Før kamp i motstanderleiren:Håper nye backer kan være løsningen på Liverpool-marerittet

City har ennå ikke vunnet en ligakamp der Jürgen Klopp har vært Liverpool-manager.

8. sep 2017 kl 17.38 Arve Corneliussen

– Forskjellen fra forrige sesong er at vi har skiftet ut sidebackene. Hvis du ikke har hurtige spillere til å stå imot Liverpools kanter, kan det gå veldig galt. Du kan jo bare spørre Arsenal hvordan det gikk, sier Knut Espen Svegaarden, sportsjournalist i VG og Manchester City-supporter.

Denne sommeren kvittet Pep Guardiola seg med Pablo Zabaleta, Gael Clichy og Aleksandar Kolarov. Inn hentet han Kyle Walker, Benjamin Mendy og Danilo for en totalsum på om lag £130m.

De første kampene har han spilt med tre stoppere og de nye mennene som vingbacker, men Svegaarden er usikker på om Guardiola fortsetter i samme system mot Liverpool.

– Jeg tror ikke det er en god idé å spille med tre mann bak mot et lag som spiller 4-3-3, og jeg tror vi kommer til å spille 4-3-3 selv. Med Walker og Mendy på backene løser vi ikke alt, men det blir hvert fall litt vanskeligere for Salah og Mané, mener Svegaarden.

VIKTIG:
VIKTIG:   Når Kompany ikke er på banen, scorer City færre mål, slipper inn mer og vinner sjeldnere, viser statistikk fra sportingintelligence.com.

Usikker kaptein

Vincent Kompany pådro seg en liten leggskade på landslagssamling, Guardiola uttalte på dagens pressekonferanse at det er veldig usannsynlig at kapteinen spiller.

Det mener Svegaarden kan være et hardt slag for dem. Han spår at John Stones og Nicolas Otamendi blir lørdagens stopperpar.

– Jeg liker ikke det helt, for jeg stoler ikke 100 prosent på noen av dem. Dette er grunnen til at vi er på utkikk etter en fjerde midtstopper. Kompany er ikke bare en god spiller, men kapteinen og lederen.

– Når han er borte mister vi veldig mye. Ikke bare forsvaret, men hele laget er bedre organisert. Han er kanskje den tydeligste lederen vi har hatt i klubben siden jeg ble født. Du mister mer enn bare en stopper når han er borte, fastslår Svegaarden.

I buret kommer etter all sannsynlighet brasilianske Ederson til å starte. Keeperen med de presise utspillene ble hentet inn for å gjøre det Claudio Bravo ikke maktet – å bli et klart førstevalg mellom stengene.

– Det er litt tidlig å si, men Ederson ser bedre ut. Han er et ganske stort talent, og du ser at han har en del egenskaper. Jeg har mye mer tro på at han skal bli en toppkeeper enn at Bravo skal kjempe seg tilbake.

Svake i toppkamper

Der Liverpool var desidert best i interntabellen blant topp seks forrige sesong, plukket bare Arsenal færre poeng enn Manchester City. Med ti poeng tok de lyseblå bare halvparten av Liverpools 20, ifølge London Evening Standard.

Svegaarden forklarer det med forsvarstrøbbel.

– Toppkampene var ikke bra nok. Skal du vinne ligaen, som er målsettingen, må du være med å kjempe i de kampene. Vi må bli vanskeligere å score på, mener VG-journalisten.

– Jeg ser at Guardiola etterlyser mer mål, men jeg tenker vi må holde buret rent. Samtidig er ikke det hans styrke. Der er for eksempel Guardiola og Mourinho stikk motsatte, mens han er helt lik Klopp. Det er gøyere å se på. Du har ordtaket som sier at angrep vinner deg kamper, og forsvar vinner deg titler. Det mener jeg det er mye sannhet i.

Nettopp på grunn av Klopp og Guardiolas likheter i fotballfilosofi, tror han det venter en underholdende kamp på Etihad.

Men han føler seg langtfra sikker på seier.

– Det kan fort bli mange sjanser begge veier, og blir nok som vanlig en veldig åpen kamp når de to lagene møtes. Jeg har vokst opp med et fullstendig suverent Liverpool-lag. Selv om innbyrdesstatistikken har bedret seg litt, har de alltid vært det aller vanskeligste laget å møte. Jeg har aldri en god følelse foran kamp når det er Liverpool som står på motsatt side, konstaterer han.

Spilleren Liverpool må stoppe

Ole Fuglestad, talsperson for Manchester Citys supporterklubb, mener David Silva er spilleren Jürgen Klopp er nødt til å passe på.

– Silva er vår beste spiller. Når han er på sitt beste og briljerer, finner han rom der ingen andre finner rom. Han kan åpne opp de aller fleste forsvar. Hvis han har dagen, noe han som regel har, klarer han alltid å skape sjanser for angriperne, sier Fuglestad.

Playmakeren har hatt en produktiv sesongstart med to målgivende pasninger de tre første kampene. I fjor slo han sju totalt i Premier League.

– Han var helt fantastisk forrige sesong også, og har vært i kjempeform i begynnelsen av sesongen. Han hadde en veldig fin målgivende forrige runde. Nå er det ofte sånn at selv om Silva skaper sjanser, er det ikke alltid spissene foran ham klarer å omsette de, påpeker Fuglestad.

UTVIST:
UTVIST:  Raheem Sterling, som har scoret to mål denne sesongen, ble utvist etter målfeiringen med fansen mot Bournemouth. Knut Espen Svegaarden tror Fernandinho, Silva og de Bruyne blir midtbanetrioen, men usikker på hvem Guardiola vraker av Bernardo Silva, Aguero, Jesus og Sané.

Forbedret forsvar

I likhet med Svegaarden, trekker Fuglestad frem forsvaret som leddet der de lyseblå har blitt bedre siden sist Liverpool møtte dem.

– Samtidig er minuset at de ikke er helt samspilte ennå. De trenger noen kamper til sammen før det klikker helt, men forutsetningene for at det skal gå bedre er absolutt på plass. I tillegg har vi noen forsterkninger offensivt også, så laget er bedre nå, mener han.

Fuglestad håper imidlertid Guardiola stiller litt bedre forberedt til denne kampen enn det forrige møtet på Etihad, og tror han denne sesongen vil vise mer av sitt sanne jeg.

– Han har gjerne blitt tatt litt på sengen av Klopp tidligere. Hvert fall i denne kampen på hjemmebane, forventer jeg at det ikke skal skje en gang til.

– Jeg tror ikke han har fått det beste ut av laget ennå. Nå er han i ferd med å bygge opp et nytt lag, og fikk kvittet seg med mye av dødkjøttet i sommer. Det blir bare naivt å tro at Guardiola skal vinne alt med en gang bare fordi han har vunnet så mye tidligere. Alle trenger litt tid, og det gjelder også for ham, avslutter Fuglestad.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]