Før kamp i motstanderleiren:– Manageren etterligner Klopp

Paul Lambert prøver å innføre gegenpress i Wolverhampton.

25. jan 2017 kl 18.17 Arve Corneliussen

– Paul Lambert kjenner godt til Klopp. De har vært sammen på trenerkurs, Lambert har tidligere spilt i Dortmund, og har besøkt han minst én gang siden Klopp kom til England. Han har vært åpen om at han prøver å etterligne Klopps spillestil – høyt, aggressivt press og angrepsfotball, sier Eirik Aase, mannen bak Championship Norge.

Da Walter Zenga fikk sparken i starten av november, hadde Wolverhampton (Wolves) bare vunnet to av de tolv siste kampene. Nå har tidligere Norwich- og Aston Villa-manager Paul Lambert snudd skuten i riktig retning, og har vunnet fire av de sju siste kampene.

Deriblant en 0-2-seier borte mot Stoke i tredje runde av FA-cupen.

– Lambert har ikke ledet laget i så mange kamper som underdog ennå, men det var veldig mye bra mot Stoke. Han prøver å kjøre på med samme spillestil uansett, og så får det heller bli noen mål i kampen, forklarer Aase.

– På Anfield vet du aldri – det kan være Liverpool er så mye bedre at de presser dem bak, legger han til.

Kinesiske eiere

Ifølge Aase, ble Wolves i fjor sommer nyrike med pengesterke kinesere i spissen. De sparket Kenny Jackett og ansatte Walter Zenga.

– Det var for så vidt greit at de sparket Jackett, men de forhastet seg da de ansatte Zenga. De hadde ikke en plan bak det. Veldig mange nye spillere kom inn, og det er vanskelig å få et lag samstemt over natten, sier Aase.

Nå ligger de på 18. plass i Championship, men pilen peker likevel oppover for ulvene.

– De har underprestert veldig denne sesongen. På papiret er de sterke, hvor det bare er på spissplass de mangler en skikkelig god spiller. Den siste måneden har de sett mye bedre ut. Lambert ser ut til å ha noe bra på gang, og spillestilen hans passer bra til stallen.

Wolves skal ha fått tette bånd til den portugisiske agenten Jorge Mendes, som har spillere som Cristiano Ronaldo, James Rodriguez og Diego Costa i stallen. Slik har lørdagens motstander endt opp med fire portugisere i troppen.

Aase trekker frem vingen Hélder Costa, på lån fra Benfica, som lagets beste spiller. De er nå i forhandlinger om å gjøre avtalen permanent.

– Han holder Premier League-nivå, og det er kanskje litt spesielt at han er i Wolves. Costa har det meste – han er kjapp, driblesterk, teknisk god og målfarlig.

På motsatt ving kan Ivan Cavaleiro komme til å spille, som i slutten av juli spilte Champions League-kvalifisering for Monaco. Nå er han på lån.

– Cavaleiro er også rask. De har mange hurtige spillere fremover, og det passer godt til spillestilen. På venstrebacken deres vil nok Matt Doherty ende opp i Premier League etter hvert. Han er en tøff og god forsvarer, men har i tillegg gode involveringer fremover på banen.

STJERNESPILLEREN:
STJERNESPILLEREN:  Ifølge Transfermarkt har Hélder Costa vært innom Monaco, Benfica og Deportivo La Coruna før han gikk på utlån til Wolves. Nå ryktes det at Wolves ønsker å gjøre avtalen permanent for £13M. Han har seks U21-kamper for Portugal.

Liverpool-talent

Lambert har i likhet med Klopp omskolert en midtbanespiller. Det tidligere Liverpool-talentet Conor Coady har nemlig bekledd høyrebacken de siste kampene.

– Han har gjort det veldig bra, faktisk. Det var litt spesielt, fordi han var en god boks-til-boks-spiller på midtbanen. Nå har han funnet seg til rette som høyreback. Han har overrasket i det siste.

Svein Solberg, leder for Wolverhamptons norske supporterklubb, trekker i likhet med Aase frem Hélder Costa.

– Han er god, altså! Costa har vist seg som en driblefant. I tillegg er David Edwards, som spilte for Wales i EM, en habil boks-til-boks-spiller. Han er den midtbanemotoren som aldri går tom, sier Solberg.

I ligatapet mot Norwich fikk keeper Carl Ikeme rødt kort. Dermed mister han oppgjøret på Anfield.

– Det blir spennende å se hvem som står. Andy Lonergan, reservekeeperen, har akkurat kommet tilbake i trening. Han er ikke like god som Ikeme, men er en klassisk reservekeeper – litt opp i årene, og en habil skuddstopper. Hvis ikke han blir klar, må de hente opp en ukjent unggutt, forteller Solberg.

Temposvakt forsvar

Danny Batth og Richard Sterman har dannet stopperpar de fem siste ligakampene. I cupkampen mot Stoke var det imidlertid Kortney Hause og Mike Williamson som fikk spille. Solberg er ikke imponert over forsvaret, som har sluppet inn 37 mål på 27 ligakamper.

– Midtforsvaret vårt mangler tempo. De henger rett og slett ikke med i svingene når det går litt fort. Om Liverpool bruker en spiss som er rask i bakrom, kommer de til å få kjørt seg. Forsvaret er den store utfordringen, mener Solberg.

Fordi Wolves har havnet bakpå i serien, tror supporterlederen cupen blir prioritert først på Molineux.

– Supporterne gjør hvert fall det. Det er ikke noe å hente i ligaen uansett. Om vi skulle klare noe i cupen er det bare en bonus, men dersom Liverpool stiller med et urutinert lag forventer jeg en jevn kamp.

– Stiller Liverpool med sitt beste mannskap, forventer jeg ikke en jevn kamp. Liverpool er et bedre lag. Dersom de er litt av, og vi er litt på, kan det bli en gøy kamp for vår del. Vi viste mot Stoke at vi er kapable til å kjempe mot antatt bedre motstand.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]