Dette skriver avisene: «Mannen for store anledninger»

Avisene forventer et aktivt sommervindu på Merseyside etter at Wijnaldum fjernet nerver og frustrasjon med lettelse og glede.

22. mai 2017 kl 13.48 Marius Rabben

Seieren over fortapte Middlesbrough sørget for å holde Arsenal utenfor topp fire, og nå står bare en kvalifiseringsrunde i august mot useedet motstand i veien for Champions League-gruppespillet.

«Liverpool er tilbake der de hører hjemme. Den ikoniske hymnen kommer nok en gang til å runge ut over L4», skriver James Pearce i Liverpool Echo.

«En sesong med enorm fremgang endte med jubel da Jürgen Klopps menn holdt kontrollen på nervene og sikret den siste Champions League-plassen.»

Mange grunner til optimisme

Det som etter hvert ble en ettertrykkelig, komfortabel seier over laget som slapp inn færrest mål av dem på nedre halvdel, gjør at Liverpools sesong kan kalles suksessfull, mener Pearce.

«Uten sølvtøy, men med mange grunner til å være optimistisk for fremtiden med Klopp ved roret. Et ungt, sultent lag – med en offensiv tankegang – plukket 76 poeng, et antall Liverpool bare har slått to ganger i løpet av de elleve siste sesongene. Det er bare den andre gangen de røde har kommet høyere opp enn sjetteplass siden 2009.»

«Å se ned på Arsenal og Manchester United når støvet har lagt seg, er ikke dårlig med hensyn til pengene som rivalene punget ut i fjor sommer. Dette var året da Coutinho, Roberto Firmino og Adam Lallana tok steget opp, mens de nye gutta, Sadio Mané, Joël Matip og Gini Wijnaldum, viste seg å være førsteklasses oppkjøp.»

At en fjerdeplass beskrives som suksess, kommer særlig fordi sesongen ikke bare har vært en dans på roser med problemene Liverpool har hatt etter en start som fikk fansen til å drømme.

Et springbrett

Pearce trekker frem skader på Philippe Coutinho, Jordan Henderson og Sadio Mane, der sistnevnte også var opptatt med Afrikamesterskapet i januar.

Likevel kom rødtrøyene seg gjennom sesongen uten et eneste tap på Premier Leagues seks beste motstandere.

«Men nederlag mot lille Burnley, Bournemouth, Swansea, Hull, Leicester og Crystal Palace beviste problemene de har mot mer beskjeden motstand», skriver han.

«Å få Liverpool tilbake til Champions League var det første målet for Klopp da han kom til Anfield i oktober 2015. Faktumet at han klarte det i sin første fulle sesong, er svært imponerende. Nå handler det om å forsikre seg om at dette er et springbrett for å kunne konkurrere om de beste pokalene hjemme og i utlandet.»

«Mens spillerne fullførte sin æresrunde til varm applaus, var Klopp godt inne i en samtale på banen med eierne John W. Henry og Tom Werner. Dette er en enorm sommer for de røde, og en som langt på vei vil definere Fenway Sports Groups ledelse.»

Nå er det viktig for klubben å ikke gjenta feilene fra da Europas gjeveste turnering sist ble spilt på Anfield.

– Må styrke fem posisjoner

«Da de røde sist kvalifiserte seg til Champions League for tre år siden, rotet de det til. De solgte sitt største talent, kjøpte dårlig og floppet på den store scenen – på hodet ut av gruppespillet. Det må tas lærdom av det.»

«FSG må punge ut og støtte Klopp med et realt bevis på ambisjon, som viser at de er seriøse om å løfte Liverpool til toppen.»

«Med Champions League-fotball i bagen, bør de rødes tiltrekningskraft i sommer være nok til at manageren kan lande de klassesigneringene fansen vil ha. Liverpools manglende dybde kostet dem dyrt denne sesongen, og det må ordnes før et enda mer hektisk program neste sesong. De røde trenger en venstreback, en dominant midtstopper, en dynamisk midtbanespiller, enda en ving og en profilert spiss.»

– Klok investering

Ifølge Klopp selv er «det meste arbeidet allerede gjort»når det kommer til mulige sommerkjøp. Liverpool-fansen vil uansett håpe på minst like bra treffsikkerhet på markedet som i fjor.

«De 25 millioner pundene som de røde brukte på Wijnaldum i fjor sommer, har vist seg å være en klok investering. Han har vært mannen for store anledninger», skriver Pearce.

Den anvendelige midtbanespilleren har blant annet nettet mot Manchester City og Chelsea denne sesongen.

«Etter 45 torturerende åpningsminutter var det nederlenderen som kom til unnsetning rett før pause. Liverpool var i desperat nød etter litt inspirasjon, og det var Wijnaldum som leverte det på overtid i første omgang.»

Fryktet reprise

David Maddock i Mirror mener at nervøsiteten og frustrasjonen vokste spesielt fort fordi Anfield-publikumet hadde sett den samme type kampen så mange ganger denne sesongen. Samtidig ledet både Arsenal og Manchester City sine kamper.

«Derfor var frykten der i ansiktene til de trofaste på Anfield, for mot Palace, Bournemouth og Southampton i sine tre siste hjemmekamper hadde Liverpool rett og slett ikke et svar å komme med.»

Sånn virket det å være i tre kvarter mot Riverside-klubben også. «Middlesbrough hadde slått leir på egen halvdel, spilte med seks stykker i backlinja når de ikke hadde ballen», skriver Ian Ladyman i Daily Mail, «og Liverpool kunne ikke finne en vei igjennom».

– Et magisk øyeblikk

En smart ball av Roberto Firmino sendte Wijnaldum gjennom i boksen halvminuttet på overtid, og fra noe skrått hold hamret han Liverpool i ledelsen foran The Kop.

«Anfield eksploderte. Stemningen ble totalforvandlet. Skyen med nerver lettet», skriver Pearce.

«Det var et magisk øyeblikk», beskriver Ladyman. «Det vant ikke kampen på egenhånd, men det endret alt. Det ga Liverpool selvtilliten og, enda viktigere, rommet til å rive Middlesbrough i filler i andre omgang. Liverpool scoret to ganger til, men kunne ha hatt flere da de endelig sikret Premier League-fjerdeplassen som var minimumskravet for Klopp ved sesongstarten.»

Maddock legger til at situasjonen fort kunne ha vært en helt annen.

Vinket spillet videre

«Det kunne vært så annerledes. Før det hadde Klopps lag målsjanser, men sløste vekk 13 stykker. Så, som antatt, fikk gjestene sitt øyeblikk, og Dejan Lovren dro definitivt ned Patrick Bambord i boksen. Det kunne ha – kanskje burde ha – blitt straffe og rødt kort. I stedet vinket dommer Martin Atkinson spillet videre, og Champions League-plassen var levert.

«Lettelse ble raskt til glede da Boro ble blåst vekk etter pausen», skriver Pearce.

Gjennombruddet sørget for at Boro knakk sammen. Etter sidebyttet gjorde et Coutinho-frispark og Lallana det til å bli en parademarsj den siste halvtimen.

Fangsten på 76 poeng er det meste en Liverpool-manager har hatt i sin første fulle sesong i Premier League. Guardian-journalist Andy Hunter mener det vitner om markant utvikling at de røde faktisk ble nummer fire.

«Liverpool-manageren har tidligere uttalt at han ikke ville tatt imot en avgjørende kamp om Champions League i ligaavslutningen om han fikk tilbudet i starten av sesongen, ettersom han drømmer om 'de største tingene'», skriver han.

«Men det er et klart bevis på Liverpools utvikling under hans ledelse at den europeiske eliten kommer for andre gang på de åtte siste årene.»

– Champions League endrer alt

Chris Bascombe i Telegraph tror Liverpool vil slå mye bedre fra seg i Champions League denne gangen.

«De vil ta plassen sin som et fremvoksende, utviklende lag, i motsetning til det som bedrev rehabilitering under sin siste utflukt med Brendan Rodgers i 2014, der laget hans var dårlig utstyrt etter å ha mistet tittelen og Suárez.»

«Det var en følelse av å gjenvinne tapt territorium da sluttsignalet kom», fortsetter Bascombe, som legger til at høyttalerne på Anfield spilte The Boys are back in Town etter kampen.

«En plass i Champions League endrer alt for denne klubben», skriver Ladyman. «Liverpool har fortsatt en kvalik de må gjennom, men utsikten mot den turneringen vil hjelpe dem med å kjøpe spillere og faktisk beholde spillere. Det gjør Liverpool mer attraktivt, og gir dem også en økonomisk fordel.»

Har du innspill til journalisten?
[email protected]