Før kamp i motstanderleiren:– Kan ikke huske så god følelse foran en Anfield-kamp

Men supporterlederen frykter at skader i landslagspausen kan ødelegge den gode formen.

30. mar 2017 kl 14.07 Arve Corneliussen

– Det er veldig mye positivitet rundt Everton for tiden. Vi har en ny stadion på gang, den nye eieren gjør de rette tingene, og Lukaku som er i kjempeform. Det oppsummerer Everton. Vi ser veldig lyst på ting nå, forteller Helge Grunnevåg, leder i Evertons norske supporterklubb.

I 2017 har naboene bare tapt én kamp – borte mot Tottenham. For ti serierunder siden lå Liverpool 16 poeng foran Everton, ifølge statistikk fra Premierleague.com.

Nå er avstanden seks poeng.

– Vi spiller veldig bra. Det er så klart småting å ta tak i, men flyten er god. Jeg kan ikke huske sist vi skulle spille på Anfield med så god flyt, og samtidig er ikke Liverpool helt på topp. Jeg tror virkelig vi har sjansen denne gangen, sier Grunnevåg.

– Så er fallhøyden selvsagt stor, legger han til.

Grusomt beinbrudd

I landslagspausen fikk Everton skader på James McCarthy, Ramiro Funes Mori og Seamus Coleman. Sistnevnte brakk foten, noe som bekymrer Grunnevåg.

– Alle er sjokkerte over bildene fra Dublin. Du finner ikke mange høyrebacker med fibrene til Coleman. Han er både målscorer og tilrettelegger – han er enorm. For en klubb som er vant med Tony Hibbert som høyreback, har Coleman vært en ekstrem forskjell, forklarer han.

Supporterlederen spår at 20 år gamle Mason Holgate stepper inn for iren. Han har startet sju ligakamper denne sesongen.

– Jeg klarer ikke å se hvem andre som skal spille der. Holgate har vært god de gangene han har spilt, og vi har ikke tapt med ham på banen ennå. Vi kommer til å miste en del offensivt med det byttet, konstaterer han.

BEINBRUDD:
BEINBRUDD:  Swanseas Neil Taylor fikk marsjordre da han taklet Seamus Coleman stygt i landskampen mellom Irland og Wales. Coleman hadde fire mål og tre målgivende på 26 ligakamper for Everton, men er nå ute i lang tid.

I flere kamper har Ronald Koeman valgt å starte med tre bak, med Baines og Coleman som vingbacker. Skadene til Coleman og Funes Mori gjør at det kan forandres.

– Jeg er fryktelig usikker på hva han kommer til å gå for. Den formasjonen krever enormt mye av backene, og det er jeg litt usikker på om Holgate er i stand til.

Kaptein Phil Jagielka har startet de to siste kampene, etter å ha vært inn og ut av laget denne sesongen. Skadene gjør at han sannsynligvis starter derbyet.

– Med Funes Mori ute, kommer Jagielka garantert til å starte. De to siste kampene har han vært bunnsolid. Han er tilbake til sitt gode gamle, mener supporterlederen.

Midtbanespiller i verdensklasse

I januar punget naboene ut for tidligere Manchester United-spiller Morgan Schneiderlin. Han er imidlertid usikker foran derbyet, og vil testes før kamp, ifølge premierinjuries.com.

– Jeg kan ikke i min villeste fantasi forstå hvorfor Manchester United solgte ham. Det er rett og slett verdensklasse over det han gjør. Han har gått inn fra dag én og vært helt fantastisk, og allerede blitt en yndling blant fansen. Schneiderlin har en trygghet i alt han gjør, både når det gjelder pasninger og posisjonering, sier Grunnevåg.

– Når han og Gueye får mer tid sammen, tror jeg flere i Premier League kommer til å få øynene opp for dem, legger han til.

Grunnevåg spår at 18 år gamle Tom Davies kaprer den siste plassen på sentral midtbane, noe han har gjort de fem siste kampene. Totalt har han startet ni kamper i ligaen, og har seks innhopp.

– Davies har vært litt opp og ned, men jeg håper han starter. Han har noe uortodoks med seg som du ikke ser så ofte i dagens unge spillere. Han har veldig stor tro på egne ferdigheter, og er uredd. Jeg frykter litt at Koeman skal velge Gareth Barry, for han holder ikke 90 minutter lenger.

Da Liverpool møtte Everton i desember, fortalte supporterlederen om en Ross Barkley i dårlig form. Også han har løftet seg.

– Barkley har rett og slett vært rå i det siste. Koeman har dyttet han litt lenger opp i banen, og der ser det ut som han stortrives. Han og Davies har funnet tonen bra sammen.

Går for 7. plass

Selv om Everton med seier bare er tre poeng bak Liverpool, mener ikke han at det er spesielt viktig med tanke på sluttplasseringen.

– Nå ser det ut til at 7. plass kommer til å gi Europa League-spill, og får vi det, skal vi være fornøyde. Sånn sett betyr ikke kampen så mye, fordi vi har sju poeng ned til West Bromwich. Samtidig er det et lokalderby – aldri i livet om vi vil tape den kampen.

– Like etter møter vi Manchester United. Mange supportere mener disse to kampene er med på å definere sesongen når vi skal oppsummere den. Sånn sett er den veldig viktig.

Forrige gang naboene møtte et topp-seks-lag, var Tottenham på White Hart Lane. Da tapte de 3-2, men Grunnevåg tror laget har tatt lærdom fra tapet inn mot lørdag.

SCOUSER:
SCOUSER:  Everton kan starte med tre scousere dersom Ross Barkley, Tom Davies og Leighton Baines alle starter. Fem av sju Barkley-målgivende har kommet i 2017.

– Taktikken var rett og slett skivebom fra Koeman. Resultatet lyger voldsomt. Tottenham gikk rett i strupen på oss, og det var vi ikke forberedte på i det hele tatt. Lukaku ble forferdelig alene på topp, og midtbanen ble fryktelig dyp. Vi kom for seint inn i alle duellene. Jeg tror både spillerne og Koeman lærte av det, for etter den kampen kom vi oss tilbake på vinnersporet med en gang.

Idet han snart skal summere opp en hel sesong med Koeman bak roret, er han fornøyd med det han har sett.

– Da han kom var jeg ikke helt overbevist, men nå er jeg det. Han er ikke redd for å bruke unge spillere når det trengs. Jeg er veldig positivt overrasket over Koeman, og mener vi har fått en bra mann der.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]