Før kamp i motstanderleiren:«Barcelona-Bournemouth» har fått problemer offensivt

Det ligger ikke til rette for den samme målfesten mellom Bournemouth og Liverpool som det pleier, skal en se utifra statistikken.

17. des 2017 kl 08.32 Arve Corneliussen

– Ser du bort ifra topp seks, er vi et av de lagene som har sluppet inn færrest. Også har vi scoret lite. Det er veldig utypisk Bournemouth. Vi er blitt bedre på det vi var dårlig på, og dårligere på det vi var gode på, forteller André Fayen, Bournemouths supporterleder.

Denne sesongen har Bournemouth scoret 15 mål og sluppet inn 20. Bare tre lag har scoret færre, mens bare Burnley utenfor topp seks har sluppet inn færre.

Imidlertid betyr det ikke at The Cherries har lagt om på stilen.

– Vi kommer ikke til å parkere bussen. Du ser ikke Bournemouth gjøre det. Vi spiller Barcelona-fotball – vi spiller ballen ut av forsvar, og det spilles en veldig fin og modig fotball, forklarer Fayen, og understreker at pasningsspillet av og til har sin pris:

– Det er både vår største styrke og vår største svakhet. Det blir fort rotete også. For eksempel er jeg stor fan av Francis, men han kan gjøre noen grove feil med ballen i beina.

Problemer på topp

I sommer så dagens motstander godt rustet ut på topp. De hadde Joshua King som hadde scoret 16 mål, Callum Wilson tilbake fra sin andre langtidsskade, hentet Jermain Defoe og Benik Afobe i bakhånd.

Hittil har imidlertid bare Joshua King startet mer enn ti kamper, og det i en rolle som hengende spiss.

– Vi har fire spisser, men det funker ikke helt. King spiller i en mer defensiv rolle i år, og gjør en god jobb og er en av de første i elleveren, sier Fayen, og utdyper:

– Det er ikke spissene sin skyld. Vi mangler en kreativ sjel som fordeler baller. King er god, men det stopper til slutt. Vi mangler den kreative delen på midtbanen som løser opp foran mål, og vi skaper ingenting lenger. Savnet av Wilshere er blitt mye større enn jeg trodde det skulle bli, medgir han.

Håper på Wilson

Blant spissene er det Defoe supporterlederen har mest å utsette på. 35-åringen har scoret tre mål på åtte starter og seks innhopp.

Mot Liverpool håper han heller at Wilson, som scoret hat trick mot Huddersfield, får starte.

– Defoe passer ikke helt inn i stilen. Han trenger å bli matet, og det blir han ikke. Wilson er veldig god. Du ser at formen begynner å nærme seg, og han spiller veldig bra sammen med King. De to jager hele tiden og skaper ubalanse, forklarer han.

– King har uttalt at han liker best å spille med Afobe, men da blir det innlegg og en helt annen spillestil igjen. Vi har ikke klart å løse den biten.

MISTET TROEN:
MISTET TROEN:  Jordon Ibe har slått tre målgivende pasninger på sju starter og åtte innhopp denne sesongen. – Ibe har ikke tatt de stegene vi håpet. Han er på akkurat samme sted. Han har utrolige kvaliteter, og Joshua King har sagt at han er blant de beste på trening. Men han får det ikke ut i kamp. Han har fått veldig mange sjanser, og jeg har rett og slett ikke troen på ham lenger, sier André Fayen.

To knallkjøp defensivt

Noe av grunnen til den forbedrede statistikken defensivt er at Eddie Howe bestemte seg for å øse ut penger på Chelsea-duoen Asmir Begovic og Nathan Aké.

Sistnevnte hadde sørkyst-klubben på lån forrige høst, der han imponerte stort.

– Aké er en fantastisk forsvarsspiller. Det er helt latterlig at vi fikk lov til å signere ham. Når du ser kamper på stadion, ser du at han er den som dekker opp for de andre og styrer absolutt alt. Han er målfarlig i tillegg, sier Fayen, og minner om nederlenderens matchvinnerscoring på overtid mot Liverpool forrige sesong.

Også bosniske Begovic har prestert bra, som blant annet reddet et straffespark fra Christian Benteke på overtid forrige helg.

– Boruc ble kåret til årets spiller blant fansen i fjor, så vi hadde ikke forventet å få inn noe bedre. Men Begovic er en klassekeeper. Jeg skjønner ikke at han ikke spiller for en bedre klubb. Han har noen sinnssyke redninger og styrer forsvaret, skryter han.

Skuffende sesongstart

16. plassen i Premier League før søndagens kamper er spilt er en skuffelse for Bournemouth-supporterne som ble godt vant forrige sesong med niendeplass i ligaen.

– Samtidig kan vi ikke forvente så mye heller. De siste åtte årene har vi kun hatt oppturer. Det er litt meldt at det skulle skje, men vi er ikke langt unna nå heller. Vi var på omtrent samme sted i fjor, påpeker supporterlederen.

Et av Bournemouths problemer har vært å tippe jevne kamper i deres favør. Hittil har de bare tapt to kamper med mer enn ett mål, mot Arsenal og Watford.

Blant annet har de spilt flere jevne kamper mot topp-seks-lagene, med 1-2-tap for Manchester City, og 0-1-tap for Chelsea, Tottenham og Manchester United.

– Det har vært mange vippekamper der vi enten har tapt eller endt opp med ett poeng. I det lange løp går marginene begge veier, men hittil har de gått mot oss. For eksempel ble vi frarøvet seieren mot City, og mot United kjørte vi kampen. Der var vi veldig uheldige som ikke tok et poeng, mener han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]