Før kamp i motstanderleiren:Frykter Liverpools angrepsstyrke

Arsenal med alt annet enn en behagelig sesongstart, men to nøkkelspillere er tilbake i troppen.

26. aug 2017 kl 09.24 Arve Corneliussen

– Følelsen er dårlig. Liverpool er gode mot storlagene, og jeg ser ikke for meg at vi har det defensive fundamentet til å stoppe dem. Mål til begge lagene er bankers. Kanskje det gjør at vi kan karre oss til et poeng, men sannsynligheten for seier tror jeg er veldig liten, oppsummerer Jonas Berg-Johnsen, sportsreporter for Discovery og Arsenal-supporter.

Seieren mot Leicester i første kamp satt langt inne for søndagens motstander. Først i det 85. minutt fikk de seiersmålet, og mot Stoke maktet de ikke å score.

– Sesongstarten har – som forventet – vært kaotisk. De første kampene har vært et mareritt de siste sesongene. Vi tok tre poeng mot Leicester på vanskeligst mulig måte, og borteturen til Stoke var like vanskelig som den pleier å være, forteller han.

Kapteinen tilbake

Laurent Koscielny mistet de to første seriekampene etter han fikk rødt kort mot Everton i siste runde i fjor. Han er forventet å gå rett inn på laget mot Liverpool.

Venstrebackene Sead Kolasinac og Nacho Monreal spilte begge stoppere i Arsene Wengers nokså ferske formasjon med tre bak mot Stoke.

– Savnet av Koscielny har vært skrikende, så det betyr mye å få ham tilbake, mener Berg-Johnsen.

– Siden vi la om til tre bak har resultatene vært bedre, men jeg synes ikke lagoppstillingen ser bedre ut spiller for spiller i det hele tatt. Altfor mange har spilt ute av posisjon. Jeg tipper Wenger benker Oxlade-Chamberlain eller Bellerin, at Kolasinac går opp som vingback og at Monreal, Koscielny og Mustafi er stoppere.

Reporteren føler seg ikke sikker på at Wenger egentlig ønsker å spille med tre bak, men forklarer at noe måtte gjøres da Arsenal var inne i den dårlige perioden forrige sesong.

– Det var et enormt behov for å gjøre noe. Ikke minst for Xhaka og Ramsey på midtbanen, som ikke evner å ta av nok press hvis det bare er to stoppere bak dem. De siste kampene har også Xhaka vært «super-sloppy», og mistet ballen ved flere anledninger.

FORMASJON:
FORMASJON:  Mot slutten av forrige sesong hadde Arsene Wenger suksess med å legge om til tre bak med offensive vingbacker. Mot Stoke spilte Hector Bellerín og Alex Oxlade-Chamberlain på hver sin vingback, men en av dem kan miste plassen om Laurent Koscielny starter.

Svakhet defensivt

Siden Jürgen Klopp tok over Liverpool, har hans menn scoret ti mål på tre kamper mot Arsenal. Bergh-Johnsen frykter den offensive trioen.

– Svakheten vår er det kollektive forsvarsspillet. I tillegg har vi for mange som er altfor lette å drible. Rett og slett. Det så vi mot Stoke, da Jesé bare fikk løpe avgårde uten at noen støtet oppi. Vi var merkelig avventende, sier han.

– Mané, Firmino og Salah er jo alle gode driblere. Da blir man bekymret.

Samtidig påpeker han at Arsenal, som bare scoret ett mål mindre enn Liverpool i fjor, har sine klare styrker fremover. Etter å ikke ha deltatt i preseason, er også Alexis Sánchez spilleklar igjen for Arsenal.

– Når det sitter offensivt, er det sinnsykt bra. Jeg anser sjansen for at Sánchez starter til å være 50-50. Han er et uromoment, og jeg tror vi har nok kvalitet fremover til å by på trøbbel.

I tillegg har de hentet Lyons superspiss Alexandre Lacazette.

– Lacazette har levert som forventet. Han er mer en målscorer enn den som er så mye involvert i spillet. Bevegelsesmønsteret har sett positivt ut, og da spesielt i bakrom. Mot Stoke hadde han ikke mange touch, men det annullerte målet viser hvor lite som skal til før han scorer.

Viktig kamp

Morten Ruud Irgens, redaktør for Arsenal Norways medlemsblad, mener et godt resultat på Anfield kan sette tonen for resten av sesongen.

– Første kampen innbyrdes mot et topplag er ekstremt viktig. Der viser lagene som skal være med å kjempe seg. Nå har vi ikke fått en pangstart på sesongen akkurat, også legges det enormt press allerede i tredje runde. Vi bør ikke tape denne. Det er viktig med en god sesongstart for å vise at vi endelig skal ta det steget vi har snakket om i ti år nå, forklarer Irgens.

– Da må man slå topplagene. Du vinner ikke mot alle i løpet av en sesong, men det er en stor skuffelse om vi går på tap i første, konstaterer han.

Svak statistikk

I ligaen vant Arsenal bare to kamper mot topp seks forrige sesong, ifølge statistikk fra premierleague.com. Ingen av dem var på bortebane. Irgens håper Wenger tar mer hensyn til Liverpool nå enn i tapene i fjor.

– Det defensive er ikke Wengers styrke. Han kommer aldri til å parkere en buss, men for noen år siden gjorde han litt om i toppkampene. Da satset han mer på kontringer, men slik var det ikke forrige sesong igjen, sukker Irgens.

– Jeg tipper han ikke kommer til å ha en veldig defensiv tilnærming, men å ha fokus bakover fra start. Han går neppe kjempehøyt ut med alle mann i angrep, for da kommer han til å slite.

– Det er tøft å dra til Anfield, spesielt under Jürgen Klopp. Jeg har ikke noen veldig god følelse, innrømmer han.

Noe av forklaringen bak pessimismen ligger hos midtbaneduoen Xhaka og Ramsey.

– Vi har faktisk aldri klart å erstatte Vieira. Coquelin hadde noe på gang, men begynte å gjøre mye rart offensivt. Den viktigste oppgaven mot topplagene er det defensive, og selv om vi har noe mer kontroll sentralt i banen etter vi la om på formasjonen, er ankepunktet midtbanen, mener Irgens.

– Xhaka og Ramsey er ikke optimalt. Xhaka spilte seg opp forrige sesong, og er en god ballfordeler i kampene han er god. Ingen av dem dekker nok rom. Ramsey er bedre offensivt, og å dekke rom bør og skal ikke være hans jobb.

UTVIST:
UTVIST:  Arsenals kaptein fikk rødt kort mot Everton i siste serierunde forrige sesong, og mistet dermed kampene mot Leicester og Stoke.

Stjernen tilbake

Redaktøren spør seg selv hvor Alexis Sánchez har hodet etter alle overgangsryktene og og mangel på trening i preseason.

– Det handler om den mentale biten. Nå har han ikke spilt på seks-sju uker, og jeg ser ikke for meg at han skal briljere fra første spark. Jeg tipper han starter på benken.

– Uten ham mister du mye av angrepsvåpenet. Han er en veldig direkte spiller, og helt klart en verdensklassespiller i form. Han er den som kan avgjøre kamper på egenhånd når det offensive spillet stopper opp, forklarer Irgens.

I likhet med Berg-Johnsen er han svært glad for å ha Koscielny tilbake.

– Han er alfa og omega i forsvaret. Han er klippen, den man stoler 100 prosent på og er sjeldent dårlig. Han er blant våre klart viktigste og beste spillere, så å få ham tilbake betyr veldig mye.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]