Før kamp i motstanderleiren:Slipper inn flest i ligaen: – Det er urovekkende

Onsdagens motstander har bare vunnet tre ligakamper. Inn mot kampen har de en rekke problemer defensivt – og offensivt.

28. nov 2017 kl 16.28 Arve Corneliussen

– Sesongstarten har vært skuffende. Det som skjer nå er urovekkende for oss. Laget har ikke noen fasong, og selv om vi har noen enkeltresultater er det vanskelig å se hvor ting er på vei, konstaterer Runar Kvernen, Stokes supporterleder.

Med 26 baklengs har Stoke sluppet inn flest mål i Premier League. Den tittelen deler de med West Ham og Everton før midtukerunden, som begge har sparket managerne sine.

15. plass og 13 poeng på 13 serierunder står heller ikke i tråd med supporternes forventninger. Forrige sesong la Mark Hughes om til en 3-4-2-1-formasjon, og har denne sesongen stort sett benyttet seg av Mame Biram Diouf og Erik Pieters på vingbackene.

– Mange mener at vi ikke har de vingbackene man trenger i de to. Spiller du den formasjonen og vingbackene blir ukomfortabel med rollene sine, blir det noe feil med hele systemet, mener Kvernen, og fortsetter:

– Vi har ikke fått orden på den defensive biten. Spesielt innlegg i boks sliter vi med å forsvare oss mot – det blir både tellefeil og undertall. Fletcher og Allen får en vanskelig jobb på midtbanen, og det blir ofte store rom på kantene, konstaterer han.

Svake stoppere og keepertrøbbel

Lite hjelper det for «The Potters» at landslagskeeper Jack Butland mister kampen med et brudd i fingeren. I hans fravær spiller Lee Grant, som ikke har klart å følge opp en strålende fjorårssesong.

– I fjor var Grant formidabel, og ble faktisk kåret til årets spiller. Denne sesongen har ikke ting sett like bra ut. Kanskje er han litt kamprusten. Heldigvis for oss, så er ikke Butland så voldsomt lenge ute denne gangen, sier Kvernen.

SUPERINNBYTTER:
SUPERINNBYTTER:  Peter Crouch, Mame Biram Diouf, Eric Maxim Choupo-Moting og Xherdan Shaqiri har alle scoret tre for The Potters denne sesongen. 36 år gamle Crouch har imidlertid gjort det på bare 193 minutter. Fyrtårnet har ennå ikke fått starte en ligakamp, og har ni innhopp. Charlie Adam er helt ute i kulden med bare ett innhopp denne sesongen.

I sommer brukte de i underkant av £20m på å hente Tottenhams østerrikske stopper Kevin Wimmer til klubben. Han har stort sett spilt når han har vært skadefri, men har til gode å imponere.

– Det er knyttet usikkerhet til ham blant fansen. Han spilte ikke så mye for Tottenham, og har kommet inn og virket rusten. Jeg blir ikke veldig overrasket om Indi eller Cameron får sjansen mot Liverpool istedenfor ham. Samtidig vet vi jo at Wimmer egentlig er en veldig god spiller.

Det har heller ikke hjulpet på de defensive problemene at Ryan Shawcross har mistet fem kamper med skade.

Derimot har Kurt Zouma, som Stoke har på lån fra Chelsea, imponert som en av tre stoppere.

– Zouma har vært kjempegod. Der Wimmer ofte er litt feilplassert, er Zouma alltid på rett plass, forteller Kvernen.

Skaper sjanser, men sliter foran mål

Derimot har Stokes formasjon gitt dem mer brodd offensivt. Bare Leicester og Watford utenfor topp seks har scoret mer, selv om snittet på 1,2 mål per kamp kunne vært vesentlig høyere, ifølge supporterlederen.

– Vi spiller og skaper mer enn vi gjorde før vi la om. Vi har mange spennende spillere, men savner den kliniske målscoreren. Av og til må vi lene oss på at Crouch skal komme inn fra benken, og det er faktisk mange som mener at han bør starte på onsdag, forteller Kvernen.

Formspiller nummer én hos hjemmelaget er Xherdan Shaqiri.

De fire siste ligakampene har den Champions League-vinnende sveitseren scoret scoret to mål og slått tre målgivende pasninger. Totalt står han nå med tre mål og fem målgivende i Premier League.

HERJER:
HERJER:  Mot Crystal Palace scoret Xherdan Shaqiri etter å ha driblet tre motspillere. Denne sesongen nyter han godt av å være skadefri – for Bayern München, Inter og Stoke har han aldri spilt mer enn 27 ligakamper i samme sesong. Nå har han startet tolv av 13.

Det er bare ett målpoeng unna hans mest produktive ligasesonger siden han forlot Basel i 2012. Han endte med ni målpoeng for Bayern München i 2012/13, og ni for Stoke i 2015/16.

– Han er nok så god som han noen gang har vært for Stoke nå, og er absolutt en nøkkelmann. Han har alltid spilt gode landskamper og alt det der, men vært fryktelig av og på i Stoke. Den store forskjellen tror jeg er at han har vært skadefri. Han har en veldig utsatt muskulatur, men ser ut til å ha knekt koden nå.

– Du hører kommentatorene omtale det han driver med som verdensklasse. Det er driblinger, skudd og fremspillene. Han får vandre mye og er vanskelig å få tak på, skryter Kvernen.

Foran Shaqiri på banen får også Eric Maxim Choupo-Moting ros for sine prestasjoner. Da kameruneren var lagkamerat med Joël Matip i Schalke spilte han mye ving, men har spilt ti av 13 kamper på topp i England.

– Han er en livlig og aktiv spiller, men er ikke noen klinisk målscorer. Likevel er han en spiller Liverpool bør være obs på, for han skaper mye og mye av spillet skjer rundt ham, forklarer supporterlederen.

Laget underppresterer

Forrige sesongs 13. plass var en nedtur for Stoke-fansen etter de hadde avsluttet sesongen på 9. plass de tre foregående sesongene.

– Ting henger ikke helt sammen. Vi har en dyrere og bedre stall enn vi noen gang har hatt, men pilen peker likevel i feil retning. Vi begynner å bli litt bekymret for at vi er i en situasjon der vi ikke klarer å finne svarene. At vi har sluppet inn flest mål i Premier League ligner jo ikke akkurat Stoke, påpeker supporterlederen.

– Vi underpresterer rett og slett. Nå er vi inne i en lang trend med å ikke få orden på ting, og vi spør oss hva som egentlig er planen, legger han til.

Slår lag på øvre halvdel

Stokes ustabile resultater bekymrer også Kvernen.

Ti av 13 poeng er plukket mot lag på øvre halvdel av tabellen med seire mot Arsenal, Watford og Southampton, mens de spilte uavgjort mot Manchester United.

De har ikke vunnet mot et lag på nedre halvdel ennå, og har tapt for lag under dem på tabellen som Everton og Crystal Palace. I tillegg følger store tap for Manchester City og Chelsea. Mot sistnevnte stilte de imidlertid bare med én anerkjent stopper.

– Det ser ut som vi trives litt bedre når vi får være underdogs. Vi presterer av og til bedre mot bedre motstand. Mot svakere lag stopper det av og til litt opp når vi skal styre kampen, mens vi mot bedre går inn i kampen med guts, tæl og tar bruddene som kommer helhjertet, forklarer han.

– I denne kampen er det veldig vanskelig å spå hva som kommer av Stoke. Normalt sett ville jeg spådd et kampbilde der Liverpool har voldsomt mye ball, men nå har ikke ting fungert for oss de siste kampene. Det er mulig vi legger om litt.

– Kampene vi har mot Liverpool og Swansea nå er en mulighet for oss til å få sesongen på rett kjøl igjen, fastslår han.

Kilder til statistikk: Premierleague.com og Squawka.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]