Tre borte - og snart var det vekk med de andre

The Kop ventet på Barnes og Beardsley, men en ødelagt kloakk gjorde at en stor sesong måtte starte med tre bortekamper.

30. jun 2017 kl 17.35 [email protected]

La oss håpe at noe av historien kan gjenta seg. Main Stand er under utbygging og forventes å forsinke sesongens første hjemmekamp. I 1987 måtte også Anfields publikum smøre seg med tålmodighet, uten at det påvirket innsats og resultater for Liverpool sin del.

Måtte utsette hjemmekamper

Ian Rush hadde reist til Juventus sommeren 1987 og Liverpool med Kenny Dalglish som manager erstattet ham like godt med tre spillere. John Aldridge hadde kommet noen måneder før fra Oxford, men John Barnes fra Watford og Peter Beardsley fra Newcastle var noe av det heteste som fantes i engelsk fotball. Barnes hadde flørtet med Arsenal etter at Liverpool viste sin interesse, i hvert fall i følge tabloidavisene, og overgangen dro uansett ut. Endelig ble imidlertid venstrevingen sikret for £900.000 og The Kop gledet seg til å se nr. 10 John Barnes, nr. 7 Peter Beardsley, mens John Aldridge pleide å bære nr. 8 i en tidsalder da det fortsatt ikke var faste trøyenummer.

De trofaste på Anfield skulle imidlertid bli holdt på pinebenken, av noe så trivielt som en ødelagt kloakk. Under The Kop, av alle ting, og Liverpool turte ikke annet enn å gjøre omfattende reparasjonsarbeider som igjen gjorde at de røde måtte utsette et par av de første hjemmekampene. Det medførte igjen at de tre første kampene ble spilt på fremmed gress, mot Arsenal, Coventry og West Ham. Kalenderen viste 12.september da Oxford ble det første laget som ble invitert til Anfield, mot et Liverpool som da allerede var kommet på etterskudd med kamper.

Sju poeng på tre bortekamper

Ikke at det synes å gjøre så mye. Det startet med en 2-1 seier borte mot Arsenal. John Barnes var involvert i begge Liverpools scoringer, da gjestene med sine grå drakter med røde striper tok ledelsen på en heading av John Aldridge (se bldet) og ytterligere et hodestøt fra Steve Nicol sikret seieren i sluttminuttene. Peter Beardsley hadde en noe roligere debut og ble byttet ut før seiersmålet etter å ha fått en smell.

Liverpools lag mot Arsenal: Grobbelaar, Venison, Gillespie, Hansen, Nicol, Johnston, McMahon, Whelan, Barnes, Beardsley (Walsh 84), Aldridge. Reserve ikke benyttet: Spackman

Barnes var igjen i strålende form da han i neste kamp var involvert i de tre første scoringene etter hvert som Liverpool pulveriserte regjerende FA-Cup mester Coventry med 4-1 i Midlands. Steve Nicol scoret to nye mål, mens John Aldridge nettet fra straffemerket etter at Barnsie ble felt. Peter Beardsley fullførte ved å score sitt første mål i helrødt.

I neste kamp ble det «bare» 1-1 borte mot West Ham. Aldridge scoret igjen fra straffemerket, før en sjelden miss fra Alan Hansen åpnet for en utligning fra Tony Cottee.

VENTET PÅ BARNES:
VENTET PÅ BARNES:   John Barnes på lagbenken like etter at han signerte i 1987.

Rekordsesong

Lørdag 12. september 1987 kunne Liverpool starte sin sesong på Anfield og dørene på Anfield ble lukket 40 minutter før avspark. Oxford var motstander, den tidligere klubben til John Aldridge, og kampen var i realiteten avgjort før pause. Da hadde John Barnes først spilt frem Aldo for 1-0 før han selv satte et frispark i krysset til 2-0.

Barnes var strålende, og da gjorde det ikke så mye at Peter Beardsley brukte tid til å finne storformen med en liverbird på brystet. Det hjalp også at John Aldridge scoret i alle de ni første ligakampene og satte rekord.

Liverpools lag mot Oxford: Grobbelaar, Venison, Gillespie, Hansen, Nicol, Whelan, Spackman, McMahon (Wark 83), Barnes, Beardsley, Aldridge (Walsh 73)

Liverpool hadde snart overtatt ledelsen i 1.divisjon, selv med færre kamper spilt. Ti av første 11 kampene ble vunnet. Barnes & Co tangerte en kamprekke på 29 kamper uten tap fra starten av i ligaen, som ble holdt av Nottingham Forest.

Det var en fantastisk sesong med fantastisk fotball. Ligaen ble vunnet med 90 poeng etter 26 seire, 12 uavgjorte og bare to tap, med en målforskjell på 87-24(!) John Aldridge ble toppscorer i 1.divisjon med 26 mål og John Barnes ble årets spiller.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]