Før kamp i motstanderleiren:Southampton sliter voldsomt fremover: – Vi savner Mané

Southampton er et av Premier Leagues minst farlige lag denne sesongen. Likedan er de et av de gjerrigste lagene også.

17. nov 2017 kl 09.18 Arve Corneliussen

– Svakheten vår er at vi ikke er en trussel fremover i banen. Det er ingen tvil om Gabbiadinis lidenskap eller Longs energi, men ingen av dem er notoriske målscorere. Austin får maks ti minutter hver kamp, og får knapt nok vist seg, oppsummerer Freddie Hunt, som styrer Southampton-bloggen The Ugly Inside.

Denne sesongen har lørdagens motstander scoret fattige ni mål i Premier League. Slik sett har de fortsatt i samme spor som forrige sesong, da de scoret 41 mål totalt.

Sesongen før, da de hadde Sadio Mané i troppen, scoret de 59.

– Southampton spiller uten identitet for tiden, og vi tar ikke nok sjanser i angrep. Alt er for stillestående og trygt. Vi hadde definitivt trengt spillere som tar flere sjanser. Vi savner en spiller som Mané, som ikke er redd for å utfordre og kan forandre kamperr, mener Hunt.

Den grusomme starten offensivt understrekes av at ingen enkeltspillere har mer enn tre målpoeng totalt.

– Spillere som Tadic og Redmond har ikke vært like innflytelsesrike som vi behøver at de er. Det virker som Pellegrinos spillestil ikke tillater de offensive spillerne å utfolde seg. Nå er det nesten slik at det eneste håpet for scoring er en soloprestasjon lik Boufals mot West Bromwich, forklarer han.

En god forsvarsfirer

Derimot er den defensive statistikken langt lystigere for sørkyst-klubben. Med elleve baklengs har de seks færre enn Liverpool, og er det 8. gjerrigste laget i ligaen.

– Styrken i laget er backfireren med Cédric, Hoedt, van Dijk og Bertrand. Utenfor topp seks, er det kanskje det beste forsvaret i ligaen. Alle er landslagsspillere, og alle kunne gått rett inn på de fleste lag hver for seg, mener Southampton-bloggeren, og utdyper:

– Cédric og Bertrand er begge gode taklingsspillere. I tillegg løper de opp og ned langs sidelinjen hver eneste kamp. Hoedt og van Dijk har vi bare fått se én kamp sammen hittil, men begge er meget luftsterke og gode med ballen i beina. Yoshida har fått spille mye på grunn av hans fartstid i klubben og van Dijks skade.

NYE RYKTER:
NYE RYKTER:  Virgil van Dijk har startet fem Premier League-kamper siden han kom tilbake fra den langvarige ankelskaden. Liverpool kommer til å prøve seg igjen i januar, skriver Paul Joyce, og mener forholdet mellom klubbene er blitt bedre siden sommerens tumulter.

Siden han kom tilbake fra ankelskaden – med en viss overgangsforespørsel i bakhodet – har Virgil van Dijk startet fem ligakamper.

– Fansen var naturligvis ikke fornøyd med hvordan ting gikk for seg, og folk ble skuffet over holdningene hans. Det er ingen som har sunget navnet hans hittil på stadion, forteller Hunt.

– Van Dijk har sakte, men sikkert kommet tilbake i form etter skaden. Han har imidlertid ikke spilt på det nivået han gjorde forrige sesong ennå, konstaterer han.

Skulle Liverpool trenge seg gjennom Southamptons solide forsvarsfirer, er siste hinder langt mer overkommelig, ifølge Southampton-bloggeren.

– Fraser Forster er et svakt ledd i laget, og har fått voldsomt mye kritikk i det siste. Han klarer ikke å reagere kjapt nok, og er altfor tregt nede. Tabbene hans har kostet oss minst fem poeng denne sesongen.

Tidligere Liverpool-spiller er manager

Mauricio Pellegrino, som fikk 13 kamper under Rafa Benítez' ledelse for Liverpool, tok over for Claude Puel på sørkysten denne sommeren.

Argentineren kom fra Alavés. Der var han bare én sesong, men nøt stor suksess med den nyopprykkede klubben. Han ledet dem til 9. plass i La Liga og finale i Copa del Rey, som de tapte for Barcelona.

LIVERPOOL-BÅND:
LIVERPOOL-BÅND:  Mauricio Pellegrino ble hentet til Merseyside av Rafa Benítez på slutten av spillerkarrièren, og ble senere en del av spanjolens trenerteam. Som manager har han ledet Valencia, Estudiantes, Independiente og Alavés før Southampton.

Ettersom Southampton bare har møtt ett topp-seks-lag hittil, hadde supporterne forventet seg mer enn en 13. plass og 13 poeng.

– En minoritet av fansen har begynt å så tvil om Pellegrinos kvaliteter som manager. På papiret har vi hatt kamper vi burde ha vunnet, og mangel at han ikke har satt spor på laget ennå har fått noen til å snu ryggen til ham, forteller Hunt.

– Han er en manager som er god til å organisere lagene sine, noe du også ser på Southampton denne sesongen. Vi har mye ball og jobber ballen sakte inn i boksen, men når vi aldri tar noen sjanser blir det heller ikke farlig, forklarer han.

Kan parkere bussen

Før forrige sesong hadde Liverpool scoret i åtte av ni oppgjør i alle turneringer siden Southampton rykket opp til Premier League.

Så fant Claude Puel ut av Liverpool-koden, og slapp ikke inn et eneste mål de fire kampene lagene møttes i Premier League og ligacupen. Fellesnevneren var lite ballbesittelse – i snitt hadde de 32,5 prosent, og aldri mer enn 35.

I to av kampene hadde de ingen skudd på mål.

– Det er litt ironisk at laget som raider oss hver sommer ikke vant en kamp mot oss!

– Det er ikke normalt at vi spiller på den måten, men det er sannsynlig at vi spiller slik igjen mot Liverpool. Manageren er helt klart tilfreds så lenge laget er godt organisert, og med tanke på resultatene det ga oss forrige sesong kan jeg ikke tenke meg at han skal forandre noe.

– Likevel tror jeg vi er nødt til å skape noen sjanser, for hvis ikke kommer vi til å bli straffet av Liverpool, spår han.

Stjernespiller ute med skade

Mauricio Pellegrino hadde lenge et håp om at Mario Lemina, som han hentet fra Juventus denne sommeren, skulle bli klar, men etter alt å dømme mister han lørdagens kamp.

Det kan bli et hardt slag for bortelaget.

– Han har vært vår beste spiller denne sesongen. Måten han tar av press og drar seg forbi spillerne på har imponert fansen. Romeu gir Lemina muligheten til å gå oftere fremover, slik han gjør for landslaget. Spiller han på lørdag, blir han nøkkelen til å sette i gang kontringer. Det blir et massivt løft for oss dersom han blir klar, sa Hunt før det ble kjent at gaboneren er så godt som uaktuell.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]