Foreslår Hillsborough-lov etter rapport

En «Hillsborough-lov» blir foreslått for å hjelpe ofre etter katastrofer.

1. nov 2017 kl 13.28 Arild Skjæveland

Biskop James Jones har gjennomgått håndteringen av det som skjedde etter Hillsborough, og anbefaler innføringen av det som har blitt kjent som en «Hillsborough-lov». Det skriver David Conn i The Guardian.

Pårørende etter Hillsborough har i årevis sagt at responsen fra South Yorkshire Police, og mangelen på rettshjelp har vært en av de største grunnene til at rettsvesenet ikke har fått etablere sannheten om katastrofen, som har gjort at familier har måttet bruke årevis på å kjempe for å få sannheten frem.

Vil ha ny lov

Familier og flere politikere fra Labour har bedt regjeringen om å innføre «Hillsborough-loven». De argumenterer for at dette vil hjelpe ofre fra katastrofer som Grenfell-brannen tidligere i år, etterlatte av mennesker som har omkommet mens de har vært i varetekt, eller andre sørgende familier som ikke har rett til å få støtte til rettshjelp.

Jones trekker også frem at politiet og andre offentlige organer gjennomgår hvordan de behandler pårørende, og ber dem være helt ærlige, åpne og gjennomsiktige i deres svar, for å unngå tilbakeholdenhet der deres feil kan føre til at folk dør.

Overlevende og etterlatte fra Hillsborough-katastrofen ble skammelig behandlet, og i rapporten er det listet opp 25 punkter med ting en må lære av.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]