Før kamp i motstanderleiren:– Et veldig offensivt lag

Men Bundesliga-ekspert advarer mot at Hoffenheim er gode til å tilpasse seg etter motstanderne.

14. aug 2017 kl 16.12 Arve Corneliussen

– Hoffenheim er et lag som er veldig offensive i stilen og et morsomt lag å følge. De er flinke til å variere i presset – tidvis kan de stå veldig høyt, før de senker laget når det er naturlig. Manageren er veldig flink til å lese klima i kampene, og ting har sett imponerende ut under hans ledelse, sier Petter Bø Tosterud, som de siste sesongene har kommentert Bundesliga for Eurosport.

Julian Nagelsmann, som nylig har fylt 30 år, tok over et nedrykkstruet Hoffenheim i 2015/16-sesongen. Den påfølgende sesongen forbedret de seg voldsomt – de slapp inn 17 mål mindre, og scoret 26 mer.

Det viser statistikk fra Squawka.

– På et tidspunkt var de et lag som slapp inn utrolig mye mål, men nå angriper de med litt mer balanse. Som regel spiller de med tre bak og en sittende midtbanespiller like foran, noe som har vært nøkkelen, forklarer Tosterud.

Gode mot storlag

Forrige sesong tapte Nagelsmanns menn bare fire kamper i Bundesliga. Mot Bayern München tok de fire av seks poeng, og de spilte uavgjort hjemme mot Borussia Dortmund.

På eget gress gikk de ubeseiret gjennom sesongen.

– Resultatene mot Bayern sier litt om hvor gode de er mot storlagene. De legger igjen respekten i garderoben. Mot dem stod de veldig høyt, noe som fungerte bra i de kampene, forteller kommentatoren.

– Mot Liverpool er det ikke sikkert de er interessert i å stå like høyt. De er nok veldig klare over Liverpools kontringsstyrke, og er selv gode i den fasen. At Hoffenheim kan kontre har vi sett mange eksempler på.

Når tirsdagens kamp starter har Hoffenheim kun en cupkamp i beina. Det tror Tosterud kan tale til Liverpools fordel.

– Liverpool drar nok litt fordel av å ha spilt en ordentlig kamp, som Hoffenheim egentlig ikke gjorde mot et svakere lag i cupen. Mange tyske lag har også feilet i kvalifisering til Europa de siste sesongene. Blant annet røk Hertha Berlin ut med et overraskende tap mot Brøndby i fjor.

DRO:
DRO:  Denne sommeren dro Niklas Süle til Bayern München. Hans erstatter mot Liverpool ligger an til å bli Håvard Nordtveit.

Champions League-erfaring

Etter Hoffenheims gode sesong må Tosterud grave dypt for å finne direkte svakheter hos Nagelsmanns menn.

– Det er vanskelig å peke ut noe spesielt, for alt er bare fryd og gammen etter forrige sesong. Et moment kan være den fantastiske atmosfæren som kommer til å bli skapt i returoppgjøret på Anfield. Det er noe Hoffenheim ikke har erfart, og noe som kan få dem til å skjelve i buksene, spår han.

– De fleste ser på Liverpool som favoritter. Jeg ble ikke fryktelig overbevist av det jeg så mot Watford, men jeg vil si Liverpools sjanser er rundt 65 mot 35 prosent.

Mistet nøkkelspillere

En annen svakhet kan være at Hoffenheim mistet Sebastian Rudy, som bekledde den sittende midtbanerollen, til Bayern München. Dit dro også den unge stopperen Niklas Süle.

– Tapet av Rudy er nok det tyngste. Han var veldig sterk i det taktiske og til å justere de offensive spillerne foran seg. De er nok noe svekket defensivt, konstaterer han.

Fredrik Tombra har tidligere vært programleder i radioprogrammet Offside, og følger Bundesliga tettere enn de fleste. Han er også klar på at Hoffenheim har blitt svekket i sommer.

– De har et par spørsmålstegn bak seg nå. De mistet en av Tysklands beste stoppere i Süle og midtbanedirigenten i Rudy. Hvordan de klarer å erstatte dem skal bli veldig spennende å se, sier Tombra.

I cupkampen var det West Ham-flopp Håvard Nordtveit som startet i Niklas Süles rolle.

– Nordtveit vil jeg si er et stort steg ned. Süle er en tysk landslagsspiller som har vært der lenge, og det er ikke bare-bare å erstatte ham, påpeker Tombra.

– Ellers har de mange forsvarsspillere som er omskolerte midtbanespillere. Derfor har de litt bedre blikk enn de fleste andre stoppere. Etter sommeren er det først og fremst offensivt Hoffenheims styrker ligger, mener han.

SELVSIKKER:
SELVSIKKER:  – De har Sandro Wagner på topp, som ydmykt kaller seg for Tysklands beste spiss, sier Fredrik Tombra. Forrige sesong scoret Wagner elleve mål på 30 ligastarter, og kom med i Tysklands Confederations Cup-tropp.

Fyrtårn på topp

Ifølge Squawka scoret Hoffenheim så mye som 21 av 64 mål via en dødball eller dødballsituasjon. En av de farligste skal være spissen Sandro Wagner, som strekker seg til 194 cm på sokkelesten.

– Wagner er et fyrtårn. Han er ikke helt like rå som Andy Carroll, men er svær, robust og tar godt for seg. Jeg tror Hoffenheim kan skape en del trøbbel for Liverpool, og dødball er definitivt en trussel. De har også noen stoppere som er ganske store, forteller Tombra.

Serge Gnabry er med i konkurransen om å starte, men sannsynligvis velger Nagelsmann Wagner sammen med toppscorer Andrej Kramaric på topp.

– Både Wagner og Kramaric er ganske solide fysisk. Jeg har veldig sansen for Kramaric. Han floppet i Leicester, men har vist seg som en veldig god spiss i Tyskland. Han er både god til å komme seg i avslutningsposisjon og til å legge opp for andre. Hvordan de bruker Gnabry blir også spennende å se, men jeg tipper en jokerrolle fra benken.

– De har også gode, offensive indreløpere i Kerem Demirbay og Nadiem Amiri, og en spennende back i Jeremy Toljan blant annet, men det er naturlig å trekke frem Wagner, Gnabry og Kramaric som de store spillernavnene.

Tombra rangerer styrkeforholdet mellom Hoffenheim og Liverpool helt likt som Tosterud – 35/65.

– Når du ser på spillerstall og økonomiske muskler, er det veldig mye som tilsier at Liverpool skal gå videre. Det er litt mye å forvente at Hoffenheim skal spille Champions League-fotball allerede. Jeg tror Liverpool tar det, men det er ikke noen kjempeskrell om Hoffenheim skulle gå videre, mener Tombra.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]