– En ambisiøs og intelligent person

Mohamed Salahs tidligere trener forteller om veien til toppen for eleven, og hvordan han ble en bedre avslutter.

23. jun 2017 kl 21.28 Arve Corneliussen

– Husker du det målet Salah scoret mot Tottenham for Fiorentina i Europa League? Vanligvis er han rolig etter han har scoret. Denne gangen kunne han ikke styre seg selv, og rev av seg drakten. Han fortalte at han ville vise kvaliteten sin til alle i England og Chelsea. Nå kan han bevise det hver helg i Liverpool, sier Diaa El Sayed til The Telegraph.

Ifølge avisen har El Sayed vært Salahs trener på U-landslag, assistenttrener på A-landslag og er fortsatt en nær venn av Liverpools nye signering.

– Han trivdes ikke i Chelsea. Han hadde to tilbud da han forlot Basel – Liverpool og Chelsea. Mourinho ringte ham og sa at han ville ha ham til Chelsea, så Salah dro der med store forhåpninger på grunn av treneren. Mourinho sa at han skulle hjelpe ham, men han forble på benken. Det skuffet ham, forteller El Sayed.

Store ambisjoner

– Da jeg trente ham da han var yngre, snakket vi alltid om hva som skulle til for at han skulle bli en stor spiller i en av de største klubbene. Han er en veldig intelligent kar med store ambisjoner. Han er ikke en egoistisk person eller spiller, og nå er han klar til å spille for en klubb som Liverpool, mener El Sayed.

Gamletreneren trekker frem en historie fra U20-Afrikamesterskapet som eksempel på Salahs personlighet, der Egypt nettopp hadde slått ut vertene Sør-Afrika. Kampen sikret dem også en plass i U20-VM, noe som gjorde at spillerne var i festhumør.

Men ikke Mohamed Salah.

– Etter kampen gikk han inn på rommet sitt, låste døren og gråt. Han ville ikke bli med på middagen. Jeg spurte om hvorfor, og han sa det var fordi han hadde bommet på så mange sjanser, forteller El Sayed.

– Det var en veldig viktig kamp, og vi visste at vi måtte vinne den. Vi scoret først, men Salah bommet på 15 sjanser i 1. omgang og 15 sjanser i 2. omgang. Likevel vant vi. Dagen etter gikk vi ut på treningsfeltet. Det var bare meg, han og en fotball. Jeg brukte en time på å slå pasninger til ham slik at han kunne øve seg på å score fra forskjellige posisjoner.

– Nå kan du se hvor god han er foran mål.

LANDSLAG:
LANDSLAG:   For landslaget har Salah 29 mål på 53 kamper, ifølge statistikk fra Transfermarkt.

Spesiell spiller

Tidligere Stabæk- og Swansea-manager, Bob Bradley, ga Salah tillit på seniorlandslaget. På den tiden var Egypt preget av en tragedie i hjemlig liga, der 74 mennesker mistet livet under en kamp mellom Al-Masry og Al-Ahly på Port Said. I tillegg var landet midt i en revolusjon.

Den egyptiske serien ble deretter utsatt, og landskampen mot Guinea sommeren 2012 var den hittil tøffeste kampen i kvalifiseringen til VM i Brasil. Tre minutter på overtid ble Salah matchvinner, og ifølge Telegraph hele nasjonens helt.

– Det var en av hans første landskamper, og etter de månedene hvor vi bare ventet på denne kampen etter Port Said og alt annet som skjedde i landet, var det utrolig å stå frem på den måten. Du visste at dette var en kar på vei i rett retning, sier Bradley til avisen.

I tiden etter Port Said, mens det var pause i hjemlig serie, avholdt landslaget treningsleirer for å se på unge spillere.

– Da du først så Salah for klubblaget, så du evnen han hadde til å komme seg unna forsvarerne. Under treningsleirene så du eksplosiviteten hans. Farten og kraften hans var på høyeste nivå. Du kunne se at han var et spesielt talent, forteller Bradley.

– Da han dro til Basel, modnet han. Han lærte seg engelsk, og vokste både som person og spiller. Salah er en person som alltid ønsker å bli bedre.

MISLYKKET:
MISLYKKET:  Mohamed Salah fikk bare seks starter og sju innhopp i Premier League for Chelsea.

Skuffet over Chelsea

Bradley forteller at Salah var svært misfornøyd med Chelsea-oppholdet, og mener at eleven var på feil sted til feil tid da overgangen gikk gjennom.

– Du må huske at Chelsea hadde et veldig erfarent lag på den tiden. Jeg tror det er velkjent at Mourinho pleier å velge de mer erfarne spillerne når han tar ut lagene. Når du går til en så stor klubb i ung alder, trenger du at noen gir deg selvtillit. I Italia har han bevist hva han står for, mener Bradley.

Han tror Salah har kommet til rett klubb, og mener Liverpools spillestil passer ferdighetene til lynvingen.

– Ingen forsvarere liker å spille mot ham. Når du har den hurtigheten han har, skaper du sjanser både for deg selv og andre. I 4-3-3-systemet passer han perfekt. For alle som går på stadion er han en fornøyelse å se på.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]