– Tviler ikke på mentaliteten til spillerne

De røde har slitt med å avgjøre storkampene denne sesongen. Manageren sier laget må venne seg til å håndtere trykk på bortebane.

22. nov 2017 kl 18.30 Marius Rabben

Gruppeseieren så omtrent ut til å være i boks da Liverpool gikk i garderoben med tremålsledelse på Ramón Sánchez-Pizjuán. Så skrudde Sevilla virkelig opp tempoet og presset frem like mange scoringer etter sidebyttet.

Spanjolene, som ikke har tapt hjemme på et helt år, fremsto riktignok som et helt annet lag etter å ha fått høre om kreftdiagnosen til manager Eduardo Berizzo under pausepraten, men det gjorde også Liverpool, som slet med det meste da vertene blåste liv i hjemmefansen.

– Ble passive

Etter kampen sammenliknet en oppgitt Jamie Carragher de rødes spill og avgjørelser med barnefotball. Jürgen Klopp slet med å finne en forklaring, og sa at laget sluttet å spille fotball etter det som eventyrlig åpningsomgang. Trodde spillerne kampen allerede var vunnet?

– De er bare mennesker, og kanskje de gjorde det, men det var en feilvurdering, sa Klopp til pressen like etter kampen.

I pausen var planen å fortsette den offensive tankegangen når man så mulighetene fremover, men samtidig kontrollere spillet mer enn i 1. omgang.

– Det er ikke tillatt å bli passive når man skal kontrollere en kamp som denne, for 2. omgang er altfor lang til det – 50 minutter eller mer. Det er ikke første gang dette skjer i fotballen, og det blir heller ikke den siste.

Én seier på de hittil ni «tøffeste» kampene

I møtene med de beste motstanderne så langt denne sesongen har Liverpool, som har vært best internt mot «topp-seks-lagene» under Klopps ledelse, bare én seier: 4–0 mot Arsenal i august.

Nå har ikke de røde møtt Chelsea eller Everton ennå, men de ni kampene mot Sevilla, Spartak Moskva og de øvrige lagene på topp åtte i Premier League – altså inkludert Watford og Burnley – har ellers resultert i hele seks uavgjort og to tap.

Liverpool åpnet sesongen med å miste to poeng på overtid og spille 3–3 mot Watford (B), og etter seieren over Arsenal (H) har det blitt 0–5 mot Manchester City (B), 2–2 mot Sevilla (H), 1–1 mot Burnley (H) og Spartak Moskva (B), 0–0 mot Manchester United (H) og 1–4 mot Tottenham (B), før tirsdagens 3–3 i Sevilla.

Det betyr kun ni poeng av 27 mulige, om man kombinerer begge turneringene, og 15–19 i målforskjell.

– Trenger mer erfaring

Etter Sevilla-kampen ville Klopp imidlertid ikke høre snakk om at spillerne sine sliter med mentaliteten når ting butter imot.

– Nei, dere kan ikke gjøre dette til det. Vi har allerede vist en fantastisk mentalitet. Vi viste det mot – den helt åpenbare – Dortmund, og vi har vist det i mange andre kamper. Ja, det var ikke perfekt i kveld, det er helt sikkert, men det er ikke et generelt problem.

– I en atmosfære som denne, ja, der må vi skaffe oss mer og mer erfaring. Kunne vi gjort det bedre? Hundre prosent ja. Tror vi at det dreier seg om et problem med det mentale? Hundre prosent nei.

I stedet gjentar Liverpool-manageren at det var en «feilvurdering» å roe litt ned og forsøke å spille mer på det sikre, fordi spillerne ble mer passive.

– Tillot dem å komme tilbake

– Vi ønsket å spille slik vi gjorde i 1. omgang, men selvfølgelig også kontrollere kampen litt mer. Hvorfor skulle vi ta stor risiko? Men så blir man litt passiv, og det gir ingen mening. Da fungerer det ikke. Frispark, straffe, vi scoret to ganger på cornere i en fantastisk 1. omgang, men to baklengsmål kom på dødballer (i tillegg til straffen). Dette er fotball, og frem til sluttsignalet er alt mulig. Det visste jeg fra før. Men jeg tviler ikke på mentaliteten til spillerne.

– Vi har gjort noe liknende på hjemmebane; vi har dratt nytte av fansen vår og atmosfæren. Atmosfæren hjalp også Sevilla mye. De var nødt til å vise karakter. Det gjorde de, de kjempet seg tilbake, og vi tillot dem å komme inn i kampen, og det var den største feilen vår.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]