– Uansett hvor gode Liverpool er, kan alt skje

Evertons manager sier laget sitt må spille på «den riktige måten» for å ha mulighet til å ta poeng på Anfield.

8. des 2017 kl 18.11 Marius Rabben

De blå har fått en etterlengtet opptur med tre strake seire uten baklengsmål, inkludert 3–0 med «reservelaget» mot Apollon Limassol i Europa League torsdag. De vant 4–0 over West Ham foran sin nye Sam Allardyce på tribunen for halvannen uke siden, og Big Sam sto på sidelinja da Huddersfield ble slått 2–0 forrige helg.

Nå, i 63-åringens første bortekamp som Everton-sjef, ettersom han ble igjen hjemme sammen med førstevalgene sine denne uka mens Craig Shakespeare ledet laget på Kypros, venter det populære derbyet.

– Må gjøre den taktiske jobben riktig

Og Allardyce er forberedt på at hjemmelaget vil dominere ballbesittelsen foran The Kop, så han pønsker ut hvordan naboene skal overraske og utnytte mulighetene som byr seg.

– Jeg har vært involvert i mange derbyer i min managerkarriere. Dette er to klubber som møtes med stor historie. Det er unik for byen, unikt når det gjelder derbyer, forteller han på fredagens pressekonferanse.

– Det handler om å håndtere presset og atmosfæren, og håndtere et lag som er i sin beste form siden Jürgen (Klopp) ankom. Det er ingen tvil om at vi må takle den angrepsrekka før vi kan tenke på å komme oss i riktige områder, forklarer han, og fortsetter:

– Det handler om å ikke sløse med ballbesittelsen vi får og ikke la oss knekke av anledningen. Vi er nødt til å gjøre den taktiske jobben riktig. Når vi får tak i ballen, så vet vi at vi ikke kommer til å ha den like mye som Liverpool, men vi skal ta vare på den på best mulig måte.

– Hvis vi får vi en mulighet, når vi får en mulighet, må vi score. Vi er nødt til å treffe med avslutningene, og forhåpentlig gir det oss en god opptreden og godt resultat.

Søkelyset foran oppgjøret peker mot Premier Leagues toppscorer i Mohamed Salah og Philippe Coutinho, som noterte seg for sitt første hat-trick ikledd Liverpool-trøye onsdag. I tillegg er Roberto Firmino i strålende form, og Sadio Mané fullfører den fryktinngytende angrepsrekka.

– Du kan ikke bare stoppe to spillere. Det er flere enn det, det er fire eller fem. Det gjør det vanskelig. Løpene de tar, avslutningsegenskapene er blitt bedre, de trenger ikke å lene seg på én målscorer. Vi må gjøre vårt beste for å håndtere det – hvis vi klarer det.

Vant på Anfield i april

Allardyce sier at mannskapet sitt kommer til å slite med å komme seg ut av egen halvdel dersom de blir baktunge og ikke tar vare på sjansene sine.

Den rutinerte manageren er samtidig ikke fremmed for å se sine utvalgte prestere mot Klopps mannskap. I april ledet han Crystal Palace til 2–1 takket være to scoringer av eks-røde Christian Benteke.

– Vi vant med Palace forrige sesong, og det var etter å ha havnet under med 0–1. Men, igjen, laget til Liverpool spiller mye bedre nå. Men det er mulig, påpeker han.

Det såkalte reservelaget til Everton vartet opp med flott fotball og dominerte mot det kypriotiske laget til den utlånte Liverpool-spilleren Allan torsdag. Før ett av målene hadde laget 26 pasninger seg imellom. Det forventer ikke noe Allardyce forventer blir gjentatt på søndag.

– Flyten til Liverpool er en bekymring

– Kommer vi til å ha rom til å slå 26 pasninger? Hvis de presser høyt, hvorfor bør vi da forsøke å spille oss ut bakfra? Du får finne det ut på søndag, svarer han på spørsmål om hva taktikken innebærer.

– Vi er nødt til å spille på den riktige måten mot Liverpool. Det var det vi gjorde der med Palace; vi brukte vår egen taktikk og var bedre enn dem. Men det naturlige talentet og flyten deres er en bekymring for oss.

– Dette er en enkeltkamp. Uansett hvor bra de spiller, kan alt mulig skje. Alt jeg kan be spillerne om, er å være på sitt beste. Det er kanskje ikke nok, for Liverpool er i god form. De scoret fem mot Brighton og sju mot Spartak Moskva.

Hvordan skal Everton egentlig frustrere Liverpool og hjemmepublikumet? Allardyce holder kortene tett til brystet.

– Mye informasjon blir satt sammen for meg til å kunne skape så mange problemer som mulig for dem. Hvis jeg hadde hatt spillerne han (Klopp) har tilgjengelig, ville det vært en herlig situasjon. Selvtilliten de ser ut til å ha, er veldig, veldig god. Men de kan stoppes, gjentar Big Sam.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]