Avisene fråtser i Van Dijk-farsen

Engelske sportsjournalister sirkler som gribber over kadaveret som ligger igjen etter at Liverpool måtte kaste alle kort og legge seg paddeflate i Virgil Van Dijk-sagaen.

8. jun 2017 kl 11.11 Einar Kvande

Simon Huges i The Independent mener at Fenway Sports Group nå må søke å få svar på flere alvorlige spørsmål. Ikke minst om det stemmer at Jürgen Klopp møtte Van Dijk i all hemmelighet i Blackpool, og hvorfor standard prosedyrer for slike saker ikke ble fulgt.

– Fokus blant supporterne vil være på rollen Michael Edwards har spilt i denne saken. En kar som ble ansatt som sportsdirektør så sent som i november, skriver Hughes.

Independent-journalisten gjør et poeng av at Edwards så langt ikke har vært i stand til å forhandle frem en eneste overgang så lenge han har måttet forholde seg til en annen klubb.

– Vi kan vel nesten ikke anta at Liverpool har trukket seg tilbake for at Van Dijk selv skal legge inn en transfersøknad, slik at det blir enklere for Liverpool å signere ham, i en slags lur forhandlingstaktikk hvor målet helliger middelet og man gir blanke i negativ PR.

Er sagaen over?

Paul Joyce i The Times melder at Premier League har bedt Liverpool om å forklare seg etter episoden, men de har ikke startet noen etterforskningen av saken.

– Dersom de to klubbene er blitt enige om å legge saken død, er det lite sannsynlig at det blir noen etterforskning. Det som har skjedd er pinlig for Liverpool FC. Klubbens nye daglige leder, Peter Moore, vil møte sine Premier League-kolleger inkludert de fra Southampton, for første gang i dag, i et ligamøte i Harrogate.

Joyce konstaterer at Liverpool hadde identifisert Van Dijk som sitt fremste transfermål i sommer, og var villige til å betale en rekordsum på rundt 60 millioner pund for forsvarsspilleren.

– Liverpool har en liste med alternative forsvarere, men det gjenstår å se om dette er slutten på Van Dijk-sagaen dersom spilleren selv presser på for en overgang. Southampton har sagt at spilleren, som har fem år igjen av sin kontrakt, ikke er til salgs, men nå som manager Claude Puel ligger an til å få sparken blir det erstatterens første oppgave å få Van Dijk til å vise lojalitet til klubben.

Fotballskribent Sam Wallace i The Telegraph tror ikke gårsdagens hendelser nødvendigvis betyr kroken på døra for Virgil van Dijks muligheter til å bli Liverpool-spiller.

Wallace skriver at Southampton var fullt klar over at flere klubber hadde kontaktet deres spiller uten tillatelse, men det var når flere aviser skrev at nederlenderen hadde bestemt seg for å skrive under for Liverpool at begeret rant over for ledelsen på St Mary's.

– Bevisene mot Liverpool var overveldende, og ledelsen i Anfield-klubben hadde ikke noen annen mulighet enn å legge seg paddeflate.

Wallace tror imidlertid at Southampton kan ombestemme seg dersom Liverpool eller en annen klubb er villige til å betale et verdensrekordbeløp for en midtstopper.

Mandagens avisskriverier fikk begeret til å renne over

David Hytner i The Guardian tror imidlertid at Southampton vil beholde Van Dijk i en sesong til.

– Southampton føler seg trygge på at Virgil van Dijk vil bli værende i klubben neste sesong, etter at Liverpool måtte gjøre en pinlig rettrett i jakten på spilleren. Sydkystklubben var rasende etter skriveriene mandag om at Liverpool ville sikre seg spilleren for 60 millioner pund, og det fikk dem til å rapportere Liverpool til Premier League for ulovlig kontakt med spilleren.

– Southampton følte at disse skriveriene hadde Liverpools fingeravtrykk, og stilte seg undrende til at man på Anfield kunne være så sikre på å få Van Dijk uten å ha kommet med en offisiell forespørsel. De stilte også spørsmål ved hvordan Van Dijk kunne være så ivrig etter å spille for Jürgen Klopp uten å ha snakket med Liverpool-manageren.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]