Drømmer om Champions League

Ragnar Klavan håper å bidra til at Liverpool klarer sesongens store mål.

15. mar 2017 kl 09.41 Einar Kvande

Den rutinerte estlenderen har spilt 20 kamper så langt i sin debutsesong for Liverpool, etter overgangen verdt 4,2 millioner pund fra Augsburg sist sommer.

I Liverpools to siste kamper, mot Arsenal og Burnley, har 31-åringen levert stødig forsvarsspill som Joel Matips makker i midtforsvaret, og nå håper Klavan at han skal få fornyet tillit også mot Manchester City, på Dejan Lovrens bekostning.

– Liverpool er en så stor klubb med så mye historie at alle synes vi burde kvalifisere oss for europacupene hvert år. Det er hva vi ønsker å gjøre. Vi ønsker å prestere stabilt på et nivå der vi spiller i Europa hver sesong, slår Klavan fast til Liverpool Echo.

– Vi hadde denne stabiliteten i begynnelsen av sesongen, og selv om vi har hatt noen downperioder tror jeg fortsatt vi har en god sjanse til å ende blant topp fire, legger midtstopperen til.

– Champions League er den mest prestisjefulle turneringen. Den gir deg muligheten til å sammenligne deg med andre europeiske klubber, og er turneringen som sier mest om hvordan du ligger an i Europa.

– Her i Liverpool jobber vi hver dag for å nå målet om Champions League-spill. Alle her ønsker å være med der.

Et kultursjokk

Forsvarsspilleren forteller at livet i Premier League er helt annerledes enn å være fotballspiller i Bundesliga. Tapet for Burnley i andre serierunde kom som et lite sjokk på estlenderen.

– Det var en realitetssjekk for meg. Da skjønte jeg hvor intens Premier League er. Bundesliga er også intens, og spillerne holder et høyt nivå. Men der kan du forutse taktikk og hvordan ting vil gå. Her er det frem og tilbake fra første fløytesignal av. Alt kan skje.

– Det tok litt tid å bli vant til dette, men vi trener også på denne måten. Vi trener med høy intensitet, og det har vært til stor hjelp.

– Dette er en av tingene som gjør Premier League så spesiell, og som gjør den til den mest sette ligaen i verden. Spiller vi mot lagene på nedre halvdel av tabellen forventes det at vi gjør det bra og vinner, men disse lagene er av veldig god kvalitet.

– I Tyskland vil nesten alle vedde på at Bayern München vinner ligaen hvert år. I Spania vil du sette pengene på Real Madrid eller Barcelona, men her i England er det mer åpent. Det er fem eller seks lag som det veddes på i august, og ingen vet hvem som vil vinne. Det gjør engelsk fotball så attraktiv å følge, og det gjør det også vanskeligere å prestere stabilt i Premier League.

– Chelsea har vært stabile og har vunnet kamper, men ingen andre har vært stabile, og det viser at du i denne ligaen må prestere opp mot ditt beste hele tiden også mot de mindre klubbene.

Må være forberedt på kontringer

Klavan er blitt vant til at lag legger seg bakpå, i et forsøk på å kontre Liverpool i senk.

– I Tyskland ønsker nesten alle lagene å holde ballen i laget, mens her er det mange motstandere som ønsker at vi skal ha ballen. I de fleste kampene har vi ballen mye, og det har vært en forskjell for meg at jeg får ballen så mye. Men så snart vi mister ballen er jeg også ansvarlig for å håndtere den lange ballen som blir slått bak oss på kontringer.

– Du må konsentrere deg om to ting samtidig – være involvert i det oppbyggende spillet samtidig som du holder et øye med spissen du markerer i tilfelle vi mister ballen.

– Jeg er nok ikke den som roper høyest ute på banen, eller snakker mest i garderoben. Jeg fortrekker å snakke rolig med folk på tomannshånd om ulike situasjoner, avslutter Klavan.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]