– Vi gjør grunnleggende vurderingsfeil defensivt

Phil Thompson har ett konkret råd til hvordan Jürgen Klopp kan få strammet opp den defensive organiseringen under kamp.

26. okt 2017 kl 10.03 Arve Vassbotten

Phil Thompson spilte 477 kamper for Liverpool fra 1972 til 1983, og har jobbet i trenerstaben til både Kenny Dalglish og Graeme Souness, før han var assistent for Gerard Houllier gjennom seks sesonger.

Den tidligere midtstopperen mener man må langt tilbake for å finne sist gang Liverpool hadde en solid stopperduo.

– Sist vi hadde ordentlig soliditet bak der var i Rafael Benitez-perioden med Jamie Carragher og Sami Hyypia som partnere. Etter at de sluttet har vi ikke hatt noen ordentlig solid base å jobbe ut i fra, sier Thompson i et intervju med Liverpool Echo.

Tre slagord som forsvarsspiller

– Som midtstopper er de tre viktigste tingene organisasjon, kommunikasjon og konsentrasjon. Det er slagordene man bruker som forsvarsspiller. Jamie Carragher var den siste i sin generasjon på mange vis, som hadde en stor styrke i å organisere lagkameratene og kommunisere, sier Thompson.

Liverpool-legenden er, som Coutinho også snakket om etter Spurs-tapet, klar på at konsentrasjonssvikt er et stort problem i dagens Liverpool-lag.

– Defensivt er vi ikke konsentrert eller organisert nok. Vi gjør grunnleggende vurderingsfeil på når vi skal holde seg unna, når vi skal støte og når vi skal holde linja.

  SAVN:
  SAVN:   Phil Thompson mener Sami Hyypia og Jamie Carragher er den siste virkelig gode stopperduoen Liverpool har hatt.

  Defensiv coaching fra sidelinjen

  Han har ett råd til Jürgen Klopp om hvordan han kan bedre situasjonen defensivt under kamp.

  – Hvis jeg skulle foreslå noe, så er det at Jürgen instruerer en av sine assistenter (Zeljko Buvac eller Peter Krawietz) til å organisere forsvaret fra det tekniske feltet. Jürgen følger åpenbart med ballen fra benken gjennom kampen, men en av dem kunne fokusert bare på backlinjen og skreket ut ordre og sørget for at de pushet opp eller holdt tilbake på riktig tidspunkt. Akkurat nå tror jeg det er den beste måten å gjøre det på, for man kan ikke stole på at spillerne gjør det selv, mener han.

  Thompson er klar på at Ragnar Klavan eller Joe Gomez bør komme inn for Dejan Lovren etter at han ble tatt ut etter 31 minutter mot Tottenham.

  – Man må ta han ut av skuddlinjen. Etter det han gikk gjennom på Wembley synes jeg det blir for rått å spille han igjen så raskt.

  Thompson mener det også kan være lurt å prøve med tre midtstoppere en periode.

  – Det gir litt mer soliditet om man ikke kan stole på to midtstoppere. Vi gjorde det da Gerard Houllier kom inn i startet og midtstopperne ikke var av den kvaliteten vi trengte. Det var før Stephane Henchoz og Sami Hyypia kom inn. Da gjorde tre bak oss mer solide, og ga oss sjansen til å bygge på det. Vegard Heggem og Stig Inge Bjørnebye var bedre som wing-backer enn full-backer.

  Har du innspill til journalisten?
  [email protected]