Før kamp i motstanderleiren:Bunnsolide Brighton: – De parkerer bussen

Lørdag spiller Liverpool mot et av Premier Leagues aller gjerrigste forsvar.

1. des 2017 kl 18.35 Arve Corneliussen

– Brighton er et bra kollektiv, som er ledet av en manager som er veldig opptatt av forsvar og defensiv organisering. I Championship var de helt fantastiske til å forsvare seg, og slapp inn ufattelig lite mål, forteller Eirik Aase, mannen bak Campionship Norge.

Statistikken har Chris Hughtons menn tatt med seg til Premier League. Hittil har de bare sluppet inn 14 mål.

Bare Manchester-klubbene, Chelsea, Burnley og Tottenham har færre baklengs.

– Jeg forventer at de parkerer bussen mot Liverpool. De er veldig komfortable med å la motstanderne styre spillet så lenge de kan kontre, og de har noen veldig habile kontringsspillere fremover i Knockaert, March og Izquierdo. I tillegg har de denne innleggsfoten til Gross som er en trussel, sier Aase.

Svakhet i enkeltspillerne

Om Chris Hughton starter med samme backfirer som mot Crystal Palace, er det bare østerrikske Markus Suttner som ikke var i klubben i opprykkssesongen.

De resterterende er høyreback Bruno, og stopperparet bestående av Shane Duffy og Lewis Dunk.

– Dersom du isolerer dem én og én, er det ikke veldig gode enkeltspillere. For eksempel får Duffy mye skryt. Når han ikke har fått resten av laget rundt seg og like mye beskyttelse i andre klubber, har han sett fryktelig klønete ut, sier Aase.

SJANSEBONANZA:
SJANSEBONANZA:  – Shane Duffy er bortimot den beste jeg vet til å komme seg til avslutninger på offensive dødballer, men han er fryktelig dårlig til å plassere headingene. Hadde han vært god til å avslutte, hadde han scoret tosifret hver sesong, sier Eirik Aase om den irske midtstopperen som bare fikk ballen mellom stengene to ganger forrige sesong.

– Den største svakheten deres er nok kvaliteten på enkeltspillerne. Det er ingen som skiller seg ut som fryktelig dårlige, men spiller for spiller er det mange som holder Championship-nivå, konstaterer han.

I den kategorien trekker han frem Glenn Murray og Tomer Hemed, som har delt på Chris Hughtons spissplass denne sesongen.

Begge har rundet 30, og har seg i mellom scoret seks av Brightons 13 mål denne sesongen.

– De er litt trege, og det er ikke spisser du forventer skal prege Premier League akkurat. Når kontringer er så viktig for dem som det er, tror jeg de hadde gjort det mye bedre med en litt raskere spiller på topp, fastslår han.

Passer bedre på bortebane

Leder i The Seagulls Norge, Ronny Aukrust, trekker i likhet med Aase frem organiseringen som lagets styrke. I løpet av de seks siste ligakampene har de holdt nullen i tre, og var bare et svært uheldig selvmål unna å ta poeng på Old Trafford for en uke siden.

– Kampbildet mot Liverpool kan nok bli ganske likt som det var mot Manchester United. Det var ikke deres beste kamp, men vi burde faktisk ha scoret og spilte veldig trygt hele kampen, forteller Aukrust.

– Der var vi også veldig hissige på å ta kontringene, noe som er det vi er aller best på offensivt. Så skal de si at det ikke var Manchester Uniteds beste kamp – om Liverpool er flinkere til å flytte beina raskt, vil det bli vanskeligere, fastslår supporterlederen.

Liverpool blir Chris Hughtons fjerde kamp mot et topp-seks-lag denne sesongen.

Han har tapt for Manchester United, Arsenal og Manchester City. The Seagulls har ikke scoret i noen av kampene, og i tillegg sluppet inn fem mål.

– Det første målet kan bli veldig avgjørende. Får Liverpool det første, kan det fort bli stygt. Får Brighton det, kommer vi til å snøre igjen enda mer bakover. Det kan fort bli slik at Liverpool står og stanger og stanger i store deler av kampen, spår han.

De offensive kreftene

Forrige sesong scoret høyreving Anthony Knockaert 15 mål og slo åtte målgivende pasninger. I løpet av de 14 første kampene på et høyere nivå står han bare med ett mål og én målgivende, men er sentral i mye av Brightons offensive spill.

– Der kan det være noen lærer seg et nytt navn. Han er god i mange kamper, men kan også bli litt borte enkelte ganger. Hvis han er på og tør å utfordre, kan det bli moro. Han er liten, fotrapp og driblesterk – har han dagen, går det veldig fort fremover i riktig retning, skryter Aukrust.

NYTT BLOD:
NYTT BLOD:  Der Chris Hughton spiller med stort sett samme forsvar som i Championship, har han gjort mange forandringer fremover. Tekniske Davy Pröpper og Pascal Gross har startet samtlige kamper, mens hurtigtoget José Izquierdo har vært inn og ut av laget.

Imidlertid har Pascal Gross vært deres store, offensive stjerne etter overgangen fra Ingolstadt i sommer. Tyskeren med den livsfarlige høyrefoten står med tre mål og fem målgivende.

Like bak tallene fra fjorårets Bundesliga, der han slo fire målgivende og scoret fem ganger.

– Hadde det ikke vært for ham, hadde vi vært et helt annet sted på tabellen. Han er vår mest sentrale spiller på mange måter. Mye når det kommer til oppbyggingen av spillet, men spesielt de gode avslutningene og innleggene. Han har bidratt mer enn vi hadde turt å drømme om.

– I tillegg er han et arbeidsjern, og er veldig mye nede og vinner ballen, roser supporterlederen.

Tidligere Liverpool-link i mål

I sommer hentet Chris Hughton Valencias reservekeeper Mat Ryan, som hyppig ble linket til Liverpool da han voktet buret for belgiske Club Brugge.

Australieren får gode skussmål av Brightons supporterleder.

– Han har reddet oss ofte denne sesongen. Han hadde en sinnsyk dobbelredning mot Palace, og det samme mot Manchester United. Han har vært veldig tydelig i organisering og er reaksjonssterk, mener Aukrust.

Foran seg har Ryan et forsvar supporterlederen mener Liverpool skal få det tøft med å ta i duellene, men som kan spilles ut med klikk-klakk og spill langs bakken.

Spiller Sadio Mané venstrekant, ligger det til rette for en interessant duell mot den 36 år gamle høyrebacken Bruno.

– Han er ikke kjappere enn det alderen tilsier, men han er samtidig ikke noen Frode Kippe. Som mange andre 36-åringer, er han god til å lese spillet. Han er som regel plassert riktig, og har vært blant de klart bedre for oss denne sesongen.

Kilder til statistikk: Squawka, Premierleague.com og Transfermarkt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]