Før kamp i motstanderleiren:– De ville vært et bunnlag i Premier League

Spartak Moskva lider av massive skadeproblemer og dårlig stemning i troppen foran møtet med Liverpool.

26. sep 2017 kl 08.06 Arve Corneliussen

– Med Quincy Promes skadefri er de et bedre lag, men Liverpool bør ikke undervurdere dem. Spartak Moskva er tross alt en klubb med fantastisk historie, og har mange landslagsspillere fra forskjellige nasjoner i stallen. Hadde de spilt i Premier League, ville de endt blant de nederste på tabellen, sier redaktør for nettsiden russianfootballnews.com, Toke Theilade.

Lynvingen Promes mister etter alt å dømme tirsdagens kamp, fortalte manager Massimo Carrera på pressekonferansen foran kamp.

Det kan bli et hardt slag for hovedstadsklubben.

– Promes er lagets beste spiller. Enkelt og greit. Han er den beste spilleren i den russiske ligaen, og det er bare et spørsmål om tid før han drar til en større klubb. Dersom han ikke spiller, er det definitivt en ulempe for dem. Ekstremt mye av spillet deres er bygget rundt ham, og de har ikke noen som er i nærheten av det nivået, forteller Theilade.

– Han er en komplett spiller. Han er rask, har fantastisk teknikk, et øye for mål og et utrolig bra skuddbein. Han bærer virkelig det laget alene.

STJERNEN:
STJERNEN:  Quicy Promes har denne sesongen seks mål og tre målgivende pasninger på ti ligakamper, og er dermed både toppscorer og assistkonge for russerne.

Massive skadeproblemer

Danske Theilade mener russernes skadeliste er den største grunnen til bekymring når Liverpool kommer på besøk.

– Roman Zobnin og Denis Glushakov, som begge var veldig viktige da Spartak vant ligaen forrige sesong, er ute. Det er også Pedro Rocha, Denis Davydov, Georgy Tigiev, Ze Luis og Artyom Timofeev. Carrera har ikke så mye å velge i for øyeblikket, og det er utvilsomt et hardt slag for dem.

Med Zobnin og Glushakov ute, hviler mye ansvar på et midtbanejern med åtte landskamper for Brasil.

– Fernando kommer til å bli utrolig viktig for dem i denne kampen. Han har en utrolig utholdenhet, og er faktisk ganske god fremover også. Med dem ute blir han utrolig viktig for å holde Liverpool unna farlige situasjoner, mener Theilade.

Beleilig tidspunkt

Ifølge dansken er Otkritie Arena utvilsomt den mest attraktive arenaen i Russland. Den har størst kapasitet og er helt ny. I tillegg er Spartak landets største klubb med fanatiske fans.

Supporterne har imidlertid hatt lite å fryde seg over denne sesongen. De regjerende seriemesterne ligger nå på 9. plass, og har bare plukket 14 poeng på elleve kamper.

– Etter mange år med skuffelser, vender fansen seg fort imot laget dersom ting ikke går deres vei. Spartaks moral er veldig lav nå, og med et tidlig mål kan Klopp klare å vende fansen mot eget lag.

Den dårlige sesongstarten gjør at Massimo Carrera, som var midlertid manager for Juventus da Antonio Conte var suspendert, sitter særdeles utrygt.

– Med mindre et mirakel skjer, kommer han til å få sparken ved sesongslutt – eller enda mer sannsynlig – før 2017 er forbi. Situasjonen deres minner veldig om Leicester sin, faktisk. De fikk inn en manager som virkelig fikk laget til å overprestere og samhandle. Spartak hadde riktignok et litt bedre utgangspunkt, men de var fortsatt langt unna de beste lagene og hadde ikke vært med i toppen på lang tid.

– Etter mirakelet inntraff og de vant ligaen, mistet de plutselig gnisten. De forsterket ikke stallen og Carrera mistet litt av grepet han hadde hatt. De underpresterer voldsomt denne sesongen, og det ryktes at spillerne presser på for å få manageren sparket, forteller Theilade.

– Klubben må også klandres for jobben de gjorde på overgangsmarkedet. Istedenfor å forberede seg til Champions League, ser det ut som de har brukt hele sommeren på å drikke champagne.

Satser på kontringer

Theilade opplyser at den italienske manageren har arvet Juventus-kamerat Antonio Contes formasjon.

– De kommer til å spille deres vanlige 3-5-2 eller 5-3-2-formasjon og håpe at de kan straffe Liverpool på kontringer. De kommer til å være forsiktige. Samtidig er ikke forsvarerne deres de beste spillerne, så de kommer til å få kjørt seg om de blir for dype. Derfor tror jeg Carrera kommer til å presse nokså høyt slik at Liverpool ikke får for god tid.

Den direkte spillestilen er noe som skiller seg fra det storklubben har vært vant med historisk sett.

– De var kjent for å være et briljant teknisk lag som bare spilte korte pasninger, noe som gjorde dem til et av de mest underholdende lagene å se på i den sovjetiske æraen. Nå handler det om å få ballen fort frem. De ønsker ikke å kaste bort så mye tid ved å sentre ballen rundt, forklarer Theilade.

SITTER UTRYGT:
SITTER UTRYGT:  Massimo Carrera er kjent for å ha godt organiserte lag, men laget hans har denne sesongen sluppet inn 17 mål på elleve kamper – bare tabelljumbo Anzhi har sluppet inn mer.

– Carrera er kjent for å være et defensivt geni, og de har blitt mye mer kyniske under ham. Vanligvis spiller de for eksempel med tre midtstoppere.

Selv om italieneren aller helst ønsker å spille direkte, er det ikke alltid han kan gjøre det i ligaen. I snitt har Spartak 55 prosent ballbesittelse, ifølge tall fra Opta.

– I serien har de alltid mye ballinnehav. Samtlige motstandere, utenom de aller største lagene, legger seg alltid dypt når de møter Spartak.

– Det blir viktig for Liverpool å holde et høyt tempo hele kampen. Tempoet i den russiske ligaen er utrolig lavt fordi det er så mange lag som pleier å ha ni spillere rundt eget felt. Det betyr at Spartak-spillerne vanligvis har mye ball uten å bli presset. Dersom Liverpool presser dem konstant, kommer Spartak-spillerne til å miste ballen lett.

Svake backer

David Sansun, skribent for RussianFootballNews, mener Spartaks sidebacker ikke holder mål.

– Mange av spillerne deres har veldig lite erfaring med europeiske turneringer, men det betyr på ingen måte at det er et ungt lag. Den største svakheten deres er definitivt backene. Sannsynligvis kommer Dmitriy Kombarov og Andrey Eschenko til å starte, sier Sansun.

– Begge to er russiske landslagsspillere, men det er høyst diskutabelt om de er gode nok for et lag som Spartak. Med de spillerne Liverpool har, burde backene være det første de prøver å utnytte, oppfordrer han.

Sansun er naturligvis enig med Theilade i at mye står og faller på om de klarer å få Promes klar til kamp eller ikke.

– De mister enormt mye fart i kontringsfasen med Promes ute. Han er den som kan skape noe ut av ingenting for dem, og er på de gode dagene den beste spilleren i Russland med god margin, fastslår Sansun.

– Uten Promes der kommer de til å se etter Luiz Adriano hver gang de angriper, men nøkkelspilleren blir Fernando. Pasningsregisteret og fotballforståelsen gjør Fernando til en av de beste midtbanespillerne i ligaen. I tillegg har han et sinnsykt frispark i seg.

VIKTIG SPILLER:
VIKTIG SPILLER:  Fernando ble hetet fra Sampdoria sommeren 2016. Før det har han spilt for Shakthar Donetsk og Gremio, og står med åtte landskamper for Brasil. Denne sesongen står han med ett mål og én assist i russisk liga.

Fått slakt

På tross av den svake formen har Spartak nå gått seks kamper uten tap, men har spilt mot svakere lag. Da de møtte de andre topplagene i august, fikk de virkelig svi.

– Denne helgen roterte de litt på laget, og gikk opp i ledelsen tidlig mot Anzhi, som er et bunnlag. Likevel klarte de ikke å vinne kampen. De har slitt med å holde på ledelser hele sesongen – til og med mot de dårligste lagene.

– I tillegg har de blitt ydmykt av de argeste rivalene. De tapte derbyene mot Lokomotiv Moskva og CSKA Moskva, og ble smadret da de tapte 5-1 mot Zenit. Denne sesongen står definitivt i sterk kontrast til den forrige, forteller Sansun.

Med alle skadene tatt i betraktning, mener fotballskribenten at heksegryten på Okritie Arena blir Massimo Carreras håp om han skal få til et resultat mot Liverpool.

– Det kommer til å være en fantastisk atmosfære der. Forrige sesong gjorde de hjemmebanen til et fort. Før tapet mot Lokomotiv Moskva hadde de ikke tapt der på over et år. Denne sesongen har de sett mer utrygge ut hjemme, noe vi fikk se i det flaue uavgjortresultatet mot Anzhi.

– På deres dag er Spartak et bra lag. De hadde ikke vunnet ligaen hvis ikke, men uten Promes kan du maks sammenligne dem med lagene midt på tabellen i Premier League.

Har du ikke Viaplay? Bestill kampen her - da støtter du også supporterklubben.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]