– Jeg har aldri opplevd noe lignende

Snart 12 år etter har Xabi Alonso aldri opplevd noe lignende som stemningen på Anfield mot Chelsea i 2005.

17. mar 2017 kl 18.30 Arild Skjæveland

– Det er 12 år etter, og jeg har aldri sett noe lignende som den kvelden mot Chelsea. Ingenting som det. Hvordan atmosfæren var - det var helt elektrisk, sier Xabi Alonso i et eksklusivt intervju med The Anfield Wrap.

TAW har tatt turen til München og snakket med Xabi, som tidligere denne måneden fortalte at han legger opp. De 50 minuttene med Xabi er vel verdt abonnementet, som koster 5 pund i måneden.

Stortrivdes

Midtbanemaestroen forteller om overgangen fra Real Sociedad, hvor han var kaptein for laget som endte på andreplass i La Liga, og dro til Liverpool 22 år gammel.

– Det gikk så raskt. Jeg var ambisiøs, og for meg var det riktig timing å ta det neste steget i min karriere. Det var en sommer der mye skjedde. Jeg spilte i Europamesterskapet med Spania, og det var interesse fra Real Madrid. Så kom Liverpool og Rafa - og han ville virkelig ha meg, og trengte meg.

– Det var en riktig avgjørelse. Jeg vokste så mye, både som spiller og som person. Jeg er fra San Sebastian, så jeg brydde meg ikke om været. Jeg ville bare vise hva jeg kunne, vinne troféer med Liverpool, og lære så mye jeg kunne, sier 35-åringen i intervjuet.

Han forteller at han stortrivdes i byen hvor han bodde i fem år. Mange spillere velger nå å bo utenfor bysentrum, men ikke Xabi.

– Jeg ville ikke bare være en spiller, men ønsket å mikse sammen med de lokale. Det viktigste er at ting skal fungere på banen, men jeg bodde på Albert Dock, så jeg visste alt som skjedde i sentrum, ler han.

– Det første året kom så mange på besøk fra San Sebastian. Det var som at alle ønsket å komme hver helg - 20-25 stykker. Jeg slet med å fikse billetter til alle!

Første (!) straffe

Xabi Alonso tok steget opp og skulle ta straffespark på stillingen 3-2 i Istanbul. Det folk ikke vet er at det var hans aller første straffespark!

– Straffen mot Milan var mitt første straffespark! Jeg har sett det mange ganger. Jeg ser nervøs ut, men var ikke det. Jeg følte at jeg hadde et stort ansvar.

– Historien ville kanskje ha vært annerledes dersom jeg ikke hadde satt inn den returen. Kanskje hadde vi ikke sittet og snakket her nå.

DEN GANG DA:
DEN GANG DA:  Xabi Alonso spilte fem sesonger i LFC.

Derfor dro han

I intervjuet forteller han om veien til Istanbul, og hele sin Liverpool-karriere. Han letter også sløret hvorfor han valgte å forlate klubben etter fem år - like etter Rafa Benítez sitt lag hadde vært så nære å vinne ligaen.

– Rafa forklarte meg at han måtte kjøpe noen spillere, hadde noen planer og trengte penger. Dersom de riktige budet kom, måtte han kanskje selge meg. Jeg tenkte «ok, det er fotball - jeg er profesjonell og forstår det» men samtidig begynte jeg å tenke annerledes. Posisjonen min i laget var ikke så viktig som jeg trodde.

I BAYERN:
I BAYERN:  Xabi ser ut til å ta nok et ligagull, og er i kvartfinalen i Champions League hvor han møter sin tidligere klubb.

– Det riktige budet kom ikke. Jeg var nære Juventus og Arsenal, men det skjedde ikke. Jeg sa til Rafa at jeg blir, men ville ha den samme sjansen som alle andre. «Dersom du fortjener å spille, så spiller du,» sa Rafa. Han holdt ord, og jeg spilte fordi jeg fortjente det.

– Det var kanskje min beste sesong. Laget var så bra det året. Det var vårt beste lag i min tid der, og vi var så nære. Da Real Madrid kom var det en stor sjanse for meg. Jeg hadde vært i Liverpool i fem år, og ville vise at jeg kunne dra til Madrid og være en god spiller. Real Madrid prøvde også i 2006, men jeg skrev ny kontrakt. Nå var timingen riktig.

– Jeg elsket Liverpool, men ønsket også å oppleve mer i min karriere. Det var det samme i Real Madrid etter fem år der. Jeg hadde tilbud om en ny kontrakt, men ville oppleve noe annet, og har ikke angret, sier han om da han forlot Santiago Bernabeu og dro til München.

– Uansett hvor jeg reiser, enten det var med Real Madrid eller Bayern München, så blir jeg satt i forbindelse med Liverpool.

Alonso forteller at han har en sønn som veldig gjerne vil tilbake til Merseyside.

– Min sønn John er født i Liverpool, og maser om at vi må reise tilbake. «Ja, vi skal det, men jeg ikke fri i helgene!»

TAW Player hos The Anfield Wrap koster fem pund. Abonner, og du kan høre hele det 50 minutter lange intervjuet med Xabi Alonso. Tidligere denne måneden har de også hatt intervjuer med Jamie Carragher og Lucas Leiva. Her abonnerer du.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]