadde bestandig noe å respondere med.

Forrige gang Liverpool spilte en ligakamp mot dem var i 1972. En av grunnene til at den lille klubben endelig har kommet seg opp er båndet de har knyttet til fansen.

– Foran forrige sesong kjørte de en kampanje de kalte «Wagner Revolution». Da solgte de sesongkort for 179 pund, og økte prisen til bare 199 pund denne sesongen. Forrige sesong solgte de 15 000 sesongkort, og denne 20 000. Det har gitt dem noen ekstra prosent, som kan ha vært avgjørende for at de rykket opp, mener Sjøbakk Lund.

– Der de fleste lag reiser på treningsleir til Kina eller USA på grunn av den kommersielle biten, tok heller Wagner spillerne med seg på treningsleir i skogen i Sverige for å bygge relasjoner. Det sees på som en av nøkkelfaktorene til at de har blitt et så solid lag, forteller han.

Farlige spillere

Denne sommeren hentet Wagner hele 13 spillere, ifølge Transfermarkt. Riktignok hadde de hatt noen av dem på lån i Championship-sesongen.

Blant dem var Porto-spiss Laurent Depoitre og Montpellier-spiss Steve Mounié. Mounié startet sesongen på topp, men Depoitre har startet de siste kampene grunnet beninerens skade.

– Det er to spillere som har levert i gode klubber. Personlig tror jeg Mounié, som startet sesongen strålende, kan bli en ny Benteke eller Rondón i Premier League. Depoitre er mye eldre og ikke like atletisk, men kommer sikkert til å starte fordi Mounié nylig har vært ute. Den som starter blir uansett farlig på dødball, konstaterer han.

STJERNESPILLER:
STJERNESPILLER:  Manchester City hentet Aaron Mooy fra søsterklubben Melbourne City, og lånte ham ut til Huddersfield. Denne sommeren solgte de ham. Denne sesongen har den 27 år gamle australieren åpnet bra med to mål og én målgivende pasning.

Lørdagens motstander pleier å spille 4-2-3-1. Vanligvis ville Kasey Palmer spilt i tierrollen, men han er skadet. Mot Manchester United ble stjernespiller Aaron Mooy flytter frem fra en dypere rolle.

– De har slitt med å finne en tier på grunn av skader. Laget så mer balansert ut da de flyttet Mooy frem, og spilte med to ryddegutter bak ham. Han er deres klart viktigste spiller. Han har masse målpoeng i seg, og kan bli skummel om han får lov til å prikke innlegg. Han er ikke den som passerer folk, men har en fantastisk høyrefot, skryter Sjøbakk Lund.

– I tillegg har de hentet Tom Ince. Han har vært utrolig god i Championship, men det har ikke løsnet helt ennå for ham. Han er forventet å være en viktig spiller.

Ikke de store navnene

Heller ikke i backrekken har Huddersfield de største navnene, bestående av Tommy Smith, Mathias Zanka Jørgensen, Christopher Schindler og Chris Löwe.

– Spiller for spiller har jo Liverpool kvalitet til å slå dem de aller fleste ganger, og for eksempel har de ingen spillere som ville ha gått inn i Liverpools ellever. Bortsett fra Zanka, som spilte for FC København, er dette spillere som har spilt i lavere divisjoner tidligere. Det er folk det skal gå an å spille ut for Liverpool.

Derfor tror han det Klopp best kan utnytte er kvalitetsforskjellen heller enn en spesifikk taktisk svakhet.

– De er jo fortsatt et Championship-lag. Av lagene som rykket opp betalte Newcastle 60 millioner i lønninger, Brighton 26 millioner og Huddersfield elleve. Det sier litt om hvor langt unna de er ressursmessig. Det så du for eksempel i kampen mot Tottenham, der de bare ble altfor gode for Huddersfield.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]