Trenger man egentlig en storscorer?

Vi har sett på toppscorer-status de ti siste PL-sesongene.

4. jul 2017 kl 19.32 Lars Frøsland

Klopp skal tilsynelatende være fornøyd med angrepsrekken i troppen, og jakter etter sigende ikke ny spiss. Det til tross for at Divock Origi ikke har slått ut i full blomst og Daniel Sturridge sin mye omtalte skadeproblematikk.

Spissrollen har vært eksperimentert med de seneste årene. Fra tradisjonell 4-4-2 har man sett at én spiss bli normalt. Det er også tilfeller der lagene ikke engang benytter seg av en ortodoks spiss. For eksempel vant Spania EM med David Silva og Cesc Fábregas rullerende i en såkalt falsk nier-rolle. Messi ble brukt lignende for Barcelona, med eventyrlig suksess… Og forrige sesong benyttet Jürgen Klopp Roberto Firmino som spiss – en ny rolle for brasilianeren.

Ti sesonger

Fra sesongen 2007/08 har ligavinneren hatt seriens toppscorer fire ganger. Det er kanskje ikke så mye, men kun tre gang har en ligavinner ikke hatt en spiss med minst 20 scoringer.

Konklusjonen er at ligavinnere ofte har minst én spiss som scorer mye mål – normalt over 20, og ofte omkring 30.

NB. i denne utregningen regnes ikke Christiano Ronaldo som spiss, selv om han flere ganger ble Man Utds toppscorer.

2007/08 - Manchester United vant ligaen, og hadde seriens toppscorer. Christiano Ronaldo nettet 31 ganger, selv om han per definisjon ikke er spiss. Manchester Uniteds mestscorende tradisjonelle spiss var Carlos Tevez med 14 fulltreffere.

2008/09 - Manchester United vant igjen ligaen, men heller ikke denne sesongen hadde de en spiss som ble seriens toppscorer. Det ble nemlig Nicolas Anelka med relativt magre 19 mål. Man Utds mestscorende spiss den sesongen var Wayne Rooney med 12.

TOPPSCORERE:
TOPPSCORERE:  Både Didier Drogba og Nicolas Anelka er blitt toppscorer i Premier League og vunnet PL-trofeet.

2009/10 - Chelsea vant serien, og Premier Leagues toppscorer ble Chelsea-spiss Didier Drogba med 29 scoringer.

2010/11 - Manchester United vant Premier League, og seriens toppscorer ble United-spiller Dimitar Berbatov. Han delte toppscorer-tittelen med Carlos Teves. Begge med 20 scoringer.

2011/12 - Manchester City vant serien, men det var Arsenals Robin van Persie som ble toppscorer, med 30 mål. Manchester Uniteds Wayne Rooney kom riktignok plassen bak RvP med 27 scoringer.

2012/13 - Manchester United vant sitt siste trofé under Sir Alex Ferguson, og Robin van Persie vant nok en gang toppscorer-tittelen - men denne gangen som United-spiller.

2013/14 - Manchester City gikk til topps, Liverpool for øvrig nummer to. Og det var Liverpool-stjerner Luis Suárez som scoret flest mål (31). Sergio Agüero var Man Citys mestscorende spiss med 17 fulltreffere. (Yaya Touré scoret for øvrig 20 mål, men er selvsagt ikke spiss.)

2014/15 - Chelsea gikk til topps med José Mourinho, men toppscoreren var City-spilleren Sergio Agüero. Diego Costa havnet på tredjeplass på toppscorerlisten med 20 scoringer.

2015/16 - Leicester City sjokkerte idrettsverdenen og klatret helt til topps i Premier League. Harry Kane ble toppscorer (25), men Jamie Vardy havnet like bak med 24 goller.

2016/17 - Chelsea med nok et PL-trofé, og for andre gang på rad ble Kane toppscorer med 29 scoringer. Chelseas mestscorende spiller var Diego Costa med 20 mål.

Artikkelen fortsetter under bildet

STORSCORER:
STORSCORER:  Klopp fant Robert Lewandowski og gjorde ham til en målmaskin.

Klopps spisser i BVB

I Borussia Dortmund ble det alltid en klassisk spiss som stakk av med toppscorer-tittelen under Klopps ledelse.

Alexander Frei (12)
Lucas Barrios (16)
Lucas Barrios (19)
Robert Lewandowski (22)
Robert Lewandowski (24)
Robert Lewandowski (20)
Pierre-Emerick Aubameyang (16)

Firmino som målscorer?

Liverpools brasilianske stjerne har vist seg å være god i spissrollen. Ikke bare presterer han bra selv, men hans bevegelsesmønster, arbeidsinnsats og lagmoral bidrar til at hele angrepet flyter bra. Særlig var Liverpool ustoppelige med den offensive trioen Mané, Coutinho og Lallana bak Firmino.

I sin første sesong for Liverpool scoret Firmino 10 mål på 31 kamper i serien. I hans andre sesong ble det én scoring til, men på 35 kamper.

Legger man til cup-matchene ser man at Firmino bedret scoringssnittet sitt noe forrige sesong.
2015/16 49 kamper/11 mål
2016/17 41 kamper/12 mål

Tallene er dog ikke helt representative for «spissen» Firmino, da han også i sin andre sesong spilte en rekke kamper som ving. Da Sturridge eller Origi spilte, ble Firmino plassert på kant.

Firmino er utvilsomt varm i Liverpool-trøya, og med Salah som del av angrepet kan det være Firmino får enda mer tid og rom til å utvikle seg som målscorer. Mye tyder i hvert fall på at Firmino blir neste sesongs «spiss».

Har du innspill til journalisten?
[email protected]