Før kamp i motstanderleiren:– Kommer til å slå innlegg fra hvor som helst

Tidligere Burnley-spiller tror Liverpools midtstoppere får mye å stri med på lørdag.

15. sep 2017 kl 11.32 Arve Corneliussen

– Burnley har overrasket veldig i år borte mot Chelsea og Tottenham. Spesielt i kampen mot Tottenham, der de klarte å kjempe seg tilbake og skapte sjanser etter å ha blitt overkjørt i første omgang, sier Christian Kalvenes, som spilte i Burnley fra 2008 til 2010.

Kalvenes er imidlertid krystallklar på at Liverpool skal og bør vinne lørdagens kamp, men advarer mot Burnleys mentalitet.

– Liverpool må være klare over at de møter et ekstremt hardtarbeidende lag. Midtstopperne kommer til å få mye trøkk fra de store spissene, som jobber knallhardt og prøver å få til avslutninger fra andreballene som detter ned. Enten det er fra dødlinjen eller fra midtbanen, kommer Burnley til å slå innlegg med en gang de får muligheten, spår den tidligere venstrebacken.

Veldig mye langt

Mot Crystal Palace i forrige kamp var en tidlig scoring fra den nye spissen Chris Wood nok til å sikre seieren. Burnley hadde imidlertid bare fire skudd totalt, mot gjestenes 24.

– Jeg synes de slo veldig mye langt i den kampen. Spesielt med tanke på at de spilte på hjemmebane. Så skal det sies at jeg ble veldig imponert over forsvarsspillet deres – de jobbet ekstremt hardt, og har en utrolig krigermentalitet i egen boks. Burnley var nok heldige med noen av de sjansene Palace misbrukte, men de forsvarte seg på en veldig god måte.

– Tidligere har de alltid prøvd å spille mer langs bakken når jeg har sett dem. At de spilte så mye langt her kan så klart være på grunn av den tidlige ledelsen de fikk, påpeker Kalvenes.

At det nettopp Chris Wood og Sam Vokes er spissparet, som begge har fysikken som sin fremste egenskap, bekymrer Kalvenes.

– I tillegg er Barnes på benken av samme type. De tre spissene er ganske like, og de skulle nok aller helst hatt en litt mindre og mobil spiss ved siden av en av de store. Den typen var jo Gray, som de solgte.

Bygger lag

At lille Burnley klarte å overleve i Premier League forrige sesong imponerte bergenseren. Han mener Sean Dyche sakte, men sikkert, har bygget opp et stabilt lag.

– De har valgt å ikke kjøpe de store stjernene, og heller konsentrere seg om å bygge klubb. Nå har de blant annet bygget et helt nytt treningsanlegg. At de ikke har hentet de store stjernene reflekterer nok litt måten de spiller på også, forklarer Kalvenes.

Denne sommeren skilte de heller lag med det Kalvenes mener var deres to største stjerner – Andre Gray og Michael Keane. Sistnevnte var lenge linket til Liverpool, men endte til slutt opp i Everton.

– Å få £30m er noe Burnley rett og slett ikke kan si nei til. Erstatteren, Tarkowski, imponerte meg også mot Palace og har vært bra i sesongstarten.

– At de solgte Gray er jeg mer usikker på om var så lurt.

Godt fornøyd

Henning Mathisen, Burnleys supporterleder, er naturligvis godt fornøyd med sju poeng og 7. plass etter fire serierunder.

– Det er ikke akkurat noen grunn til å være misfornøyd med sesongstarten. Mot topplagene har du alltid noen kamper du vinner, også taper du resten. Første omgang mot Chelsea var genial, og mot Tottenham spilte vi bedre enn jeg hadde sett for meg, sier Mathisen.

I fjor stilte Burnley med en svært defensiv tilnærming mot Liverpool, og hadde bare 20 prosent ballbesittelse i kampen de vant på Turf Moor. På Anfield hadde de 36 prosent.

Mot Tottenham hadde de bare 33 prosent ballbesittelse, men Mathisen forteller at Burnley prøvde å spille mer enn han er vant til mot de beste lagene.

– Vi har startet denne sesongen med Jack Cork og Steven Defour sentralt, som er en litt mer ballsikker duo enn vi er vant til. Vi kommer nok til å spille litt mer enn i de siste kampene mot Liverpool, slik at det ikke direkte blir en parkert buss. Samtidig kan det være at Liverpool presser oss så mye at det kan se slik ut, forklarer supporterlederen.

ETTERLYST:
ETTERLYST:  Danny Ings ble en fanfavoritt da han var i Burnley, og supporterleder Henning Mathisen skulle gjerne sett ham, eller en spiss av samme slag, tilbake på Turf Moor.

Frir til Ings

Mot Crystal Palace startet Burnley i 4-4-2 med kraftspissene Chris Wood og Sam Vokes på topp. Mathisen spår at en av dem må vike eller finne seg i å spille på midtbanen.

– Det blir nok 4-5-1 for å demme opp sentralt. Det spørs litt hvem som er tilgjengelig – hvis Hendrick kommer tilbake, starter nok han på bekostning av en av dem. Hvis ikke, tror jeg en av dem trekker ned som en hengende spiss, spår Mathisen.

Nettopp Chris Wood har fått en pangstart på Burnley-karrièren. Mot Tottenham sikret han uavgjort med scoring på overtid, og ble matchvinner i kampen mot Crystal Palace.

– Han har imponert hittil, og er en stor, sterk tankspiss der oppe. Det er slike typer stilen vår passer til der fremme, men Wood og Vokes er litt like. Så skal det sies at det har funket, men jeg skulle aller helst hatt en hurtig bakromsspiss ved siden av en av dem.

– Vi burde hatt en slik type som Danny Ings, som er kjapp, jobber og tar de løpene i bakrom. Vi burde hatt en som skiller seg fra de andre, mener Mathisen.

Den type spiss hadde lørdagens motstander i Gray, men Mathisen er ikke delt i Kalvenes' oppfatning om at han kommer til å bli sårt savnet.

– Jeg tror vi skal klare oss uten ham. Han var litt for lat, så det er ikke noen stor krise for oss at han dro.

Mistet kapteinen

I kampen mot Crystal Palace fikk Tom Heaton skulderen ut av ledd, noe Mathisen tror kan bli skjebnesvangert for lørdagens gjester.

– Heaton er veldig god. Når du har en keeper som er i landslagstroppen, er det selvfølgelig ingen god ting at han er ute. I tillegg blir det et usikkerhetsmoment for forsvarerne. De kjenner Heaton godt og har spilt med ham i flere år, og vet hva han går for når han spiller. Nå skal de plutselig forholde seg til en helt ny keeper, poengterer Mathisen.

Inn mellom stengene kommer 25 år gamle Nick Pope. Han kom fra Charlton sommeren 2016, og har aldri spilt i Premier League tidligere. For Charlton spilte han bare én sesong, etter å ha vært på utlån til klubber lavere i divisjonssystemet, som Bury og York City, ifølge Transfermarkt.

– Å starte med en så uerfaren keeper kan slå begge veier. Jeg har ikke noe kjennskap til ham fra før, men han spilte bra da han kom inn mot Palace. Vi må bare håpe at han fortsetter.

IMPONERTE:
IMPONERTE:  Tom Heaton står nå med tre landskamper for England, etter å ha fått debuten i mai 2016. Forrige sesong fikk han skryt fra mange kanter, og ble blant annet keeperen som plukket flest poeng på Fantasy Premier League.

Mistet stopperen

Da Burnley solgte Michael Keane motstod de å hente en erstatter for pengene. De gav heller James Tarkowski sjansen.

– Det er klart at vi gjerne skulle beholdt Keane. Han var en spiller som vokste fælt hos oss, og kom seg etter hvert inn i landslagstroppen. Med ham der kjente alle i forsvarsrekken vår hverandre veldig godt, og de spilte med mer selvtillit.

– Samtidig har vi de samme backene og Mee der fortsatt, som gjør at vi er samkjørte også uten Keane. Tarkowski har gjort en god figur de første kampene, og er en spiller jeg har troen på. I fjor var han litt av og på, men er en kar som spiller med hjertet utenpå drakten hver kamp. Han er ikke like god som Keane ennå, men jeg har et håp om at han kan bli det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]