Drama på bakrommet da klubben ble solgt

Tidligere styreformann Sir Martin Broughton med nye avsløringer fra det indre liv i Liverpools styre, og hvordan Hicks og Gilett prøvde å stanse salget.

12. apr 2017 kl 20.59 Arve Vassbotten

Tidligere styreformann i Liverpool Sir Martin Broughton, har tidligere avslørt omstendighetene rundt at Rafel Benitez forlot klubben.

I et nytt intervju med Liverpool Echo, avslører han nye detaljer om det som skjedde i kulissene da Liverpool ble solgt i 2010.

Én stemme avgjorde

Den tidligere styreformannen avslører at styret var delt i om de skulle selge til New England Sports Ventures (NESV), nåværende Fenway Sports Group (FSG), eller en annen budgiver. Til slutt var det en fattig stemme som avgjorde salget til FSGs fordel.

FORNØYD:
FORNØYD:   Sir Martin Broughton til høyre er godt fornøyd med at FSG med John W. Henry i spissen vant fram i budkampen om Liverpool.

Broughton kom inn som en uavhengig styreformann for å ivareta interessene til både eierne Hicks og Gillett og RBS Bank, som de hadde en gjeld til på 300 millioner pund.

Tom Hicks og George Gilett nektet å delta i avstemningene, og mente styret ikke hadde rett til å ta den beslutningen. Og ifølge Broughton, var heller ikke de tre gjenværende styremedlemmene enige om hvem som burde få kjøpe.

Jeg følte at de aktivt motarbeidet et salgSir Martin Broughton

Holdt budgiverne skjult for eierne

Ifølge rettsdokumenter som er offentliggjort i USA var Singapore-mannen Peter Lim den andre budgiveren. Men dette vil ikke Sir Martin bekrefte, på grunn av et taushetsløfte.

– Begge budgivere hadde kredibilitet, begge kom seint inn i prosessen, men hadde veldig like bud, noe som gjorde det klart for meg at det var markedsverdien på klubb, sier han om budene rundt 300 millioner pund.

– Jeg tror begge budgiverne ville være bra, sier han.

På den tiden nærmet RBS frist for Hicks og Gillett til å innfri lånet seg, og på en lørdag tidlig i oktober 2010 ble det sendt ut detaljer om de to budgiverne, med planer om en avstemning den påfølgende tirsdag. I styret satt også managing director Christian Purslow og den gang kommersiell direktør Ian Ayre.

Til det tidspunktet skal heller ikke de daværende eierne ha kjent identiteten til budgiverne.

– Det tok meg nok lenger tid enn det burde å forstår at jeg måtte være mindre åpen med Tom enn jeg likte å være, og burde være som styreformann. For jeg følte at de aktivt motarbeidet et salg. Begge de to siste budgiverne hadde en klausul om at eierne ikke ble informert. Det var interessant at begge kom med den konklusjonen at de bare ville by om jeg ikke fortalte det til eierne, sier Sir Martin.

PRØVDE Å STOPPE DET:
PRØVDE Å STOPPE DET:  Tom Hicks og George Gilett gjorde det de maktet for å stoppe et salg.

Ville endre styresammensetningen

I siste liten prøvde Hicks og Gillett å endre styret ved å få inn Hicks yngste sønn Mack og en i firmaet Hick Holdings, Lori Kay McCutcheon, til å erstatte Purslow og Ayre.

– Det ble gjort klart for meg rundt tre minutter før møte. Vi startet møte og de sa at styret var ugyldig, siden to av styremedlemmene hadde blitt fjernet av dem.

Sir Martin brukte da en time på å gå igjennom det juridiske, og fant ut at bare han hadde rett til å endre styrets sammensetning.

Da møte igjen ble samlet nektet eierne å delta. Det øvrige styret kom fram til at begge budgiverne var akseptable.

– Vi holdt oss oppe til tidlig på morgenen mens vi forhandlet mellom de to, og kom til slutt fram til at det ville bli Fenway/NESV. Det var ikke langt mellom dem, og det var ikke enstemming fra styret.

Jeg er veldig fornøyd med at vi fant de riktige menneskene. Jeg synes de er fantastiske eiere.

To punkter var avgjørende

Han sier det var to punkter som avgjorde til fordel for FSG, for hans egen del.

– Det ene, og sannsynligvis det viktigste for meg, var at de hadde demonstrert med Boston Red Sox hva de planla å gjøre med Liverpool. De hadde vist at de kunne ta en tradisjonelt suksessfull klubb, som ikke hadde hatt suksess de siste årene, og gjøre den suksessfull igjen og også bygge en mer moderne stadion, selv om det fortsatt var Fenway. De ville gjøre det samme med Anfield.

– Det andre området handlet om at det på den tiden var ganske klart at jeg kom til å bli saksøkt. Og jeg følte at amerikanerne var mer klar over den delen av prosessen, og ville mer sannsynlig stå igjennom den, sier han.

Etter at rettssaken ble avsluttet, fikk Sir Martin tilbud om å bli værende som styreformann. Men han takket nei, og Tom Werner tok over.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi fant de riktige menneskene. Jeg synes de er fantastiske eiere, det synes jeg virkelig, sier han i dag.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]