«Cally» fyller 75 år

Ingen spiller har spilt flere kamper for Liverpool FC enn Ian Callaghan - og rekorden hans er trolig helt uslåelig.

9. apr 2017 kl 15.16 Arild Skjæveland

Ian Callaghan fyller 75 år i dag. Han kom til Liverpool FC for ti pund (!) i 1957, og var i klubben helt til 1979!

Callaghan ble født i Toxteth i Liverpool, og kom inn på laget da de slet i gamle andredivisjon. Han var med på hele reisen under Bill Shankly med opprykk, den første FA cup-triumfen, ligagull og var også med da laget vant Serievinnercupen for aller første gang.

– Da jeg begynte å følge med på fotball var det lite Liverpool på TV. Vi kjøpte bladene Shoot og Match, og fikk bare se et bilde av spillerne. Utifra det kunne en likevel danne seg et lite bilde av hvordan de spilte, mimrer Torbjørn Flatin.

– Callaghan hadde en helt spesiell stil. Hver gang han hadde slått en pasning eller et innlegg så det ut til at han pusta ut og fikk en svær kul på kjaken. Når han slo innlegg kunne du se at han blåser ut luft i den høyre kjaken, og følger veldig med på ballen når han har gitt den fra seg. Akkurat slik var det også første gang jeg fikk se ham spille, så det var akkurat som jeg hadde forestilt meg, sier Flatin.

KJAKEN:
KJAKEN:  Torbjørn Flatin minnes at Callaghan alltid blåste luft i kjaken når han skulle gi fra seg ballen. Her fra en kamp mot Tottenham i 1968.

Startet som ving

Han fikk sin førstelagsdebut 16. april 1960. Den gang var han ving.

– Han hadde to karrierer på en måte. I 1970-71 måtte han operere menisken, og spilte kun 23 kamper. Da ble han omskolert til midtbanespiller. Før det var han en liten kvikk og direkte ving på høyrekanten som bare hadde mål om å komme seg til linja og slå flest mulig innlegg. Liverpool hadde to vinger, med Ian Callaghan som den mer klassiske på høyresiden og Peter Thompson som den dribleglade artisten på motsatt kant.

Skaden gjorde at han ble omskolert til midtbanespiller.

– Da han kom tilbake ble han omskolert til midtbanespiller, og ble et veldig viktig tannhjul i maskineriet. Han var balansepunktet, og spilte enkelt. Det var «give and go», men selv om han bidro med en og annen scoring, handlet det mest om å ta imot ballen og spille den fra seg.

1977:
1977:  Hele seks Liverpool-spillere ble tatt ut for å representere England i 1977. Da hadde ikke Cally vært på landslaget på 11 år.

Shanklys favoritt

Bill Shankly kom til Liverpool i 1959, og ble til 1974. Callaghan var i klubben i hele den perioden.

– Han sa det selv en gang jeg pratet med ham. Han var nok Bill Shanklys store favoritt, sier Flatin.

– Han sto for alt det «Shanks» ønsket. En lojal spiller, pålitelig, var nesten aldri skadet, og var en spiller du kunne stole på.

– Da Phil Neal kom i 1974, hadde han spilt i lavere divisjoner med Northampton. Han ble satt ved siden av «Cally» i garderoben, og har fortalt at han lærte utrolig mye om hvordan en skulle oppføre seg, og om innstillingen til trening og kamper. Det var 100 prosent til begge deler, og det er der det ligger.

FA CUPEN:
FA CUPEN:  Callaghan vant FA cupen to ganger med Liverpool. Her etter 74-finalen mot Newcastle.

Den uslåelige rekorden

Ian Callaghan spilte 857 førstelagskamper og scoret 68 mål for Liverpool. Jonny Stokkeland fra LFC Official Archives har funnet ut at han totalt spilte 1055 kamper fra start, og åtte som innbytter - dersom en tar med kamper fra B og C-lag, samt treningskamper. På de 1055 kampene scoret han 96 mål.

– Det er fantastisk med antall kamper og den biten, men du finner nok ikke så mange spektakulære mål fra han selv om han scoret en del. Han var mer den typen der «klokka går hele tiden». Han har spilt andredivisjon og vunnet Serievinnercupen.

– Han er den eneste som spilte vår første europacupkamp mot Reykjavik, og som også spilte i finalen i Roma. Han har gått hele veien og fått med seg alt. Fra starten med Shankly, til å vinne FA cupen og Serievinnercupen for første gang. Han fikk også vært med på det moderne Liverpool med Paisley når de begynte å knekke koden i Europa.

SERIEVINNERCUPEN:
SERIEVINNERCUPEN:  Callaghan var med første gang Liverpool spilte europacupkamp, og var også med første gang laget løftet den gjeveste pokalen.

Landslagskarrieren

Det var tre Liverpool-spillere i Englands VM-tropp til 1966. Det er som kjent eneste gang engelskmennene har vunnet fotball-VM. Callaghan var én av dem - de to andre var Gerry Byrne og Roger Hunt.

Callaghan fikk spille i gruppespillskampen mot Frankrike, som England vant 2-0. Etter den kampen var han utenfor landslaget helt til september 1977 (!) da Ron Greenwood tok han med i en kamp mot Sveits. Da var han 35 år gammel. Totalt fikk han fire landskamper.

I VM:
I VM:  Ian Callaghan spilte i 2-0 seieren mot Frankrike i VM på hjemmebane i 1966.

Gentleman

Torbjørn Flatin omtaler Callaghan som en fantastisk gentleman.

– Jeg har møtt ham noen ganger. For en gentleman! En fantastisk sympatisk kar som er veldig ydmyk og jordnær. Takknemlig for alt han har opplevd.

– Jeg har aldri hørt noen si noe negativt om Ian Callaghan, sier Flatin.

FYLLER ÅR:
FYLLER ÅR:  Ian Callaghan fyller 75 år i dag.

Gratulerer med 75-årsdagen, Ian Callaghan!

Har du innspill til journalisten?
[email protected]