Filmanmeldelse:Solid dokumentar om Bill Shankly

Filmen «Shankly: Nature’s Fire» hadde premiere søndag.

1. nov 2017 kl 10.53 Tore Hansen

Det var som forventet en grundig film om den karismatiske skotten, selv om produsentene ikke fullt ut lyktes med å «forklare» Shanks.

Når en manager som gav seg i 1974, og som døde for 36 år siden, fortsatt er aktuell i tiden vi lever i, sier det egentlig det meste. Dette er en film alle bør se.

Shanks skapte ikke bare det moderne Liverpool. Han bygget en moderne klubb som etter hvert vant alt hjemme og ute i Europa, og var langt forut sin tid på de fleste områder. Ikke minst i måten han kommuniserte og motiverte omgivelsene sine. Managerens forståelse av hva fotball betydde for folket og for byen han bodde i gjorde at han ble dyrket som en guddommelighet. Han var som en far for mange.

Det gjør unektelig inntrykk når Ian St John og Kevin Keegan sitter med en tåre i øyekroken og forteller om forholdet til Shankly. Det var en mann som gjorde inntrykk på folk rundt seg og som endret fotballbyen Liverpool for alltid.

KOMMER PÅ DVD:
KOMMER PÅ DVD:  Filmen om Bill Shankly er ute på DVD tidlig i desember.

Vi har sett mange av klippene fra livet hans på og utenfor banen før, men det presenteres på en grundig og solid måte igjennom stemmene til nær familie, tidligere spillere og folk som Steven Gerrard og Jamie Carragher.

Oppveksten i Glenbuck – den lille gruvelandsbyen som i dag er helt utslettet, karrieren hans som spiller – delvis ødelagt av krigen, og stoppene som manager i forskjellige klubber før han til slutt havnet i Liverpool. Alt er med å forme Shankly til oppgaven som venter som manager for Liverpool FC.

Dette var en periode hvor skotske managere og spillere preget engelsk fotball. Filmen forklarer hvordan mange fra fattige arbeiderstrøk nord for Hadrians Wall slo an i toppfotballen. Likevel klarer de ikke å komme helt under huden hans. Hva var det som drev Bill Shankly? Hva gjorde ham så stor? Hvorfor ble han den mannen han var?

«Kontrollerte alt utenom sin egen pensjonisttilværelse»

Oppsigelsen kom brått og uventet sommeren 1974. Han sa selv at han var «tom og utladet» - han hadde gitt mye av seg selv og mange år. Som det ble sagt i filmen hadde han kontroll over det meste i livet, utenom pensjonisttilværelsen. Det virket ikke godt nok planlagt og det ble gjort feil både fra klubben og Shanks selv i månedene som fulgte.

Til tross for sårene som ble skapt etter avskjeden i 1974, triumfene til Paisley, forble han den store helten helt frem til sin død i 1981. I en kamp mot Coventry gikk han inn på The Kop – akkurat som for å understreke at «jeg er en av dere».

På den første hjemmekampen etter hans død ble det holdt opp et banner med ordene «Shankly lives – forever». Det understreker betydningen han hadde for Liverpool – og hva han betydde for supporterne. Derfor bør du også se filmen.

Shankly: Nature’s Fire vil bli vist lokalt i Liverpool og på enkelte filmfestivaler de neste ukene. Den kommer på DVD i desember.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]