Liverpool bedre med tyskeren i lagetEmre Can i søkelyset

Emre Can har variert så langt i sin Liverpool-karriere, men fansen håper han skriver under på ny kontrakt.

2. mai 2017 kl 20.51 Lars Frøsland

Brassehelten entrer snart sitt siste kontraktsår med Liverpool. Det vært mye snakk om en ny avtale, men foreløpig har ikke partene klart å komme til enighet. Det hevdes at både Can og klubben ønsker å fortsette samarbeidet, men at det er stor uenighet om lønnsbetingelsene.

Supportere og eksperter klarer heller ikke helt enes om Emre Can. Der noen ønsker ham som ny kaptein, tenker andre at han mangler tempoet som kreves i Premier League. Faktum er uansett at Can er en populær spiller på The Kop, og mange vil bli svært skuffet om han forsvinner på billigsalg – eller gratis på bosman.

Vi har sett nærmere på Emre Cans bidrag i helrødt.

Da han først ble hentet til klubben slet han med å finne sin plass i laget. Det var ikke før Brendan Rodgers la om til tre stoppere at Can fikk sitt virkelige gjennombrudd. Han spilte som én av tre midtstoppere i flere måneder, og selv om det var en ny rolle for tyskeren, gjorde han sakene sine meget bra. Etter hvert kunne man dog se at lag bevisst angrep Cans side, for å utnytte at han ikke var noen naturlig forsvarsspiller.

Deretter ble Can igjen en rotasjonsspiller. Da Klopp tok over var det ingen tvil om at Can hørte til på midtbanen, men også Klopp har benyttet ham i flere roller. Han har vært defensiv, offensiv, indreløper og playmaker. Det er både Cans styrke og svakhet: han er ikke dyrket i en definert rolle.

Det ble totalt 40 kamper på Can i debutsesong, der han noterte seg for én scoring og én målgivende pasning.

Mer spilletid under Klopp

Da Klopp tok over i Cans andre sesong, fikk han et tydelig løft. Han fikk tillit sentralt på midtbanen og responderte positivt. Can var blant dem som hadde best forbedring under den nye manageren, og særlig gjorde han en formidabel jobb i Europaligaen. Han noterte seg for to scoringer og tre målgivende i 2015/16-sesongen.

I inneværende sesong har Can virkelig svingt i prestasjonene. Det startet fryktelig tungt for 23-åringen, men så kom det seg og nå er han nær toppformen.

Til tross for en smårufsete sesong, har Can forbedret seg kraftig foran mål. Sesongen er ennå ikke over, og han har notert seg for fem scoringer så langt i 2016/17. Plusser man på de to målgivende pasningene har han syv målpoeng, i forhold til to og fem de foregående sesongene.

Artikkelen fortsetter under bildet

BEDRET SEG FORAN MÅL:
BEDRET SEG FORAN MÅL:  Emre Can har fem fulltreffere denne sesongen.

Mer poeng med Can

Liverpools nummer 23 har spilt 29 kamper i Premier League denne sesongen. På de kampene har Liverpool tatt 58 poeng. Det gir et poengsnitt på 1,89 pr. kamp.

I de kampene Can ikke har vært tilgjengelig har Liverpool tatt 11 poeng på seks kamper. Det gir et snitt på 1,83 poeng pr. kamp. Forskjellen er marginal, men tallene taler likevel til fordel for Emre Can.

Kamprekken med Can:
Seier | Uavgjort | Tap
S S S U S S S U S T S S S U U T U T S T S S U S U S S T S

Kamprekken uten Can:
Seier | Uavgjort | Tap

T U S S U S

NB. tallene gjelder for Premier League-spill 2016/17-sesongen.

Alder taler for ny kontrakt

Emre Cans spillestil og fysikk gjør at mange tenker han er eldre enn han faktisk er. Tyskeren er født i januar 1994, med sine 23 år er han for eksempel like gammel som Kevin Stewart, som mange omtaler som en unggutt.

Den unge alderen gjør at Emre Can er et hett objekt for andre klubber – og Liverpool bør ha både sportslige og økonomiske grunner til å sikre seg at han skriver under på kontrakten.

Can krever angivelig 100.000 pund i uka. Samme sum Dejan Lovren får i sin nye kontrakt. Can har for øvrig uttalt at det ikke dreier seg om penger, men journalister som følger engelsk fotball tett mener å vite det er lønnen som er den avgjørende faktoren.

– Diskusjoner pågår mellom partene, men det er ingen grunn til at dette skal dra ut. Det var forståelig at det ikke ble noe avtale mellom partere tidligere i forhandlingene. Avstanden mellom klubb og spiller var for stor, men nå som Emre Can, endelig skadefri, har funnet formen, er det ingen grunn til at han ikke skal tjene det samme som Dejan Lovren, som nylig skrev under ny kontrakt, skriver James Pearce i Liverpool Echo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]