– Ikke mist troen

Jürgen Klopp insisterer på at hans lag fortsatt kan klare en plass blant topp fire, foran kampen mot Arsenal på Anfield i kveld.

4. mar 2017 kl 10.35 Einar Kvande

Liverpool har bare endt blant topp fire en gang i løpet av de sju siste sesongene, og klubbens supportere begynner å frykte at de røde skal falle utenfor det gode selskap nok en gang.

– Vi har vist tidligere denne sesongen hva vi er kapable til. Men på grunn av erfaringene fra tidligere begynner folk å tro at «det blir som tidligere år». Vi må selvsagt lære av det som har skjedd så langt, både de gode og dårlige tingene. I troppen har vi en veldig god plattform, uttaler Jürgen Klopp til Liverpool Echo.

– I det siste har det ikke gått fremover. Det har blitt litt vanskeligere, og da mister mange troen med en gang. De tenker: «Vi ventet på at dette skulle skje, og når skjer det igjen.»

– Jeg er annerledes. Jeg har ikke de samme erfaringene. Det er fortsatt mye å spille om. La oss forsøke. Selv om vi ikke kom blant topp fire i mange sesonger, betyr ikke det at det må bli slik igjen dette året.

– Vi må kjempe, og gi alt. En del ting kan vi påvirke, og en del ting kan vi ikke påvirke. Vi har allerede lært en del, og vi vil fortsette å lære. Det er fortsatt mye å spille for denne sesongen, men vi trenger stabilitet. Vi må forsøke å finne stabilitet umiddelbart. Det virker fornuftig.

Skader har ødelagt for sentrale spillere

Klopp innrømmer at han er frustrert over at laget har vært så ustabile denne sesongen. Laget hans har slått Arsenal, Chelsea, Manchester City og Tottenham, men har tapt mot Burnley, Bournemouth, Swansea, Hull og Leicester.

Liverpool startet 2017 på andreplass, bare seks poeng bak Chelsea. Nå er de nede på femteplass, 14 poeng bak ligalederen, etter bare en seier på sju ligakamper.

– Spillerne har alle vist hvor gode de er. Jobben min er å sørge for at de fortsetter å være så gode så lenge de er skadefrie og i form. Dersom de ikke er i form, må jeg ta det jeg kan få. Se for eksempel på Philippe Coutinho før og etter skaden. Har jeg nøkkelen, kan sette den inn og låse opp døren, slik at vi er tilbake igjen? Nei.

– Det var det samme med Joel Matip, før og etter skaden. Det trenger ikke være store greier.

– Ta Roberto Firmno. Han spilte på et høyt nivå, og så plutselig var han helt ute av det mot Leicester. Det var veldig interessant å se. Jeg har aldri sett ham slik før. Sadio Mane? Veldig god mot Tottenham, men slet som alle andre mot Leicester. Slike ting skjer.

– Så lenge jeg ser at en spiller virkelig vil komme tilbake til sitt beste, er jeg med ham. Du kan ikke bare akseptere at du spiller dårlig, og tenke at «vi får bare vente til formen er tilbake». Det vil ikke skje.

Få valgmuligheter

Klopp har ingen planer om å gjøre store forandringer på laget til Arsenal-kampen, ifølge Echo. Delvis fordi dette laget spilte bra mot Tottenham for tre uker siden, og delvis fordi han ikke har mange valgmuligheter med Jordan Henderson og Daniel Sturridge ute. Den ene avgjørelsen Klopp synes å måtte ta, er om han skal erstatte Lucas Leiva med Dejan Lovren. Eventuelt Ragnar Klavan, om Lovren ikke er i god nok form til å starte.

– Dersom du vinner er det enklere å forandre på ting, for dersom vi taper og deretter gjør bytter i fire eller fem posisjoner så tar jeg fra disse spillerne ansvaret, og legger det på skuldrene til andre spillere, uttaler Klopp.

– Det er alltid godt å ha valgmuligheter, men akkurat nå har jeg ikke så mange muligheter i flere posisjoner av ulike grunner. Vi må bare vise at vi duger igjen.

– Jeg er ingen klovn. Jeg skratter ikke som en gal hele tiden. Jeg er en normal person. Det handler ikke om å spøke hele uken, og ignorere problemene du har. Men jeg er 100% optimistisk igjen, når jeg tenker på Arsenal-kampen.

– Ingenting er avgjort. Du kan ikke avslutte sesongen når det passer deg, du må spille til siste slutt. Dersom vi hadde avsluttet sesongen 31. desember hadde det vært bra. Vi slo Manchester City, og 2017 lå foran oss. To måneder senere er alt annerledes. Sannheten er ikke enten det ene eller det andre. Vi befinner oss et sted midt imellom. Det er fortsatt mye å kjempe for.

– Vi har mye å glede oss til i fremtiden, også denne sesongen, om vi ønsker det. Plattformen for dette laget er veldig god. Av ulike grunner har vi ikke vist det hele tiden. Vi kan styre en del ting, men andre ting kan vi ikke påvirke. Vi skal benytte det grunnlaget vi har lagt foran neste sesong, og fremstå som et bedre lag, for verden går ikke under.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]