Eksklusivt intervju med Sam Hyypiä:– Liverpool bør kjøpe en stor og sterk spiss

Sami er optimistisk, og tror de røde klarer siste hinder mot Champions League spill.

1. jun 2017 kl 14.47 Ragnhild Lund Ansnes

Liverpools midtstopper gjennom 10 år og tidligere kaptein oppsummerer årets sesong, åtte år etter at han spilte sin siste kamp på Anfield. Vi møter Sami Hyypiä i Reykjavik i forbindelse med at han gjør en sjelden opptreden og snakker på årsfesten til Liverpool FCs supporterklubb på Island.

– Jeg visste det ville bli tøft å bli topp fire, men det er minimum målsetning hvert år.

Liverpool klarte målsetninga denne sesongen. Sesongen starta veldig bra, men januar og februar ble en dårlig periode. Jeg tror spillerne var litt trøtte. Og det hjalp heller ikke at Sadio Mané var på Africa cup, han var viktig for oss og har hatt en god sesong.

Nøkkelspiller:
Nøkkelspiller:  Sadio Mané har vært svært sentral for å plukke poeng denne sesongen, og i hans fravær har vi slitt med å score nok mål.

Sami Hyypiä, som spilte 464 kamper for de røde og scoret imponerende 35 mål som forsvarsspiller, synes vi skal være fornøyde med hvordan sesongen endte.

– Det hadde selvsagt vært flott å endt som topp tre. Så vi kunne gått rett inn i Champions League, men nå må vi spille play-off runder, og forhåpentligvis vil vi kvalifisere oss for Champions League til neste år. Jeg er positiv til at vi klarer kvalifiseringa. Men det kan bli vanskelig om vi møter tredjeplassen i Italia, eller fjerdeplassen i Tyskland. Det er opp til trekninga, men jeg er trygg på at vi er klare til play-off og at vi går videre.

Sami Hyypiä har opplevd akkurat det samme som sesongens LFC lag: Å tape ligaen på grunn av en svak januar måned i en ellers sterk sesong. Hva er det med januar

som er så mentalt krevende? Hva skjer halvveis gjennom sesongen – når man taper så mange verdifulle poeng konsentrert i en av årets mørkeste og kaldeste måneder?

– Sesongen er så lang. Så noen ganger handler det om fysisk tretthet, men det kan være en mental tretthet blant spillerne også. Når det er sagt, tror jeg det ofte lettere å kureres fra mentalt tretthet enn fysisk tretthet. Været i januar er heller ikke noe særlig i England, og likevel må du prestere, og det er ikke alltid lett.

– Mangelen på målscorere på slike typer kamper kostet oss faktisk ligaen i år, for vi har ikke hatt gode nok løsninger til å bryte ned forsvaret når lag ligger dypt og tett opp mot eget mål.Sami Hyypiä
Fortsatt fan:
Fortsatt fan:  Sami Hyypiä er fortsatt fan av LFC og følger klubben tett.

Interessant sesong i vente

Liverpools tidligere midtstopper mener neste sesong blir interessant. Og han mener dette vinduet er særdeles viktig for at klubben skal ta nye steg å sette seg nok et nytt mål: Topp tre.

– Med alt her i livet, prøver man å forbedre seg i framtida. Nå ble vi topp fire, så mål for neste sesong bør være topp tre. Og det er flott at vi er tilbake i spill om Champions League, sjøl om vi har to kamper å spille før vi er der. Men det er flott at vi har kommet dit, for Liverpool tilhører Champions League. Finansielt er det godt for klubbene som er med, men det er åpenbart også bra for oss slik at bedre spillere vil signere for Klopp.

– Hvis en spiller har tilbud fra en klubb som skal spille i Champions League og en som ikke skal det, vil nok mest sannsynlig spilleren velge en Champions League-klubb. Og det gjør at Mr. Klopp har en lettere sommer foran seg.

Klopp:
Klopp:  Jürgen Klopp er kjent fra Tyskland for å jobbe med en liten stall, der han spiller mest mulig med samme laget, sier Sami Hyypiä. Foto: Propaganda

Ønske-signeringer

Sami Hyypiä kjenner til Jürgen Klopp fra sine dager som både spiller og manager i tysk fotball.

– Han ville ha en ganske liten stall da han var manager i Tyskland. Kun 13-14 spillere spilte omtrent hele sesongen. Klopp spilte med samme ellever nesten hver uke. I England er ikke det mulig. Jeg mener Liverpool-stallen er litt for tynn, og at vi trenger å styrke laget i antall spillere. Og enkelte posisjoner krever mer kvalitet. Slik kan han rotere litt mer sånn at han holder kvaliteten og prestasjonene oppe gjennom sesongen. Det er en måte å klare å holde alle friske og raske med Klopp sin spillestilen. Den er veldig krevende fysisk. Når du roterer mye, har du større sjanse å holde alle friske.

– Hvis du var Mr. Klopp, hvem ville du signere dette vinduet?

Han ler: – En ung Steven Gerrard og en ung Sami Hyypiä. Vi trenger helt sikkert, fra mitt perspektiv, en stor spiss. Vi har slitt mot de såkalte små lagene, når de forsvarer seg dypt med mange i forsvar tett opp mot eget mål. Det har det vært mange muligheter for oss å legge inn, men det er ingen som avslutter innleggene. Så jeg tror en stor og sterk spiss, som er god med hodet, er en type spiller vi trenger som får tak i innleggene, og som kan putte de i mål i disse kampene mot defensive lag.

– Han trenger ikke å spille mot Manchester United eller Chelsea – men i kampene mot defensive lag må han spille og score. Så vi trenger en slik type spiller. Alle kan ikke være 1. 75. Vi trenger høye på laget som jobber både foran og bak. For vi har også sluppet inn mange mål på dødballer.

­– Mangelen på målscorere på slike typer kamper kosta oss faktisk ligaen i år for vi har ikke hatt gode nok løsninger til å bryte ned dette forsvaret.

Delt kapteinansvar:
Delt kapteinansvar:  Sami Hyypiä og Robbie Fowler delte på oppgaven med å være kaptein i skadde Jamie Redknapps fravær under treble-sesongen i 2001.

Emosjonell siste kamp på Anfield

24. mai 2017 var det åtte år siden Sami Hyypiä spilte sin siste kamp på Anfield. The Kop takka ham med SAMI-mosaikk, og mange supportere tørka tårer da han vinka farvel. Han var nemlig, og er fortsatt, svært populær blant Liverpool-supporterne verden over. Fortsatt får han tårer i øynene når han snakker om 24. mai 2009:

– Når jeg ser bilder fra den dagen, eller tenker på den, er det fortsatt emosjonelt. Jeg har så utrolig gode minner fra Anfield. 10 år er lenge for noen å være et sted, og du får venner. Og det er en trist dag når du må forlate alt dette. Jeg fatter ikke at det er åtte år siden allerede. Fordi det føles som det er to år siden!

– Du gjemte hodet i drakta sen dagen – gråt du?

– Selvsagt! Jeg holder på å gråte nå også. Den dagen gir meg gåsehud. Jeg blir emosjonell, er du ti år på et sted, og så må forlate dem, så er det veldig trist og vanskelig.

Benitez fortalte meg før kampen at han ikke kom til å starte med meg, i tilfelle jeg spilte dårlig, og folk ville få dårlig smak i munnen fra mitt spill. Men jeg tror faktisk han var redd for at jeg skulle spille bra, sånn at folk ville kritisere ham for at han lot meg forlate klubben. Jeg visste at jeg fortsatt kunne spille på et høyt nivå.

– Og du beviste det for ham de neste to sesongene du spilte i tysk toppfotball?

– Ja, men han kommer aldri til å innrømme det! Sami smiler så hele hans steinansikt sprekker opp i et lurt smil.

Samis farvel:
Samis farvel:  Det var en emosjonell dag på Anfield da Sami Hyypiä tok farvel med Anfield 24. mai 2009.

– Er du fortsatt Liverpool-fan?

– Jeg prøver å se alle kamper når jeg kan. Prøver å se dem live av og til, men jeg forsøker å se dem. Nå som jeg er pensjonert har jeg mye å gjøre. Det er jo det alle sier, pensjonister har det så travelt.

– Hva betyr LFC for deg?

– Klubben var en stor del av livet mitt så lenge, og klubben vil alltid være i hjertet mitt. Jeg hadde en relasjon til alle Liverpool fans. Jeg kommer alltid til å følge Liverpool Football Club og jeg vil alltid være en stor fan av klubben, uansett hva som skjer. Og vi må alle passe på at vi støtter laget.

Gode minner:
Gode minner:  Han kan se tilbake på følgende meritter i LFC: FA cup: 2001, 2006 - UEFA cup: 2001 - UEFA Super Cup 2001, 2005 - League cup: 2001, 2003 - FA Community Shield: 2001, 2006 - UEFA Champions League 2005.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]